Kókusztejes, csicseriborsós ragu – vegán, gluténmentes recept

Kókusztejes csicseriborsó ragu (vegán)

A fűszeres, ázsiai jellegű ételek elkészítése a növényi alapú konyhában szinte elengedhetetlen. Ez a kókusztejes, csicseriborsós ragu jó alapot nyújthat ehhez: nem bonyolult az elkészítése, a végeredmény pedig nem annyira fűszeres, ami erős lenne a magyar ételekhez szokott ízlésnek.

Ezt az ételt nyugodtan elkészítheted, ha olyasvalakit akarsz lenyűgözni, aki nem tud elképzelni egy jó fogást sem hús nélkül, ugyanis az ilyesfajta ázsiai zöldséges ragukhoz semmilyen állati eredetű összetevő nem kell, mégis lenyűgözően finomak.

Hozzávalók

2-3 adaghoz

  • 1 konzerves csicseriborsó
  • ½ konzerves kókuszkrém*
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb/kb. 14 dkg cukkini felkockázva
  • 2 közepes paradicsom felkockázva
  • 1 evőkanál indiai fűszerkeverék (mi a madras curryt és a tikka masalát szeretjük a legjobban)
  • ½ teáskanál füstölt paprika
  • ízlés szerint só
  • 1 fej vöröshagyma felaprítva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál citromlé
  • opcionális: ízlés szerint Cayenne-bors és/vagy chilipehely, 2 evőkanál mustármag

*Ha nincs gondod a kicsit zsírosabb ételekkel, lehetőleg ne csökkentett zsírtartalmút válassz, mert kevésbé lesz ízletes a végeredmény.

Kókusztejes csicseriborsó ragu (vegán) recept
Kókusztejes, csicseriborsós ragu. / Fotó: Prove

Elkészítés

  1. A hagymát alacsony lángon pirítsd egy evőkanál olívaolajon 7-8 percig.
  2. Add hozzá a fokhagymát és a fűszereket, és továbbra is alacsony fokozaton pirítsd még egy percig, folyamatosan kevergetve. A fűszernek kicsit pirulnia kell, de vigyázz, mert könnyen megég – ha kell, adj még hozzá egy kis olajat.
  3. Add hozzá a paradicsomot, és közepes lángon kevergesd egy-két percig.
  4. Add hozzá a cukkinit és a mustármagot, majd 4-5 perc múlva a csicseriborsót, és ha a paradicsomok nem eresztettek elég levet, akkor adj hozzá egy kis vizet, főzd 7-8 percig, majd add hozzá a kókuszkrémet.
  5. Főzd további 4-5 percig, add hozzá a citromlevet, majd egy-két perc után zárd el. Az elkészült csicseriborsós ragut tálald főtt rizzsel vagy meleg pitakenyérrel.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.