Most olvasott cikk
Közel 150 macskát dobtak ki a sivatagba Abu-Dzabiban

Közel 150 macskát dobtak ki a sivatagba Abu-Dzabiban

Az élelem és víz nélkül magukra hagyott macskák közül sok elpusztult. Az állatmentő egyesületek önkéntesei erőn felül dolgoztak, hogy az esetleg elkóborolt, de még élő macskákat előkerítsék. Sajnos nem példa nélküli esetről van szó, az arab országban előfordultak már hasonló borzalmak. 

Az Egyesült Arab Emírségek (UAE) fővárosa Abu-Dzabi. A sivatagi éghajlattal rendelkező városban múlt héten derült fény egy különösen kegyetlen tettre helyi lakosoknak köszönhetően, akik Al Farah régiójában bukkantak a több tucat magára hagyott állatra. Ezt követően helyi és külföldi önkéntesek egy nagyobb csoportja időt és energiát nem sajnálva sietett az állatok segítségére, hogy a még életben lévőket meg tudják menteni. A területen a hőmérséklet elérheti akár az 50 Celsius-fokot is, ami víz és élelem nélkül könnyedén végezhet a kimerült állatokkal.

Az állatmentők munkájának köszönhetően 94 macskát sikerült megmenteni, de 60 állat így is elpusztult a sivatagban. A kidobott állatok között volt két kutya is, egy husky és egy labrador. A labrador megmenekült, de a husky nem élte túl a megpróbáltatásokat.

„Egyike voltam az elsőknek, akik a helyszínre értek, és nem akartam elhinni, amit láttam” – mesélte Chiku Sergill, egy brit állatjogi aktivista, aki Abu-Dzabiban él. Elmondása szerint „szörnyen brutális” volt a látvány, ami fogadta. Ő és férje a mai napig keresik az esetleges túlélőket.

Sok macskát már nem tudtak megmenteni

A macskák egy államilag működtetett menhelyhez viszonylag közel kerültek elő, de a menhely azt állítja, hogy semmit nem tudnak az eseményekről. Számos állatban találtak chipet, akik közül tízet vissza is szolgáltattak tulajdonosaiknak. Sok macska ivartalanítva volt. A városban 2008-ban kezdték el a „befog-ivartalanít-elenged” (TNR – trap, neuter, release) programot, aminek a célja a kóbor állatok egyedszámának humánus csökkentése volt. A befogott és ivartalanított állatokat később visszaengedték az utcára.

A kormányzat a kezdeményezés során harmadik felekkel szerződött, akik a begyűjtést és a visszaengedést végezték. Az önkéntesek szerint az egyik ilyen szerződött fél lehetett az, amelyik a közel 150 állatot csak úgy kidobta a sivatagba. Az International Organization for Animal Protection az eset kapcsán egy nyílt levélben azt írja, hogy nemcsak itt, de Dubajban és az egész Egyesült Arab Emírségekben is ismertek ilyen „állatlerakó” helyek.

Az abu-dzabi hatóságok nagy erőkkel vizsgálják az ügyet, és mindenkit arra biztatnak, hogy akinek bármilyen információja van az elkövetőkről, az ossza meg az ismereteit velük. Az állatvédők viszont úgy érzik, hogy sokkal komolyabb változásokra lenne szükség, hogy megelőzhessék az ilyen eseteket. A kóbor állatok helyzetére vonatkozó intézkedések szisztematikus megváltoztatása, valamint a meglévő állatvédelmi törvények betartatása lenne a legfontosabb.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.