Most olvasott cikk
Felkavaró videón, milyen állati kínok árán készül a brit gárdisták medveszőr kucsmája

Felkavaró videón, milyen állati kínok árán készül a brit gárdisták medveszőr kucsmája

felkavaró videón a medveszőr kucsma készítése

Sokkoló videó került nyilvánosságra arról, milyen borzalmakat kell átélni medvéknek azért, hogy medveszőr kucsma trónolhasson a brit gárdisták fején. A PETA állatvédő szervezet alternatív, műszőrméből készült javaslattal is előállt.

Az Egyesült Királyságba látogató turisták jelentős része számára bakancslistás tétel, hogy a királyi testőrség egyik tagjával fotózkodjanak. A gárdisták viselete kétségtelenül ikonikus, ízig-vérig brit – legalább annyira, mint az emeletes piros buszok vagy éppen az ötórai tea.

Azt azonban csak kevesen tudják, a királyi gárda által viselt minden egyes medveszőr kucsma elkészítése egy medve életébe kerül. Erre a PETA állatvédő szervezet hívta fel a figyelmet legújabb videójában. A felvételeket Stephen Fry színész, komikus, író narrálta.

A videó tartalma felkavaró, csak erős idegzetűeknek ajánljuk!

A felvételeken az látszik, amint a Kanadában élő fekete medvéket csábító falatokkal a közelbe csalogatják a vadászok, hogy aztán számszeríjjal végezzenek velük. Ez a legtöbb esetben egy hosszadalmasabb folyamat, az állatok haláltusája sokszor napokig is eltart. Gyakran a sebük elfertőződésébe vagy a rengeteg vérveszteségbe halnak végül bele.

A PETA szerint a briteknek mintegy 95 százaléka ellenzi az állatok szőrmeipari célú leölését. Akaratukon kívül mégis hozzájárulnak ennek a finanszírozásához, mivel minden egyes medveszőr kucsma az állampolgárok által befizetett adókból készül.

Elkészültek a kegyetlenségmentes alternatíva tervei

A PETA összefogott az ECOPEL műszőrmegyártóval, és kidolgoztak egy olyan kucsmaalternatívát, amelynek elkészüléséhez egyetlen állatnak sem kell meghalnia. Az állatvédő szervezet szerint az így létrehozott fejfedőt még közelről sem könnyű megkülönböztetni a most használtaktól.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint öt követelménynek kell megfelelnie a gárdisták által viselt kucsmának. Miközben azonban korábban a prémkucsma célja az volt, hogy magasabbá, félelmetesebbé tegye az angolokat a franciák ellen vívott napóleoni háborúkban, ma már csak ceremoniális jelentősége van. A minisztérium mindenesetre mereven tartja magát a hagyományokhoz. Egy szakértő pedig megerősítette, hogy az ECOPEL által tervezett kucsma is megfelel az ötpontos elvárásrendszernek.

Nincs tehát már ok arra, hogy a kucsmákhoz használt, kegyetlenséggel megszerzett szőrmét ne lehessen ezzel a – XXI. századnak megfelelő – megoldással helyettesíteni

– írta a PETA.

Az ország vezetői ragaszkodnak a medveszőr kucsma hagyományos verziójához

Az állatvédő szervezet korábban már felajánlotta a védelmi minisztériumnak az ECOPEL-fejfedőt, 2030-ig teljesen térítésmentesen bocsátották volna állami rendelkezésre ezeket. A kormány részéről viszont már ekkor sem látszott hajlandóság arra, hogy lecseréljék a hagyományos darabokat.

Sajnálatos módon a védelmi minisztériumnál csak hátráltatják a fejlődést azzal, hogy nem váltanak mű medveszőr kucsmára. Visszautasítják a tesztelést, amire pedig több alkalommal is ígéretet tettek az elmúlt években

– nyilatkozta akkor Kate Werner, a PETA szenior kampánymenedzsere.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.