Most olvasott cikk
Hat orangután került vissza a vadonba, köztük Budi is, aki egykor csirkeketrecbe zárva élt

Hat orangután került vissza a vadonba, köztük Budi is, aki egykor csirkeketrecbe zárva élt

A súlyosan veszélyeztetett faj hat tagja, egy hím és öt nőstény orangután vált szabaddá a rehabilitációt követően Indonéziában. A Budi nevű hím bebizonyította, ki lehet törni még egy csirkeketrecből is.

Hat súlyosan veszélyeztetett borneói orangutánt engedtek vissza a vadonba Indonéziában, a Bukit Baka Bukit Raya Nemzeti Parkban.

Az állatokat különböző időpontokban, 2012 és 2020 között bízták a nyugat-kalimantani Ketapangban található YIARI Orangután Rehabilitációs Központra. Ott rehabilitáción, orvosi ellátáson és viselkedésvizsgálatokon estek át, hogy egészségesek legyenek és egyéb tekintetben is készen álljanak a vadonba való visszatérésre.

A szabadon engedés végül sikerrel járt: egy Budi nevű hím és öt nőstény – Tulip, Bianca, Jamilah, Faini és Covita – térhetett vissza a vadonba.

Hosszú idő elérni, hogy egy-egy állat megfelelő állapotban legyen a visszaengedéshez, és természetesen nem könnyű ez a folyamat. Az embereknek nem lenne szabad ketrecbe zárva tartani az orangutánokat, ezt kizárólag önzésből teszik. Hagyni kell, hogy szabadon élhessenek, hogy a természet egyensúlya megmaradjon

– mondta RM Wiwied Widodo, a Nyugat-Kalimantani Természeti Erőforrás-védelmi Hivatal (BKSDA) vezetője.

Csirkeketrectől a vadonig

Budi, a most szabadon engedett hatos egyetlen hímje igazi hírességnek számít, sorsáról beszámolt többek között a CNN is. Élete első évében Budit egy csirkeketrecben tartotta egy ketapangi helyi lakos, háziállatként.

Miután 2014 decemberére nagyon leromlott az állapota, az International Animal Rescue (Nemzetközi Állatmentés, IAR) állatmentő szervezet vette gondjaiba. Állapota kritikus volt, a mentőközpontba vezető több mint tízórás út is nagyon megviselte.

Az orangután soha nem kapott szilárd táplálékot, kizárólag sűrített tejjel etették, ez pedig súlyos alultápláltságot eredményezett. A fehérjehiány miatt a teste feldagadt a folyadéktól. Budi képtelen volt mozogni és súlyos vérszegénységben szenvedett.

El sem tudjuk képzelni, mennyi fájdalmat szenvedett el ez a kisállat. A szemei minden alkalommal könnyel teltek meg, amikor az orvosok megmozdították, és sikított a fájdalomtól. Igazán elképesztő, hogy Budi ilyen sokáig életben tudott maradni

– mondta nem sokkal az állat megmentése után Karmele L Sanchez, az IAR indonéziai programigazgatója.

Budi más fajtársaival is az állatmentő központban találkozott először, mivel nem sokkal születése után elszakították az anyjától. Az IAR azonban arról számolt be, hogy időközben népszerűvé vált az orangutánok között. Megfigyelték, hogy szívesen tanította a többieket.

Súlyosan veszélyeztetett faj az orangután

A hat példány, amely most visszanyerte szabadságát, akár nevetségesen alacsony számnak is tűnhet, azonban kritikusan veszélyeztetett fajról van szó. Így akár csak egyetlen példány visszatérése a természetes környezetébe is nagy szó lenne.

A WWF természetvédő szervezet szerint jelenleg

  • a borneói orangutánokból összesen 104 700,
  • a szumátraiakból 13 846,
  • a tapanuliakból pedig 800 él a földön.

Összevetésképp: az 1970-es években 288 500 borneói orangután élt Indonéziában. A nagymértékű fakitermelés miatt azonban jelentősen csökkent az életterük. A pálmaolaj az indonéz gazdaságnak jó barátja, az orangutánoknak kevésbé. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) attól tart, már a közeljövőben 50 ezer egyed alá eshet a példányszám.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.