Megtanulni fűszeres, ázsiai jellegű ételeket főzni a növényi alapú konyhában szinte elengedhetetlen. Ez a recept jó alapot nyújthat ehhez: nem bonyolult az elkészítése, és a végeredmény nem annyira fűszeres, ami szokatlan lenne a magyar ételekhez szokott ízlésnek.

Ezt az ételt nyugodtan elkészítheted, ha olyasvalakit akarsz lenyűgözni, aki nem tud elképzelni egy jó fogást sem hús nélkül, ugyanis az ilyesfajta ázsiai zöldséges ragukhoz semmilyen állati eredetű összetevő nem kell, mégis lenyűgözően finomak.

Hozzávalók

2-3 adaghoz

  • 1 konzerv csicseriborsó
  • ½ konzerv kókuszkrém*
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb/kb. 14 dkg cukkini felkockázva
  • 2 közepes paradicsom felkockázva
  • 1 evőkanál indiai fűszerkeverék (mi a Madras Curry-t és a Tikka Masalát szeretjük a legjobban)
  • ½ teáskanál füstölt paprika
  • ízlés szerint só
  • 1 fej vöröshagyma felaprítva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál citromlé
  • opcionális: ízlés szerint cayenne bors és/vagy chili pehely, 2 evőkanál mustármag

*Ha nincs gondod a kicsit zsírosabb ételekkel, lehetőleg ne csökkentett zsírtartalmút válassz, mert kevésbé lesz ízletes a végeredmény.

Kókusztejes csicseriborsó ragu (vegán) recept
© Prove.hu

Elkészítés

  1. A hagymát alacsony lángon pirítsd egy evőkanál olívaolajon 7-8 percig.
  2. Add hozzá a fokhagymát és a fűszereket, és továbbra is alacsony fokozaton pirítsd további egy percig, folyamatosan kevergetve. A fűszernek kicsit pirulnia kell, de vigyázz, mert könnyen megég – ha kell, adj még hozzá egy kis olajat.
  3. Add hozzá a paradicsomot, és közepes lángon kevergesd egy-két percig.
  4. Add hozzá a cukkinit és a mustármagot, majd 4-5 perc múlva a csicseriborsót, és ha a paradicsomok nem eresztettek elég levet, akkor adj hozzá egy kis vizet, és főzd 7-8 percig, majd add hozzá a kókuszkrémet.
  5. Főzd további 4-5 percig, add hozzá a citromlevet, majd egy-két perc után zárd el. Tálald főtt rizzsel vagy meleg pita kenyérrel.