Most olvasott cikk
Luxemburgban betiltották a szőrmefarmokat

Luxemburgban betiltották a szőrmefarmokat

Köszönhetően a megújított állatvédelmi törvénynek, Luxemburg az Európai Unió tizedik országává vált, ahol hamarosan tilos lesz a szőrmegazdálkodás.

Bár az ország nem tartozik a nagy szőrmegazdálkodók közé, az új törvény akkor is lehetővé teszi, hogy teljesen megszűnjön az ottani szőrmeipar, és a jövőben ne is váljon “szőrmenagyhatalommá”

Fernand Etgen, a luxemburgi mezőgazdasági miniszter azt nyilatkozta:

Újul és modernizálódik, valamint szigorúbbá és pontosabbá válik [az ország állatjogi törvénye].

Norvégia is megtette a lépéseket, hogy betiltsa a szőrmegazdálkodást. A cél, hogy 2025-re végleg felszámolják a norvég szőrmefarmokat.

A szőrme ideje lejárt

Németország és a Cseh Köztársaság is meglépte ezt 2017-ben, Svédországban pedig jelenleg is vizsgálják a szőrmeipart.

1

Becslések szerint évente több mint egymilliárd állatot ölnek le a szőrméért. A leggyakoribb szőrmeállatok a nyulak, a rókák, a nyércek és a csincsillák. Magyarország egyébként a világ egyik legnagyobb csincsilla exportőre, azonban már hazánkban is erősen támadják, melyben a Magyar Szőrmeellenes Ligának nagy szerepe van.

A szőrmeiparban az állatokat kis ketrecekben tartják, mellyel fizikai és pszichológiai traumát okoznak nekik. Gyakran veszetté és depresszióssá válnak a mozgás hiányától, és szörnyű kínok között halnak bele a szomorúságba, magányba és bezártságba. Szerencsére az utóbbi években már rengeteg divatcég mondott nemet erre a kegyetlen állatkínzásra a fogyasztók nyomására.

Donatella Versace 2018 márciusában azt nyilatkozta:

Szőrme? Végeztem vele. Nem akarok állatokat ölni, hogy divatot alkossak. Nem érzem helyesnek.

A Versace mellett már a Giorgio Armani, a Gucci, a Burberry, a Michael Kors, a Calvin Klein, Tommy Hilfiger és még sok más hatalmas brand hagyta el végleg a szőrmét.

Ez csodálatos hír az állatoknak, éljen a szőrmementes, állatbarát jövő!

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.