Most olvasott cikk
Egy brazil bíróság betiltotta az élő szarvasmarhák szállítását

Egy brazil bíróság betiltotta az élő szarvasmarhák szállítását

A döntés történelminek számít, hiszen komoly előrelépést jelent az állatvédők szerint, akik még 2017-ben tettek jogi lépéseket az élő szarvasmarhák exportjának betiltása érdekében. Ám a bírói döntés gyakorlati alkalmazásához szükségesek még bizonyos lépések.

Brazília a világ ötödik legnagyobb élő szarvasmarha exportőre. Tavaly körülbelül 150.000 marhát exportált az ország az USDA (az USA mezőgazdasági minisztériuma) szerint. Partnerei elsősorban Irak, Jordánia, Egyiptom, Törökország és Szaúd-Arábia.

Az élő szarvasmarhák exportja 2021-ben 69 százalékkal csökkent, elsősorban a kevesebb számú marha és a magasabb árak miatt, de egy múlt hónapban hozott bírói döntés akár teljesen meg is szüntetheti az élő szarvasmarhák kivitelét.

Április 25-én Djalma Gomes bíró állatvédelmi aggályokra hivatkozva azt az ítéletet hozta, hogy az ország minden kikötőjéből azonnali hatállyal fel kell függeszteni az élő marhák exportját. A döntés egy 2017-ben indított bírósági eljárás legújabb fejleménye, amelyet a National Forum for the Protection and Defense of Animals (NFPDA – Nemzeti Fórum az Állatok Védelmére) – egy brazíliai civil állatvédő szervezet – indított az élő szarvasmarhák exportjának betiltásáért.

Az állatok nem tárgyak. Ők öntudattal rendelkező élőlények, vagyis olyan egyéniségek, akik éreznek éhséget, szomjúságot, fájdalmat, hideget, rettegést, félelmet

indokolta a döntését a bíró.

Az állatvédők, akik az élő állatok szállítását a rabszolga-kereskedelemhez hasonlították, történelmiként értékelik a lépést.

Nem csak egy bíró döntésén múlik a szarvasmarhák szállítása

Habár joggal örülnek az állatvédők, a boldogságot kicsit beárnyékolja, hogy 2018-ban már született hasonló döntés az ügyben, ennek ellenére semmi sem változott a kivitelt illetően. A szarvasmarhaexportban érdekelt piaci szereplők most sem számítanak különösebb változásokra.

A Beef Central szerint ahhoz, hogy ténylegesen beszüntessék az élő marhák exportját, egy magasabb bírói szinten is jóvá kell hagyni a döntést. Ott viszont olyan erős az iparágban érdekeltek lobbitevékenysége, hogy elkaszálhatják a tiltás bevezetését.

A Countrymen riportja alapján egy háromlépcsős eljárásról van szó, amely folyamat végén életbe léphet az élő állatok kivitelének tényleges tiltása. De a döntés ellenére a kereskedelem zavartalanul folyik tovább – bár az Agriland szóhasználata alapján az exportot felfüggesztették.

A döntés ellen a brazil kormány fellebbezhet, de Carlos Favaro, az ország mezőgazdasági minisztere úgy nyilatkozott a Reutersnek, hogy a kormány lépésével kapcsolatban még nincsenek határozott elképzelések.

A politikus emellett úgy fogalmazott, hogy az ország által biztosított szállítási körülmények teljesen megfelelők ahhoz, hogy az élő marhák exportja tovább folytatódhasson.

A brazíliai döntés nem sokkal az előtt született, hogy Új-Zélandon április 30-ával lejárt az élő állatok szállítására vonatkozó tiltás két esztendős türelmi ideje, vagyis ez év májusától az országban ténylegesen megszűnt az élő állatok tengeren történő szállítása.

Az utolsó szállítmány – 5600 marha Kínába – a múlt héten hagyta el Napier kikötőjét.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.