Most olvasott cikk
Az egyik legkegyetlenebb kutyaszánhúzó verseny ellen tüntettek állatvédők

Az egyik legkegyetlenebb kutyaszánhúzó verseny ellen tüntettek állatvédők

tiltakozás a kutyaszánhúzó versenyek ellen

A rendőrség négy aktivistát tartóztatott le és vádolt meg rongálással, akik az Iditarod kutyaszánhúzó verseny ellen tüntettek Englewoodban, a Liberty Media főépületénél. A letartóztatottak között egy édesanya és egy helyi egyetemista is volt. A szánhúzó versenyen már több mint száz eb vesztette életét. A PETA nyomására a nagy nemzetközi szponzorok közül sokan visszavonták a támogatásukat. Az aktivisták azt szeretnék elérni, hogy a Liberty Media is tegyen így, és vonja vissza a szponzorációt.

Az Iditarod – a világ legrangosabb kutyaszánhúzó versenye – támogatásának beszüntetését szeretnék elérni azok a PETA-szimpatizánsok, akiket november végén tartóztattak le Englewoodban. Az aktivisták a Liberty Media főépülete előtt hozzáláncolták magukat két vascsőhöz. A csövek közé egy molinót feszítettek, amin a cégnek szánt felszólítás szerepelt. A Liberty Media minden évben 250.000 dollárral támogatja a szánhúzó verseny megszervezését. Az aktivisták arra szólították fel a céget, hogy hagyják abba a verseny szponzorálását.

Fotó: PETA

A két aktivistát – egy 36 éves anyukát és egy 19 éves egyetemistát –, valamint a két helyszínen tartózkodó fotóst letartóztatták. A Liberty Media logójára művérrel a „Funds Dog Deaths” (kutyák halálát támogatja) feliratot festették, ami az aktivisták és a molinó eltávolítása után is látható volt a helyszínen. A PETA-szimpatizánsokat rongálással vádolják.

A Liberty egy olyan versenyt támogat anyagilag, ahol a kutyáknak 1.000 mérföldet kell a hóban és a jégen futniuk, amíg véres nem lesz a mancsuk és a testük fel nem adja. A PETA nem fog visszavenni a nyomásgyakorlásból, amíg a Liberty nem csatlakozik azokhoz a cégekhez, akik már visszavonták a támogatásukat ettől a kegyetlen, megvetendő versenytől

– nyilatkozta Tracy Reiman, a szervezet alelnöke.

A kutyaszánhúzó verseny mögül sokan kihátráltak már

Az Iditarod a PETA szerint eddig több mint 150 kutya életét követelte, ezért igyekeznek elérni, hogy minél több támogató hátráljon ki a szervezők mögül. A küldetésük eddig eredményesnek bizonyul. A Coca-Cola, az Exxon Mobil, a Chrysler, a Jack Daniel’s és az Alaska Airlines is visszavonta a támogatást.

A versenyt megkezdő kutyák fele nem ér be a célba. A tavalyi versenyen 175 kutyát kellett menet közben eltávolítani a pályáról különböző okok (kifáradás, betegség, sérülés stb.) miatt. A fenti videóban a tavalyi győztes látható, amint a kifáradt, mozgásképtelen kutyákat vonszolja az ellenőrzőpont felé, emiatt a verseny viszontagságok között ért véget.

A PETA készített egy tényfeltáró videót is arról, hogy milyen körülmények között tartják ezeket a szánhúzó kutyákat, amikor éppen nincs verseny. A hivatalos halálozási statisztikák nem jegyzik azokat a haláleseteket, amikor versenyidőszakon kívül pusztulnak el az állatok a tartási körülmények vagy a tréning következtében.

(PETA)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.