Most olvasott cikk
Számos angol kórházban nitrátokkal kezelt húsból készült ételeket adnak a betegeknek

Számos angol kórházban nitrátokkal kezelt húsból készült ételeket adnak a betegeknek

Egy kérdőív kitöltése után kiderült, hogy az angol kórházak túlnyomó többsége nitrittel és nitráttal kezelt húsokból készült ételeket is ad betegeinek. Az anyagokból keletkező nitrózamin viszont komoly egészségügyi kockázattal jár, a vegyület ugyanis feltehetően rákkeltő. 

Az információs szabadságról szóló törvény keretén belül (kvázi közérdekű adatigénylés) 142 kórház kapta meg a kérdést a felszolgált élelmiszerekkel kapcsolatban, ebből 71 intézmény válaszolt, ezek közül pedig 61 jelezte, hogy a betegeknek adott kórházi kosztnak részét képezik a nitrátokkal kezelt húskészítmények is. Az intézmények között több gyermekkórház, valamint rákbetegek kezelésére specializálódott intézmény is szerepel.

Ezeket a kémiai anyagokat az élelmiszeriparban általában a húsok feldolgozásánál és tartósításánál alkalmazzák. Ettől kapja például jellegzetes rózsaszín színét a bacon is. A gyomor savas környezetében, illetve magas hőfokon (sütés közben) ezekből az anyagokból nitrózaminok képződnek, amelyeket különösen veszélyesnek ítél a legtöbb egészségügyi szervezet feltételezhető rákkeltő tulajdonságuk miatt.

 Még mindig nem tiltottak a nitrátok

„Az Egészségügyi Világszervezet, brit, amerikai és európai egyetemek, de még az Egyesült Királyság saját kormányának szervezetei is kapcsolatot vélnek felfedezni a nitrittel kezelt húsok fogyasztása és a gyomorrák között, ami az Egyesült Királyságban évente 10.000 halálért felelős” – olvasható egy tavalyi levélben, amiben szakemberek kérik a brit kormányt, hogy tiltsa be ezeknek a vegyszereknek az alkalmazását a húsiparban.

A húsok tartósítására léteznek már olyan módszerek, amelyek nélkülözik ezeknek az anyagoknak a használatát, és sok szupermarketben (Marks & Spencer, Morrisons stb.) lehet kapni nitritmentes bacont és felvágottakat.

Ez a friss felmérés rávilágít a veszélyekre, amelyeknek a gyengélkedők, köztük a gyerekek is ki vannak téve a kórházainkban” – mondta Prof. Chris Elliot, az élelmiszerekben található mérgező anyagok szakértője. „A brit kormánynak el kell fogadnia a legfrissebb bizonyítékokat és be kell tiltania a nitritek használatát a kórházakban, sőt az egész élelmiszeriparban” – tette hozzá.

Az NHS (National Health Service) – a brit NNK (régebben ÁNTSZ) – annyival kommentálta a helyzetet, hogy az élelmiszerekre vonatkozó szabályzat a Food Standards Agency feladata, valamint ők egészséges ételeket szolgálnak fel a kórházakban.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.