Citrusos frissesség: spenótos gnocchi citromhéjjal

Két tányér tejszínes, spenótos gnocchi kék terítőn

A spenótos gnocchi egy igazi komfortétel, ami mindössze húsz perc alatt elkészül. Ez a gyors és egyszerű recept készülhet készen kapható vagy házi készítésű gnocchi felhasználásával is. A gnocchihoz forgatott krémes szósz fokhagymával, tejszínnel és friss citromhéjjal készül, ami csodálatosan harmonizál a spenót üde ízével.

Az olasz konyha egyik sajátossága a burgonyából és lisztből készített gnocchi. A magyar nudlitól ez a tésztaféle a két összetevő arányaiban tér el: sokkal több benne a krumpli, a liszt pedig kevesebb. Legegyszerűbb formájában paradicsomszósszal készítik, de ha szeretnéd egy kicsit feldobni ezt a klasszikus fogást és elrugaszkodni a megszokottól, érdemes kipróbálni ezt a spenótos változatot is.

Ez a recept nemcsak ízében hoz újat, de rendkívül egészséges is. A spenót ugyanis nemcsak gyönyörű zöld színt kölcsönöz az ételnek, hanem rengeteg vitaminnal és ásványi anyaggal is felturbózza, amit ráadásul olyan finomra fűszerezünk, hogy még a zöldségutálóknak sem lehet kifogása ellene.

A spenótos gnocchi mély, aromás ízvilágát a fokhagymának köszönheti, míg a citromhéj frissességet ad az ételnek. A növényi tejszín pedig gondoskodik róla, hogy a gnocchit borító szósz selymesen krémes és lágy legyen.

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 500 g gnocchi
  • 6 közepes gerezd zúzott fokhagyma
  • 200 g friss spenót
  • 250 ml növényi tejszín
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 biocitrom* reszelt héja + 1-2 evőkanál citromlé
  • frissen őrölt bors
  • opcionális: növényi sajt, sörélesztőpehely és/vagy magvak

*Fontos: a héja kizárólag a biocitromnak fogyasztható, a nem biocitrom héját ugyanis emberi fogyasztásra nem alkalmas vegyszerrel kezelik.

Spenótos gnocchi elkészítése

  1. A gnocchit főzd a csomagoláson található utasítások szerint, vagy készítsd el az itt található házi gnocchit, majd öblítsd át hideg vízzel és alaposan csepegtesd le.
  2. Közben a szószhoz egy serpenyőben hevíts fel két evőkanál olívaolajat, add hozzá a zúzott fokhagymát, a biocitrom reszelt héját és jó pár tekerés frissen őrölt borsot. Közepesen alacsony lángon pirítsd egy-másfél percig, vagy amíg a fokhagyma épp csak megpirult, majd add hozzá a spenótot és egy teáskanál sót.
  3. Ha a spenót összeesett, add hozzá a növényi tejszínt. Alacsony lángon hagyd gyöngyözni pár percig, kóstold, és adj még hozzá sót, ha szükséges.
  4. Néhány perc után zárd el, és adj hozzá ízlés szerint egy-két evőkanál friss citromlevet.
  5. Tálald növényi sajttal, sörélesztőpehellyel vagy magvakkal megszórva.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.