Most olvasott cikk
Veszélybe kerülhet egy elefántfóka a felelőtlen rajongói miatt

Veszélybe kerülhet egy elefántfóka a felelőtlen rajongói miatt

Emerson elefántfóka

Igazi látványosságnak számít a kanadai Victoria városában Emerson, az elefántfóka. Szelfiznek vele, próbálják megsimogatni, egyesek pedig még a gyereküket is ugyanerre biztatják. Pedig tanulhatnának abból, ami Freyával történt: a népszerű rozmár az emberek merészsége miatt pusztult el.

Meglepve tapasztalták kanadai természetvédelmi tisztviselők, hogy kifogott rajtuk egy elefántfóka. A mintegy 220 kilogrammos állatot nem sokkal korábban kiemelték Victoria város forgatagából, és egy emberek lakta területtől távol eső helyre szállították. Az Emerson névre keresztelt tengeri emlős azonban visszatért. Ehhez a The Guardian szerint több mint 200 kilométert kellett megtennie, de egy hét sem kellett ahhoz, hogy ismét feltűnjön.

A helyiek kitörő örömmel üdvözölték ismét a köreikben Emersont, aki előszeretettel lebzsel virágágyásokban vagy éppen a parkoló autók között. Pont a lakosság lelkesedése azonban az, ami leginkább aggasztja a tisztviselőket.

Az emberek Emerson közelébe merészkednek, megpróbálják megsimogatni, fotózkodni vele. Még olyan is előfordul, hogy a gyerekeiket biztatják ugyanerre. Ha továbbra is zargatni fogják az elefántfókát, valaki megsérülhet

– fogalmazott a természetvédelmi hivatal.

Emersont a beszámolók szerint egyelőre nem különösebben izgatja a tömeg. Ennek egyébként részben az is lehet az oka, hogy az anyja magára hagyta, így egy csoportnyi önkéntes gondoskodott róla.

Az elefántfókák életük jelentős részét a vízben töltik, két okból mennek ki a partra: szaporodni és vedleni. Emerson az utóbbi miatt tartózkodik a szárazon. Kanada halászati és óceánokért felelős minisztériuma szerint ez egy nagyon megterhelő folyamat az állat számára, ami körülbelül egy hónapig tart.

Freya sorsából okulhatnának az elefántfóka rajongói

Ha már a természetvédelmi tisztviselőkre nem hallgatnak a helyiek, Freya, a rozmár története mementóul szolgálhatna számukra. Freya 2022 nyarán vált világszerte népszerűvé, amikor az oslói parton relaxált, csónakokra mászott, hogy azokon fekve sütkérezzen, számos alkalommal el is süllyesztve őket.

A norvég hatóságok azonban végül – közfelháborodásra – tavaly augusztusban elaltatták őt. A döntést azzal indokolták, hogy az emberek nem követték a hivatalos ajánlást, miszerint ne közelítsék meg túlságosan a rozmárt, ezzel pedig magukat és az állatot is veszélybe sodorták. Egy alkalommal például a rendőrségnek le kellett zárnia a strandot, miután Freya üldözőbe vett egy nőt.

A norvég döntés nagy visszhangot keltett. Jeff W. Higdon sarkvidéki tengeri emlősökre specializálódott kanadai biológus viszont hangsúlyozta, nem szabad kizárólag a hatóságokra mutogatni.

Mindenki, aki az állat közelébe merészkedett, veszélybe sodorta saját magát és a gyerekeit is, valamint hozzájárult a szerencsétlen végkifejlethez

– jelentette ki.

Emerson esetében mindenesetre reménykedésre ad okot, hogy a vedlés átlagosan egy hónapig tart, utána jó eséllyel nem a parton időzik majd az elefántfóka. A hivatalnokok most azzal kalkulálnak, hogy a biztonság kedvéért ismét meg kell kísérelniük az állat elszállítását.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.