Most olvasott cikk
Borzalmas jelenség: a tejmarhák egyharmada lebénul az állandó fejéstől

Borzalmas jelenség: a tejmarhák egyharmada lebénul az állandó fejéstől

tejmarha

Egy új oknyomozó videó tárja fel a jelenséget, miszerint a tejiparban használt, úgynevezett tejmarhák majd egyharmada szenved a bénaság állapotától.

Az Animal Equality UK legújabb videójában egy borzalmas, de annál elterjedtebb jelenséget mutat be, ami a szigetország farmjain sajnos nagyon gyakran előfordul. A felvételt a Plant Based News társalapítója, Robbie Lockie narrálta.

A rövid, mindössze 3 perces videóban olyan rejtett kamerás felvételeket láthatunk, amelyek járásra képtelen, elcsigázott, leharcolt állatokat mutatnak be, valamint azt a kegyetlen bánásmódot, amiben ezeket az állatokat részesítik a farmok dolgozói.

A bénaság az az állapot, amikor a tehén nem képes megfelelően használni a végtagjait. Nehezen áll, járása bizonytalan, már amennyiben képes egyáltalán lábra állni. Ezt a kondíciót okozhatja, hogy a tejmarháknak sokszor hosszú ideig kell kemény felületen állniuk fejés közben, de kialakulásához hozzájárulhat a nem megfelelő táplálás, sérülés, fertőző betegség is.

A teheneknek sokszor a rabokhoz hasonlóan összeláncolják a lábaikat, nehogy szétcsússzanak saját súlyuk alatt. A videóban olvasható információk alapján a bénaság az egyik legelterjedtebb állatjóléti probléma, ami a marhákat érinti. Becslések szerint tíz tehénből három szenved ettől a fizikai állapottól.

Miért nem tesznek semmit a tehenek szenvedése ellen?

A hatályos állatvédelmi törvények alapján az állatoknak tilos szükségtelen szenvedést okozni, és amennyiben a fizikai állapotuk megkívánja, a farmok kötelesek szakszerű gondoskodást, állatorvosi ellátást biztosítani a teheneknek. A videóban látottak alapján viszont elmondható, hogy ennek pont az ellenkezője történik.

Felvételeink vannak arról, ahogy a dolgozók járásra kényszerítik a lebénult állatokat, és lapáttal verik őket, ha erre nem képesek. Dokumentáltuk, ahogy megtagadták a halálukon lévő állatoktól az eutanáziát, és hagyták, hogy egész éjszakán keresztül szenvedjenek

– hangzik el a videóban.

Annak ellenére, hogy a felvételeken törvénysértő módon kezelik az állatokat és a szó szoros értelmében állatkínzást követnek el velük szemben, nagyon ritka, hogy ezért a farmokat felelősségre vonnák. Talán pont emiatt nem is foglalkoznak a dolgozók a hatályos törvényekkel és segítség helyett inkább csak rátesznek még egy lapáttal az elgyötört állatok szenvedésére.

Egy másik, viszonylag friss jelentésben azt olvashattuk az Animal Equality oldalán, hogy a szigetország farmjainak mindössze 3%-át ellenőrzik évente, a bejelentéseknek csak a felét vizsgálják ki és mindössze a farmok 0,33%-a kap bármiféle szankciót a panaszt követően.

Az Egyesült Királyság gyakran szereti hangoztatni, hogy náluk vannak érvényben az egyik legszigorúbb állatjóléti szabályozások, de a fenti adatok jól mutatják, hogy önmagukban a szabályozások semmit nem érnek, ha nincs mögöttük egy olyan szervezet, amely be is tartatja azokat.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.