Most olvasott cikk
Tápanyagszegény kórházi menü miatt perelt egy vegán nő – a bíróság meglepően döntött

Tápanyagszegény kórházi menü miatt perelt egy vegán nő – a bíróság meglepően döntött

Arcát takaró nő a kórházban

Tápanyagszegény vegán kórházi menü került egy várandós nő elé a bent tartózkodása alatt, a bíróság szerint nem diszkrimináció áldozata volt. A kismama arról számolt be, hogy kizárólag fehér rizst, sült répát, zellert és főtt krumplit raktak elé az egészségügyi intézményben.

Világszerte okoz fejtörést a növényi alapú étrendet követőknek, hogy egy esetleges kórházi tartózkodás alatt miként kerüljék ki az állati eredetű termékeket. A legtöbb esetben fel sem merül választható opcióként a vegán verzió. Általában kizárólag allergia, érzékenység vagy egyéb orvosi előírás nyomán biztosítanak alternatívát.

Arra sincs ugyanakkor garancia, hogy a kérhető vegán kórházi menü mindenképp megoldást jelentene. Új-Zélandon ugyanis arról számolt be egy felháborodott beteg, hogy nem volt sok haszna a központilag biztosított vegán étkezésnek, miután a legtöbb esetben hiányzott belőle a fehérje. Reggelire kapott például szendvicset, amelyben kizárólag egy-egy karika paradicsom és uborka, valamint némi leveles zöldség volt, vacsorára pedig három almát és egy doboz gyümölcslevet. Ráadásul sok esetben nem is vegán ételeket kínáltak neki: gyümölcskocsonyát, valamint tehéntejből készült sajtot és joghurtot.

Most egy dániai eset kapcsán született bírósági ítélet. Megállapították, hogy nem sérültek annak a betegnek a jogai, akinek a kórház nem tudott növényi alapú étrendjének megfelelő kosztot biztosítani – írta meg az Associated Press hírügynökség.

Diszkriminációnak érzi a történteket a vegán kismama

A feljelentést az érintett helyett a Dán Vegetáriánus Társaság (Dansk Vegetarisk Forening, DVF) tette meg a koppenhágai és azt környező kórházakat felügyelő közigazgatási egységgel szemben. Arra hivatkozva indították el a jogi folyamatot, hogy az egyén étrendi döntéseit az Emberi Jogok Európai Bírósága védi. A szervezet hangsúlyozta, diszkrimináció érte a beteget, amikor nem kaphatott a választott étrendjének megfelelő ellátást 2020 tavaszán, majd őszén.

Hillerød kerületi bírósága azonban kimondta, a nőt, Mette Rasmussent nem akadályozták meg abban, hogy vegán ételeket fogyasszon a kórházi kezelése alatt. Lehetősége lett volna arra, hogy vigyen magával étrendjének megfelelő ételt, de akár a rokonai, ismerősei is segíthettek volna neki ebben. Hozzátették, azt is megtehette volna, hogy a kórház területén lévő boltban vásárol magának vegán ételeket.

Mint kiderült, Mette Rasmussen a várandóssága során két alkalommal is kórházba került, és az intézmény megpróbált eleget tenni növényi alapú kérésének. A nő szerint azonban ez a legkevésbé sem eredményezett tápanyagokban dús, megfelelő kosztot. Állítása szerint csak „fehér rizst, sült répát, zellert és főtt krumplit” raktak elé. „Nagyon meglep, hogy a bíróság szerint az, amit nekem kínáltak, megfelelő vegán ételnek minősül, mind tápanyagtartalom, mind íz tekintetében” – fogalmazott.

A vegán kórházi menü egyelőre Magyarországon sem jellemző

Tavaly utánajártunk, mi a helyzet akkor, ha Magyarországon kerülünk vegán betegként államilag finanszírozott kórházba. Arra jutottunk, hogy közétkeztetés keretében nem lehetséges vegán menüt kérni, a páciens azonban gondoskodhat a saját élelmezéséről. Ehhez persze az előre becsomagolt ételek mellett a rokonok, barátok támogatására is szükség lehet.

Ha találsz olyan kedves ismerőst, aki naponta hord be neked meleg ételt, nyert ügyed van. Ha viszont egyszerre vinnél be (vagy vinnének neked) többnapi ellátmányt, hűtési és melegítési lehetőségre lesz szükséged. A nyári kánikulák idején pedig ez fokozottan igaz.

Itt merül fel a következő kérdés: minden kórházban van hűtő és mikrohullámú sütő, amelyet a betegek használhatnak?

A Magyar Kórházszövetség arról tájékoztatta lapunkat, hogy erre vonatkozó információkkal nem rendelkeznek. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szintén nem tudott nyilatkozni a témában.

Jó hír mindenesetre, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint „élelmiszer-biztonsági szempontból jogszabályi tiltása nincs az étel egészségügyi intézménybe történő bevitelének. A konyha (ebben az esetben az egészségügyi intézmény konyhája) üzemi területére azonban tilos a saját ételt bevinni, például melegítés céljából”.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) arról tájékoztatta a Prove-ot, hogy élelmiszer-tárolási kérdésekben minden esetben az adott intézménnyel kell egyeztetni, „tekintettel arra, hogy a nem megfelelően elkészített, tárolt, csomagolt vagy szállított élelmiszerek veszélyt hordozhatnak magukban”.

Arra is felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy „a páciensnek az egészségi állapota által indokolt étrendi előírásokat szükséges követnie és betartania, ezért a növényi alapú étrend intézeti tartózkodása alatti követése is szakorvosi konzultációt igényel”.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.