Most olvasott cikk
A “disznó” megnevezés valójában bók

A “disznó” megnevezés valójában bók

A disznó elnevezés valójában bók

Hányszor hallottad már életed során, hogy valakit “lusta disznó”, “mocskos disznó”, “dagadt disznó” megnevezéssel illettek, ezzel próbálva megalázni a másikat? Pedig a valóságban a disznó sosem lehet kínos jelző, ugyanis ritka csodálatos állatok.

De mi az oka, hogy démonizálják ezt az állatot? Talán az, hogy az emberek csak feldarabolva látják vagy tévhitek alapján ítélik meg őket.

De ha álhírek helyett a tényeket vizsgáljuk meg, kiderül, hogy kedves, békés és nagyon okos állatok

1. A malacok okosak

A kutatások szerint a malac a világ ötödik legintelligensebb állata, még a kutyánál is okosabb. Ha össze kellene hasonlítani az emberrel, akkor egy 3 éves gyermek szintjén képesek gondolkodni és érezni – míg a legtöbb állat ettől távol áll.

Ezen kívül jó a problémamegoldó képességük is. Hosszabb távolságról is képesek hazatalálni és gyermekjátékokat is megoldanak.

2. A malacok tiszták

Habár egy összezsúfolt telepen, ahol tárgyként és húsként tekintenek rájuk, valóban koszosak és mocskosak, de a valóságban rendkívül tiszták. Ha esélyt adunk nekik arra, hogy tisztálkodjanak, sosem koszosak és büdösek. Na jó, azért iszapfürdőzni szeretnek nyáron, hogy lehűtsék a testüket. De azt az emberek is szokták csinálni az iszapfürdőkben, nem?

3. A malacok édesek

Ők tényleg igazán érzelmes lények. Az örömet, magányt, frusztrációt, félelmet és fájdalmat is nagyon erősen megélik. Ragaszkodnak hozzánk, ha szeretjük őket, és rettegnek tőlünk, ha bántalmazzunk és kihasználjuk őket.

4. A malacok aktívak

A szóbeszéddel ellentétben nem lusták. Maximum pont annyira, mint mi. Néha mozgunk, néha csak fekszünk. Kimutatott tény, hogy egy felnőtt példány óránként 17 kilométert tud futni, ráadásul kitűnő úszók is!

5. A malacok nem izzadnak

Az izzadással nincs semmi gond: természetes folyamat és jót tesz a testednek. Viszont amikor azt mondják, hogy “izzad, mint egy disznó”, az elég vicces, mert ők nem izzadnak, mert nincsenek verejtékmirigyeik. Ők inkább vízzel és sárral hűtik magukat.


Mi ezzel a gond?

Amikor a disznó szót rosszul használjuk, fenntartjuk azt az elképzelést és tévhitet, hogy ezek az állatok lusta, értéktelen, mozgásképtelen lények. Ezt inkább csak a húsipari reklámok és a rossz társadalmi szokások akarják veled elhitetni, amire jobb, ha nem hallgatsz – már ha nem akarod magad becsapni.

Amellett, hogy a valóságban kedves, okos és békés élőlények, az is valóság, hogy ma évente kb 1.2 milliárd ártatlan malacot gyilkolnak meg rideg, koszos és véres vágóhidakon, ahol életük utolsó másodperceit a saját vérükben, elvágott torokkal végzik – vagy ha nem, akkor “humánus” módon gázkamrákba zárják őket.

Csináltunk már ilyet emberekkel is korábban? Igen.
Büszkék vagyunk rá? Nem.

Ugye nem akarod támogatni ezt?

 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.