Most olvasott cikk
A merész turisták miatt kell elaltatni egyre több vadon élő dingót

A merész turisták miatt kell elaltatni egyre több vadon élő dingót

a merész turisták miatt kell egyre több dingót elaltatni Ausztráliában

Egyre több dingó támad emberekre az ausztráliai K’garin, ez pedig a vadőrök és környezetvédők szerint a turizmus számlájára írható. Sokan hajlamosak ugyanis megfeledkezni arról, hogy ezek az emlősök – ha sok mindenben hasonlítanak is a kutyákhoz – vadállatok.

Megszaporodtak az elmúlt hónapokban a dingótámadások a korábban Fraser-szigetként emlegetett K’garin – írja a One Green Planet. Gyerekekre, tengerparton futókra és egy strandon napozó nőre is rárontottak a közelmúltban ezek az állatok. A történeteknek a vége pedig rendszeresen az, hogy az érintett dingókat elaltatják.

Korábban már felsejlett a remény, hogy a problémára megoldást találtak, a bevezetett biztonsági intézkedések 2020 és 2023 között hatékony stratégiának tűntek. Tavaly azonban ismét megugrott a támadások száma. A korábban felhúzott kerítések, a figyelmeztető táblák és a gyakori járőrözés sem elegendő már ahhoz, hogy visszaszorítsa az incidensek számát.

Egy helyi őslakos szervezet, a Butchulla Aboriginal Corporation arra hívta fel a figyelmet, hogy a kialakult helyzet a turizmus számlájára írható. A vadőrök is hangsúlyozták, hogy úgy tűnik, mintha a szigetre látogatókban sok esetben nem tudatosulna, hogy a dingó vadállat. Ennek ellenére igyekeznek közelebb csalni magukhoz, etetik őket, szeretnének közös fotót velük. Arra is akad példa, hogy a gyerekeket biztatják a szülők arra, hogy húzódjanak közelebb az állathoz. Ennek pedig az lett a következménye, hogy a dingók immár nem félnek az emberektől, nem is igazán próbálják kerülni őket.

A környezetvédők most új szigorításokat javasolnak, többek között azt, hogy korlátozzák a szigeten tartózkodó emberek számát. De felvetették például azt is, hogy azt a külföldit, aki nem a szabályoknak megfelelően viselkedik, egész egyszerűen tiltsák ki a szigetről. Már a helyi aktuális szabályozás szerint is tilos etetni a vadállatokat. Jelenleg azonban ezért mindössze büntetőpontok és bírság jár.

Nem csak a dingók vesztét okozta már az emberi jelenlét

Értelemszerűen nemcsak Ausztráliában, hanem a világ más pontjain is gyakran megesik, hogy az emberek nem elégednek meg annyival, hogy csendes és távoli megfigyelői a természetnek. Tavaly például a walesi Rhossili település környékén turisták nem sokkal azt követően próbáltak szelfizni egy csikóval, hogy az megszületett. A kicsi még járni tanult, és megrettent attól, hogy túl közel húzódtak hozzá az emberek, ijedtében pedig lezuhant a szikla pereméről.

Korábban egy férfi túl közel reptetett egy drónt az egyik póni fölött, szorongást keltve ezzel az állatban. Egy másik alkalommal pedig egy nő szorult ellátásra, miután megrúgta egy póni.

Az emberek mindannyian fotókat akarnak, és közben nem gondolnak bele, mit is tesznek, mekkora stresszt okoznak az állatoknak

nyilatkozta egy helyi gazda, Nicky Beynon.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.