Most olvasott cikk
A vegán étrend ötször kevesebb vizet igényel, mint a húsos étrend

A vegán étrend ötször kevesebb vizet igényel, mint a húsos étrend

Az ma már nem titok, hogy az állattenyésztés a világ egyik legkörnyezetszennyezőbb tényezője. Most azonban az is kiderült, hogy egy növényi alapú étrend ötször kevesebb vízfelhasználást igényel, mint a húsközpontú, vegyes étrend – állapította meg legújabb tanulmányában a Közös Kutatóközpont (JRC).

A JRC az Európai Bizottság tudományos szolgáltató szerve. Elsődleges célja a tudományos háttér biztosítása az EU szakpolitikák kidolgozásához, végrehajtásához és monitoringjához. Ezen felül a JRC egyben az Unió tudományos és technológiai referencia intézete is. A tagállamok közös érdekeit képviseli, miközben független marad mindenféle nemzeti vagy privátszférabeli érdekektől.

Legutóbbi tanulmányuk, a “Nature Sustainably” című kiadványban Franciaországra, az Egyesült Királyságra és Németországra összpontosított. A társadalmi- és gazdasági adatok, a nemzetközi élelmiszerfogyasztás és a vízigényi adatok felhasználásával ez ma a legrészletesebb és legpontosabb tanulmány arról, hogy egyes étrendek mennyi édesvizet igényelnek.

A hús terheli a környezetet

Összehasonlítva a húsos, peszkatáriánus és a vegán étrendet, a tanulmány megállapította, hogy mind a 43 786 földrajzi egységnél a húsmentes étrend igényelte a legkevesebb vizet. Míg a húsos étrend esetén 11-35% között csökkenthető a vízfelhasználás, addig a peszkatáriánus és vegán étrend esetén 33-55%-kal.

A JRC megállapításai csak megerősítik az egyre növekvő tudományos bizonyítékokat, amelyek azt mutatják, hogy a növényi alapú étrend a leginkább fenntartható étkezési mód az emberiség számára.

Tavaly a CNN is közzétett egy cikket, melyben úgy fogalmaztak “Go vegan, save the planet”, azaz “Válts vegánra, mentsd meg a bolygót!

Még az állattenyésztésről publikáló Global Meat News is elismerte, hogy az állattenyésztés a felelős a globális vízfelhasználás egyharmadáért.

Túlfogyasztás és pazarlás

A tanulmány szerint, ha mindenki annyit fogyasztana és pazarolna, mint az Egyesült Államok, akkor 5 bolygóra lenne szükség, hogy elbírja a bolygó ezt a terhet.

Ám Európa is sokat pazarol és túlfogyaszt, ezért a JRC azt ajánlja, hogy váltsunk egészségesebb és fenntarthatóbb étrendre. Az egészségesebb étrendet úgy határozza meg, hogy “csökkentsük az állati eredetű termékeket, a cukrot, az olajokat, és fogyasszunk több zöldséget és gyümölcsöt.”

A tanulmány javaslata:

Változtasd meg az étrended, hogy egyaránt megmentsd a vizet és az egészséged.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.