Most olvasott cikk
Egyöntetű vélemény az intenzív állattartással kapcsolatban

Egyöntetű vélemény az intenzív állattartással kapcsolatban

állattartás

A Compassion in World Farming szervezet által megrendelt közvéleménykutatás egyértelmű képet fest a nagyipari állattartás általános megítéléséről.

A YouGov, egy nemzetközi online adatelemző cég a Compassion in World Farming (CiWF) által megrendelt kutatásban 13 ország (Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország, Csehország, Dél-Afrika, Egyiptom, India, Új-Zéland, Brazília, Egyesült Államok) összesen 14.552 polgárát kérdezte.

Az internetes közvéleménykutatás keretében a nagyipari állattartásról alkotott véleményükről, valamint az állattartásnak tulajdonított kibocsátással kapcsolatos ismereteikről gyűjtöttek információkat. Az adatgyűjtés 2022. október 6. és 19. között zajlott.

A kutatás megrendelésének apropója, hogy a CiWF az idei COP27 rendezvényre időzítette End of the Line for Factory Farming (A nagyipari állattartásnak itt a vége) kampányát, amelyben számos nonprofit szervezet és híresség is mögéjük állt. Egyikük Brian Cox színész, a nagy sikerű Succession sztárja, de a támogatók névsorát erősíti Jane Goodall tudós is.

A klímaváltozás legyőzése a jelenkor egyik legnagyobb kihívása, de hogy megállítsuk a folyamatot, a probléma gyökereit kell célba vennünk, melyek közül egyik a nagyüzemi állattartás. Az állatoknak okozott szenvedésen túl az intenzív mezőgazdaság az egész bolygó jövőjét fenyegeti

– fejtette ki véleményét a színész, aki CiWF petíciójának aláírásával támogatta a kezdeményezést.

A kampány keretében Párizsban, Londonban és New Yorkban is infografikákkal ellátott biciklik tűntek fel, amelyek a nagyipari állattartás klímaváltozást előidéző hatásával kapcsolatban osztottak meg fontos információkat. Mint ahogy a kutatásból kiderült, a 14.552 résztvevőből csupán 7.389 megkérdezett tudta, hogy az állattartáshoz köthető kibocsátás mértéke nagyobb, mint a teljes közlekedési szektoré, tehát egyértelműen szükség van a lakosság további tájékoztatására.

Mi volt az emberek általános véleménye?

Az online kutatás három kijelentéssel kapcsolatban volt kíváncsi a résztvevők véleményére. Ezekből kiderült, hogy az összes megkérdezett 69%-a gondolja úgy, hogy a nagyipari állattartók a profitot az állatok jóléte elé helyezik, 62%-uk egyetért azzal, hogy a személyes egészségnél is jobban érdekli őket a pénz, és 63%-ban egyetértenek azzal a kijelentéssel, hogy a környezeti szempontok is kevésbé fontosak nekik, mint az anyagi nyereségük.

A legtöbben (81%) az Egyesült Királyságban és Franciaországban voltak azon a véleményen, hogy az állattartó cégek számára a nyereség sokkal fontosabb annál, hogy megfelelő körülményeket biztosítsanak az állatoknak. Az állatipar ilyen általános negatív megítélése szinkronban van azzal, hogy a húsevők többsége bűntudatot érez, amikor állatokat fogyaszt.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.