Most olvasott cikk
A Hobbit-filmek sztárja közel 40 év után újra eszik állatokat: elárulta, miért tért vissza a húshoz

A Hobbit-filmek sztárja közel 40 év után újra eszik állatokat: elárulta, miért tért vissza a húshoz

Martin Freeman - The Hobbit sztárja

A feldolgozott növényi húshelyettesítők egészségügyi hatásaitól tart Martin Freeman, aki egy podcastinterjú alkalmával mesélte el, hogy több évtized után újra eszik húst. A népszerű színész még tinédzserkorában hagyott fel a húsevéssel, mert sohasem tetszett neki a gondolat, hogy állatokat fogyaszt.

A Zsákos Bilbót, Dr. Watsont és a Galaxis útikalauz stopposoknak című regényadaptáció Arthur Dentjét megszemélyesítő színész, Martin Freeman nem vegetáriánus többé – derült ki az Independent cikkéből. A színész a Dish című gasztropodcastban vallotta be, hogy közel negyvenévnyi húsmentes étkezés után újra fogyaszt állatokat. A teljes félórás interjú ezen a linken megtekinthető.

Az 1971-es születésű Freeman elég korán, már 1986 januárjában (14 évesen) vegetáriánus étrendre váltott. Azóta tartotta is magát ehhez az étrendhez, ám a közelmúltban úgy döntött, ismét visszatér a húsos fogásokhoz. Állítása szerint tinédzserkorában erkölcsi megfontolásból váltott a vegetarianizmusra. Sohasem tartotta komfortosnak az állatok megevésének gondolatát.

Amikor arról beszélt, hogy miért eszik újra húsos ételeket, az alternatív növényi fehérjeforrások feldolgozott jellegét hozta fel indokként, ami azért lehet furcsa a vegán hallgatóknak, mert a növényi húskészítmények és húshelyettesítők egyáltalán nem kell, hogy részét képezzék a változatos növényi étrendnek. Freeman viszont elmondta, hogy igyekszik egyre kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasztani, és habár kifejezetten szereti a növényi húshelyettesítők ízét, aggódik az egészségügyi hatásuk miatt.

Megalapozottak Martin Freeman félelmei?

A feldolgozott élelmiszerektől való ódzkodás teljesen érthető reakció, ezek a készítmények ugyanis nem arról híresek, hogy hozzájárulnának az egészség megőrzéséhez. De több új kutatás is arra utal, hogy a növényi alapú alternatívák ezalól kivételt képeznek. Egy új tanulmány szerint ezek ugyanis azon kevés ultrafeldolgozott élelmiszer közé tartoznak, amik egészségesnek mondhatók, egy átfogó szakirodalmi elemzés szerint pedig egészséges opcióként szolgálhatnak az állati eredetű élelmiszerek helyett.

Ezeknek a készítményeknek jobb a tápanyagprofiljuk, általában kevesebb bennük a telített zsírsav és a só is, mint az állati eredetű változatokban. Egyes termékek pedig a megfelelő kiegészítéssel (kalcium, B12-vitamin) azokat a tápanyagokat is tartalmazzák, amiknek a hiányát a legtöbbször felemlegetik a növényi étrend rovására.

Freeman egészségügyi érvelése ráadásul elég bajosan állja meg a helyét. A váltás következtében olyan élelmiszereket eszik újra, amelyekről tudjuk, hogy számos betegség kialakulásában játszhatnak szerepet. A vörös hús és a feldolgozott húskészítmények pedig már régóta a feltehetően rákkeltő és a bizonyítottan rákkeltő kategória szereplői.

Panaszkodik amiatt, hogy a vegetáriánus ételek túlságosan feldolgozottak, majd arról beszél, hogy húsos pitét és a főtt tojással töltött húsgolyót eszik. Nem hiszem, hogy teljesen világos neki ez az egészség dolog

nyilatkozta Richard McIlwain, a Vegetarian Society ügyvezetője. „Szerintem egyszerűen csak engedett a kísértésnek” – tette hozzá.

McIlwain véleményét sok rajongó osztja, akiket hasonlóan rosszul érintett a színész szemléletváltása. A PETA viszont úgy gondolja, Freeman idővel visszatalál a vegetarianizmushoz, és úgy nyilatkoztak, hogy szívesen megadnak neki minden segítséget ehhez.

Érdekesség, hogy a színésszel két nagy sikerű hollywoodi filmalkotásban is együtt játszó Benedict Cumberbatch (Sherlock – Sherlock Holmes; A Hobbit – Smaug) viszont egyike a legnépszerűbb vegán hírességeknek.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.