Mi sem lehetne jobb, mint egy egyszerű, otthonos meleg leves. Ez a zöldségleves rendkívül laktató, mégis kevés hozzávalót igényel, a zöldségek fajtáját pedig tetszés szerint variálhatod benne.
Ez a vegán zöldségleves ráadásul nem tartalmaz hozzáadott olajat vagy feldolgozott élelmiszereket, így kiválóan illeszthető a teljes értékű növényi étrendbe is. A sárgarépa, a szárzeller és a zöldborsó frissességet és gazdag ízeket adnak ehhez a tápláló leveshez.
Hozzávalók:
2 adaghoz
- 500 g krumpli kockára vágva
- 1 szál újhagyma szeletelve
- 3 közepes sárgarépa félkarikára vágva
- 3 szál szárzeller szeletelve
- 150 g friss vagy fagyasztott zöldborsó
- 1,5 l zöldségalaplé/víz
- 2 teáskanál őrölt római kömény
- 1 evőkanál pirospaprika
- só
- bors
- egy csokor friss petrezselyem aprítva
Elkészítés:
- Miután előkészítetted a zöldségeket, egy nagyobb lábasban tedd fel főni a burgonyát másfél liter zöldségalaplében vagy vízben. Forrástól számított tíz perc után add hozzá a fűszereket és a többi zöldséget a borsó kivételével, majd sózd, borsozd.
- Főzd további 30 percig alacsony-közepes lángon, majd jöhet hozzá a zöldborsó.
- Tíz perc múlva zárd el és tedd a leves egyharmadát turmixgépbe, vagy a botmixer aljába, és krémesítsd el.
- Keverd hozzá a leveshez az elturmixolt masszát, ez fogja majd besűríteni.
- Tálald frissen vágott petrezselyemzölddel.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.