A 12 legintelligensebb állat a világon

Legintelligensebb állat a világon - disznó

Az állatvilág évszázadok óta lenyűgözi a kutatókat, és tágabb értelemben a teljes emberiséget. Egyes fajok hozzánk hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az utódokhoz való erős kötődés, a hasonló kommunikáció, a magas szintű problémamegoldás, míg mások olyan biológiai adottságokkal vannak megáldva, amelyekről mi csak álmodhatunk, például a természetes repülés vagy a víz alatti légzés.

Nekünk, a Homo sapiens sapiensnek sincs okunk panaszkodni, hiszen olyan csodákra vagyunk képesek, amiket semelyik másik élőlény nem ért még el a történelem során: úgy mint a globális gazdaság kiépítése, az internet feltalálása, a tudomány, a vakcinák, a technológia, a mezőgazdaság és még sok más.

Bár nem létezik egy egységes, mindent felülíró lista, de megpróbáltuk összeszedni több tudományos forrás alapján a top 12 legintelligensebb állatfajt a világon.

Emberek

Valamiért sokak fejében az ember nem is tartozik az állatok országába, pedig a Homo sapiens sapiens biológiailag ugyanúgy állatfaj, mint más lények.

Mivel képesek vagyunk komplex technológiák és rendszerek felépítésére, összetett gondolkodásra és a kommunikációnk is átlagon felülinek számít az állatvilágban, ezért mi uraljuk a legintelligensebb állatfajnak járó képzeletbeli díjat.

Csimpánz

A csimpánzok DNS-ük több mint 98%-án osztoznak az emberrel, ami a legintelligensebb főemlősökké teszi őket. Olyan figyelemre méltó képességekről tettek tanúbizonyságot, mint az eszközhasználat, bizonyos fokú empátia, önismeret és még a kezdetleges nyelvi készségek is.

Sőt, egyes tanulmányok szerint jobb rövid távú memóriával és gyorsabb reakcióidővel rendelkeznek, mint az emberek.

Palackorrú delfin

A delfinek figyelemre méltó intelligenciájukról és szociális viselkedésükről ismertek. Képesek összetett problémamegoldásra, eszközhasználatra, és azt is megfigyelték, hogy kiemelkedő öntudattal rendelkeznek.

Kifinomult kommunikációjukra számtalan bizonyítékot találtak a kutatók. Tanulmányok szerint több mint 1000 különböző hanglejtést tartalmazó nyelvvel rendelkeznek.

Afrikai szürke papagáj

Az afrikai szürke papagájok az egyik legintelligensebb madárfajok közé tartoznak, és figyelemre méltó pontossággal képesek utánozni az emberi beszédet. Képesek összetett rejtvények megoldására is.

Emellett hihetetlen memóriával rendelkeznek, akár 200 különböző tárgyat is képesek megjegyezni és felismerni.

Orangután

Az orangutánok az ember egyik legközelebbi rokonai, és lenyűgöző kognitív képességeik vannak. Köztudott, hogy eszközöket használnak az élelem megszerzéséhez, sőt, megfigyelték őket saját eszközeik létrehozásában is.

Képesek empátiára, tervezésre és problémamegoldó képességük is ámulatba ejtő.

Elefánt

Az elefántok kivételes memóriájukról ismertek, és megfigyelték, hogy igazi önzetlen lények, akik segítik és védelmezik egymást bármi áron.

Összetett szociális struktúrával rendelkeznek, és ismert, hogy összedolgoznak a felmerülő problémák megoldása érdekében.

Holló

A holló az egyik legintelligensebb madárfaj, figyelemre méltó problémamegoldó képességgel és társas viselkedéssel. Képesek eszközöket használni a táplálékszerzéshez, sőt, néhányukat megfigyelték már, amint egy közös cél elérése érdekében akár együtt is működnek.

Kifinomult kommunikációs képességekkel is rendelkeznek, és a saját módszereikkel ugyan, de gesztusokkal és hangokkal is képesek kifejezni a jelentésüket.

Polip

A polipok a legintelligensebb gerinctelenek közé tartoznak, és figyelemre méltó problémamegoldó képességről tettek tanúbizonyságot. Képesek eszközöket használni, zárt terekből menekülni, sőt, még más állatok fizikai megjelenését is képesek utánozni.

Komplex kommunikációs képességekkel is rendelkeznek, és képesek megváltoztatni bőrük színét és textúráját, hogy beolvadjanak a környezetükbe. Az egyik legjobb dokumentumfilm, a Tanítóm, a polip részletesen bemutatja és elgondolkodtat mindannyiunkat, hogy vajon tényleg bántani, vagy inkább óvni akarjuk ezeket a lenyűgöző lényeket.

Disznó

Aligha ismert tény, hogy a sertések a világ egyik legintelligensebb állatfajai közé tartoznak, még a házi kedvenceket is megelőzik.

Ennek köszönhetően kiváló hosszú távú memóriával rendelkeznek, nagy mértékű empátiát tanúsítanak társaik felé, képesek megkülönböztetni embereket és más sertéseket egyaránt, tisztában vannak a múlt és a jövő létezésével, személyiségük jelentősen eltérő, nagyszerűen navigálnak egy labirintusban, és egy nemrég készült kutatásban egy egyszerű videójátékot is képesek voltak megérteni és játszani.

Varjú

A varjú egy másik intelligens madárfaj, amely figyelemre méltó problémamegoldó képességet és szociális viselkedést mutat. Képes eszközöket használni az élelem megszerzéséhez, és megfigyelték, hogy együtt dolgoznak egy közös cél elérése érdekében.

A varjú kifinomult kommunikációs készségekkel is rendelkezik, és képes felismerni és megkülönböztetni az embereket egymástól.

Bonobó

A bonobók a csimpánzokkal közeli rokonságban állnak, és számos figyelemre méltó kognitív képességgel rendelkeznek. Magas szintű érzelmi intelligenciájukról ismertek, és megfigyelték, hogy empátiát, együttérzést mutatnak, sőt, megvan a saját humorérzékük is.

Emellett lenyűgöző problémamegoldó és kommunikációs készséggel rendelkeznek, és a vadonban megfigyelték őket szerszámok használata közben is.

Púpos bálnák

A púpos bálnák az egyik legintelligensebb tengeri emlősök közé tartoznak, figyelemre méltó szociális és kommunikációs képességekkel rendelkeznek. Közismertek bonyolult hangadásukról, amely mérföldekre is hallható, és megfigyelték őket bonyolult táplálkozási és vadászati viselkedésükben is. Emellett magasan fejlett agyuk van, amelynek bizonyos területei a problémamegoldásra és a döntéshozatalra szolgálnak.

Összefoglalva

Az állatvilág egyszerűen lenyűgöző, és ahogy egyre több tudományos forrás áll rendelkezésünkre azzal kapcsolatban, hogy bizonyos állatfajok milyen szintű intelligenciával és komplex életmóddal vagy szokásokkal rendelkeznek, egyre többet tanulhatunk arról is, hogyan védjük meg ezeket a csodás élőlényeket a kihalástól vagy az emberiség által okozott kizsákmányolástól.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.