Most olvasott cikk
Decemberben érkezik a legújabb vegán dokumentumfilm, a “Soha nem tudnék vegán lenni”

Decemberben érkezik a legújabb vegán dokumentumfilm, a “Soha nem tudnék vegán lenni”

dokumentumfilm

A dokumentumfilmben a veganizmust elítélők által unásig ismételt kifogások, hamis érvelések és tudománytalan mítoszok kerülnek a célkeresztbe.

Minden vegán hallotta és minden nem vegán szájából legalább egyszer elhangzott már a tényszerű megállapítás: I Could Never Go Vegan (Soha nem tudnék vegán lenni). Thomas és James Pickering éppen ezért úgy gondolták, ezt a kijelentést adják címként a veganizmusról szóló dokumentumfilmjüknek. Ez persze ne tévesszen meg senkit, a film nem arról fog szólni, hogy miért ne legyünk vegánok, hanem éppen arról, hogy miért próbál mindenki kifogásokat keresni, és hogy ezeknek a kifogásoknak van-e bármi alapjuk.

A számos sportolót és közismert tudóst megszólaltató filmben szerepel többek között a karnizmus ideológiájának kutatója, Melanie Joy, az ismert vegán erőemelő, Sophia Ellis, vagy az olimpiai ezüstérmes biciklista, Dotsie Baushc is.

Úgy tűnik, minden egyes nap születik egy új érv a veganizmus ellen. Egyes indokok gyakrabban kerülnek elő. A sajt nem hús. Azért vannak szemfogaink, mert mindenevők vagyunk. A növényi étkezés nem is segíti a bolygónkat. Létezik humánus vágás. És még sorolhatnám. Ez vezetett arra, hogy utánajárjak, miért vannak annyira sokan a mozgalom ellen. A filmben arra keressük a választ, hogy van-e valóságalapjuk az ellenérveknek, vagy valami másról van szó

– mondta Thomas Pickering egy nyilatkozatban, akit – testvérével együtt – egész életében növényi étrenden neveltek, vagyis sohasem ettek húst.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr Gemma Newman (@plantpowerdoctor)

A készítők körbejárják a legsűrűbben elhangzott indokokat és érveket, mint például azt, hogy emberként genetikailag szükségünk van arra, hogy állatokat fogyasszunk, hogy a vegán életvitelre való áttérés sok pénzbe kerül, vagy hogy növényi étrenden élve képtelenség az összes szükséges tápanyagot bevinni.

A dokumentumfilm megmutatja azokat a tényezőket, amelyek a legtöbb ember számára akadályozzák, hogy csökkentsék az állati termékek fogyasztását. Arról is szó esik, hogy mi fog történni, ha ugyanilyen mértékben eszünk továbbra is húst. Mindenkinek látnia kell, legyen akár vegán, flexitáriánus, vagy valaki, aki úgy gondolja, sohasem tudná feladni a steaket.

Muszáj váltanunk, nincs más lehetőség

Közismert tény, hogy az intenzív állattenyésztéssel elképesztő módon pusztítjuk életterünket, legyen szó erdőirtásról, talajvízszennyezésről, a biodiverzitás csökkentéséről vagy a metánkibocsátás végzetes következményeiről.

A dokumentumfilm rámutat: amennyiben a mostanihoz hasonló társadalmi berendezkedéssel szeretnénk tovább élni a bolygón, akkor drasztikus változtatásokra lesz szükségünk, elsősorban a konyhánkban.

Aki az I Could Never Go Vegan-hoz jellegében hasonló dokumentumfilmet nézne, annak a The Game Changers című alkotást javasoljuk. Ebben szintén tudósok és hihetetlen eredményeket elért vegán sportolók vallanak a növényi étrend számos előnyéről.

(Green Queen)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.