Most olvasott cikk
A díjnyertes vegán dokumentumfilm szerint mindenki döntése számít

A díjnyertes vegán dokumentumfilm szerint mindenki döntése számít

A “H.O.P.E -What You Eat Matters” egy új, díjnyertes vegán dokumentumfilm, ami már mindenki számára elérhető ingyenesen, online.

A film témája az egészségünkre káros nyugati étrend és életstílus, amely egyaránt pusztít minket, a bolygónkat és főleg az állatokat, akik emiatt meghalni kényszerülnek. A film célja, hogy megváltoztassa a nézők szemléletmódját, és egy új életet kezdjenek – vegánként.

A H.O.P.E abban különbözik a többi ilyen filmtől, hogy a készítők egyszerre három előnyre koncentrálnak: az emberi egészségre, a környezeti fenntarthatóságra és az állatok jólétére. Más ilyen jellegű filmekben általában ezekből csak egyre fókuszálnak. A film több interjúból áll, melyet szakemberekkel, orvosokkal, tudósokkal és kutatókkal végeztek a világ minden tájáról, ezzel még izgalmasabbá és hitelesebbé téve, hiszen megszokhattuk, hogy ezek a dokumentumfilmek általában csak az USA szakembereit kérdezi ki.

A szakértői interjúk mellett a film a mindennapi tapasztalatokat is feltérképezi történeteken keresztül. Egy ember elmesélte a 42 éves kortól kezdődő szív- és érrendszeri megbetegedéseivel kapcsolatos tapasztalatait. Súlyos elzáródást szenvedett, ami végül jelentős sebészeti beavatkozásokat eredményezett. Mikor az étrendjét megváltoztatta, a tünetek és a betegség javulni kezdett.

Nézd meg a filmet itt:

Reményt ad mindenkinek

A film ugyanakkor motiváció is lehet sokak számára. Mint tudjuk, ma még rengeteg gond okozója az állattenyésztés és nagyon sok életet oltanak ki a fogyasztói szokások végett, de a film szerint ez nem ok arra, hogy ne próbálkozzunk minden erőnkkel megváltoztatni ezt. A nyitójelenetben Jane Goodall, nemzetközileg elismert etológus, antropológus és primatológus beszél egyenesen a kamerába a nézőkhöz:

A legfontosabb üzenetem, hogy emlékeztesselek – hozzád beszélek, aki most nézi ezt a filmet -, hogy számít a döntésed. Egyénként is változást hozhatsz. A mindennapi döntéseid minden nap hatnak a világra, szóval számít az életed, és számítasz TE is. Használd ezt bölcsen.

Ez az üzenet tényleg kulcsfontosságú, ugyanis a legtöbben azt hiszik, hogy mindegy mit csinálnak, úgy is minden ugyanolyan marad. Ez nem igaz!  Ha csökken a kereslet valamire, akkor a kínálat is. A pénzünkkel és a nézeteinkkel szavazunk, hogy mit akarunk elfogadni és támogatni a világban.

Míg egyes filmek sokkolnak a valósággal, addig a H.O.P.E. inkább felemel, motivál és azonnali cselekvésre ösztönöz.

A film rengeteg jelölést és elismerést kapott a filmfesztiválokon is.

Elgondolkodtató vegán film

Ezek a díjak megerősítik, hogy a film magával ragadja a nézőt, pontos információt ad át a jelenről és a lehetséges jövőről és nagy hatással lesz a világra. Szórakozás és tanulás egyben. Számos animáción és grafikán keresztül mutatják be, hogy milyen hatásai lehetnek az állati eredetű termékeknek hosszú távon, és ezzel sokkolás nélkül ismertetik az emberekkel a valóságot. A film végén a néző garantáltan másképp tekint majd a saját egészségére, a Földre és az állatokra.

A “H.O.P.E.” ingyenesen elérhető a dokumentumfilm honlapján, YouTube csatornáján és ebben a cikkben fentebb. Nézd meg most!

 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.