Most olvasott cikk
Bűnösnek találták 16 ló halála kapcsán a Spirit of Tasmania kompjárat üzemeltetőjét

Bűnösnek találták 16 ló halála kapcsán a Spirit of Tasmania kompjárat üzemeltetőjét

Tasmania

A horrorfilmbe illő eset még 2018 januárjában történt, ahol – két szerencsés állatot leszámítva – minden ló életét vesztette, akik a Spirit of Tasmania hajón utaztak.

Az állatokat egy tasmán lovaspóló bajnokságot követően szerették volna átszállítani Devonportból Melbourne-be. A TT-Line által üzemeltetett Spirit of Tasmania hajójáraton egy átalakított hűtőkocsiban szállásolták el a lovakat, akik közül másnap reggelre 16 állat életét vesztette. Csupán ketten – Scarlet és Delilah – élték túl az utazást.

Leanne Topfer bíró csütörtökön 29 állatjóléti törvény megsértésében találta bűnösnek a hajójáratok üzemeltetőjét, amit azzal indokolt, hogy a vállalat semmiféle erőfeszítést nem tett annak érdekében, hogy a lovakat egymástól elkülönítve, külön karámokban szállítsák, ahogy ezt a szabályozás előírja, valamint arról sem gondoskodtak, hogy megfelelő szellőzést biztosítsanak az összezsúfolt állatok számára.

A szállítás körülményeivel kapcsolatban kizárólag az egykori ausztrál lovaspóló kapitány, Andrew Williams megjegyzésére hagyatkoztak, aki úgy jellemezte a szellőzést, hogy „elégséges”, de mint később sajnálatos módon kiderült, nem volt az.

A meghallgatások alatt egy élőállat-szállításra szakosodott specialista, aki személyesen is megvizsgálta az átalakított hűtőkocsit, úgy fogalmazott, hogy az állatok lényegében „megfőttek” a trélerben.

Leanne Topfer kihangsúlyozta azt is, hogy amennyiben a szabályoknak megfelelően, külön helyezték volna a lovakat, akkor talán mindannyian túlélik, bár úgy csak 11 állat fért volna el. Scarlet és Delilah a tréler legvégében voltak, ahol talán jobb volt a szellőzés, valamint ők voltak az egyedüli lovak, akiket külön karámban szállítottak.

„Túl sok ló volt a szállítási eszközben és 16-an közülük ki voltak téve heveny hőstressznek és a fulladásnak […] légzőszervi elégtelenségbe haltak bele” – mondta a bírónő.

A TT-Line mind a 29 vádpontban ártatlannak vallotta magát, Williams viszont elismerte bűnösségét az ellene felhozott 17 vádpontban. Ítélet egyelőre sem a hajózási cég, sem Andrew Williams kapcsán nem született. A TT-Line ítélethozatalára december 21-én kerül sor, amennyiben a legfelsőbb bíróság nem határoz máshogy, a cég ugyanis panaszt nyújtott be az intézménynél a meghallgatások egyes aspektusaival szemben.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.