Most olvasott cikk
Lea Michele is kiállt a New York-i lovas kocsik betiltása mellett

Lea Michele is kiállt a New York-i lovas kocsik betiltása mellett

Lea Michele

Ryder, az összeomlásig dolgoztatott ló szomorú esete olyan hullámokat keltett, amelyek még most sem akarnak lenyugodni. Lea Michele is kiállt az ügyért, ő lett a PETA kampányának új arca.

A világ egyik legzsúfoltabb, legforgalmasabb városában valamiért még mindig divatos lovas kocsival megtekinteni a látnivalókat, annak ellenére, hogy a kocsik elé befogott állatok emiatt sokat szenvednek, különösen nyáron, amikor a betondzsungel utcáin tapasztalható hőségben megfelelő vízellátás és árnyék nélkül kell szolgálatot teljesíteniük.

Ennek a feszített munkatempónak és a rossz állatjóléti körülményeknek esett áldozatul Ryder is, aki a 9. sugárúton esett össze egy augusztusi napon. A teljesen kimerült és kiszáradt állatot gazdája indulattól fűtött állapotban ordibálva, ostorral ütlegelve próbálta újra dologra bírni, de a ló annyira legyengült, hogy erre semmi esély nem mutatkozott.

A Totally Vegan Buzz állítása szerint Ryder október 17-én elpusztult.

Az esetet követően számos híres személyiség (Joaquin Phoenix, Rooney Mara, Ricky Gervais, Billie Eilish stb.) csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, ami betiltaná ezt a kegyetlen gyakorlatot New York-ban és végre eltüntetné a lovakat eszközként használó kocsikázás intézményét a város utcáiról. Ehhez az impozáns listához csatlakozott most Lea Michele, akit a magyar nézők leginkább talán a Glee sorozatból ismerhetnek.

A Broadway-sztár a PETA új kampányának arca, amely egy betiltásról szóló törvénytervezetet támogat. Lea a város taxijainak tetejéről hirdeti az állatvédő szervezettel teljes egyetértésben, hogy „a lovak nem valók forgalomba”. A taxis reklámok egész decemberben láthatók majd az autók tetején.

A „Rider-törvény” beszüntetheti a lovaskocsizást

Júliusban Robert Holden képviselő előterjesztett egy olyan javaslatot, amely 2024 júniusától elektromos járművekre cserélné a lovas kocsikat, nyugdíjazást biztosítana a kocsik elé befogott állatoknak és segítene a kocsisoknak új, kegyetlenségtől mentes munkát találni. Az elhalálozott ló után csak Ryder-törvénynek nevezett javaslatot támogatja a PETA az új kampányával.

A kampány részeként elkészült exkluzív videóban Lea arról mesél, hogy ezeknek az elgyötört állatoknak – az időjárási körülményekre való tekintet nélkül – mindig dolgozniuk kell, miközben nem kapnak elég vizet és egész nap kipufogógázokat lélegeznek be.

A belvárosban található „istállók”, ahova a műszak végeztével kerülnek, csak átalakított, lelakott épületek, amelyek semmilyen módon nem felelnek meg a lovak igényeinek, ráadásul egy tűz esetén halálos veszélyforrássá válnának az állatok számára a felhalmozott szalma miatt.

A kiállásokban lévő állatok sokszor megfordulni sem tudnak, képtelenek kinyújtóztatni tagjaikat és semmi esélyük a pihentető, feltöltő alvásra, amire nagy szükségük lenne egy átdolgozott munkanap után.

(PETA)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.