Most olvasott cikk
Nem bánja tettét a bálnavadász, aki egykor befogta a tragikus sorsú Lolitát

Nem bánja tettét a bálnavadász, aki egykor befogta a tragikus sorsú Lolitát

Lolita

Nem sokkal szabadon engedése előtt elpusztult Lolita, a második leghosszabb ideje fogságban élő gyilkos bálna. Az ember, aki vele együtt több száz bálnát rabolt el családjától, a tengeri emlős halála után úgy nyilatkozott, nem bánja a tettét, hiszen nem ismerte az állatot.

Számos állatbarát számára volt szomorú az augusztus 18-i, pénteki nap. Ezen a napon pusztult el Tokitae (színpadi nevén: Lolita), aki több mint 50 éven keresztül volt a Miami Seaquarium rabja, miután testvéreivel és több tucat társával együtt elfogták. A testvérei közül mindegyik elpusztult a befogásukat követő egy éven belül, egyedül Lolita maradt életben, hogy aztán egész életét a világ egyik legkisebb és legingerszegényebb betonakváriumában töltse.

A The Seattle Times a haláleset okán megkereste azt az embert, aki Lolita – és vele együtt több száz másik gyilkos bálna – befogásáért tehető felelőssé, hogy megkérdezzék, érez-e megbánást a történet kapcsán. Ted Griffin bálnavadász nem mutatott különösebb bűntudatot. Elmondta, hogy élénken él emlékezetében a nap, amikor többek között Lolitát is befogta.

Nem bánok semmit a tevékenységemmel kapcsolatban. Sajnálom a bálnákat, akik a befogás alatt elpusztultak, és hogy ma már nem élnek

– fogta rövidre Ted.

Sok éven keresztül ejtett fogságba bálnákat

Ted Griffin 1965-ben fogta be Namut, a világ első bemutatókra használt gyilkos bálnáját, akit a saját akváriumában mutatott be a nagyközönségnek. Ő volt az első, aki nyilvánosan együtt úszott egy gyilkos bálnával. Namu rövidesen elpusztult a nem megfelelő vízkezelés miatt. Ted ezt követően sok éven keresztül foglalkozott azzal, hogy kardszárnyú delfineket fogott be megrendelésre. Az 1970-es nagy befogási esemény alkalmával is legalább 6-8 megrendelése volt. Ted 1972-ben hagyott fel tevékenységével a közmegvetés fokozódása miatt.

„Nem mondom, hogy együttműködő volt. De nem harcolt úgy, mint ahogy néhányan szoktak, olyan ügyesen, hogy akármit is csinálunk, mindig kifognak rajtunk” – emlékezett vissza Ted Lolitára, az akkor még csak 3 méter körüli kardszárnyú delfinre.

Akkoriban szinte semmilyen módon nem szabályozták a gyilkos bálnák befogását és ezt Ted nagyszerűen ki is használta. Bár elmondása szerint az egész inkább meg nem értett szeretet a részéről, ugyanis ő csak közel akart lenni az állatokhoz, egy bálnával viszont csak úgy tudott folyamatosan kapcsolatot tartani, ha bezárja.

Corky jelenleg a leghosszabb ideje, 54 éve rabságban élő bálna Fotó: The Whale Sancutary Project

„A bálnák esetében nem tudom fenntartani a kapcsolatot, csak ha rácsok mögé zárom őket. Ezt nem rossz értelemben mondom. Tudom, hogy a világ így tekint rá, de én máshogy látom” – mondja.

Lolita majdnem kiszabadult

Az 53 évet fogságban töltő Lolita története azért is különösen tragikus, mert már elindultak a munkálatok, hogy visszajuttassák természetes élőhelyére, ahol 93 éves anyjával – aki egyes feltételezések szerint még mindig vezeti a rajt – úszhatott volna újra együtt fél évszázad után. A legrégebb óta fogságban élő bálna jelenleg Corky, ő 54 éve raboskodik akváriumában.

(The Seattle Times)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.