Most olvasott cikk
Elefántokkal árasztaná el Botswana a szigorításra készülő németeket

Elefántokkal árasztaná el Botswana a szigorításra készülő németeket

Botswana elefántok

Botswana megfenyegette a németeket, ha korlátozzák a vadásztrófeák importját, húszezer élő elefántot küldenek az európai országba. Az Egyesült Államok közben ismét szigorította az afrikai elefántok behozatalára vonatkozó szabályait – legyen szó élő állatokról vagy trófeákról.

Németország beállna az európai sorba, és szigorítaná a vadásztrófeák importjára vonatkozó nemzeti szabályrendszert. Erről a tervről a közelmúltban a német környezetvédelmi minisztérium számolt be.

A legkevésbé sem lenne európai szinten példátlan egy ilyen német lépés. Idén vadásztrófea-behozatali tilalmat szavazott meg a belga parlament is. Ennek alapján illegális a veszélyeztetett állatok testrészeit Belgiumba szállítani. Az eredeti indítványban szereplő belga lista végül még bővült is a javaslat elfogadásáig. A végső verzióban végül szerepelnek oroszlánok, tigrisek, elefántok, orangutánok, makik és különböző fajta teknősök is.

A belga környezetvédelmi miniszter, Zakia Khattabi jelezte: „A hatás most még korlátozott lesz. Ez egyelőre inkább szimbolikus lépés. Ez egy politikai jelzés részünkről, mert tudjuk, hogy ma európai szinten kevés ország tiltja a vadásztrófeák importját olyan ambiciózusan, mint Belgium. Hollandiában érvényben van a tilalom, Finnországban is, Franciaország pedig dolgozik rajta.”

Ezekhez az országokhoz szeretne – a biodiverzitás védelmében – csatlakozni Németország. Ezt azonban nem mindenki helyesli.

Botswana magára vette a vadásztrófeák importjára vonatkozó terveket

A botswanai elnök, Mokgweetsi Masisi fenyegetéssel reagált a német felvetésre. Kijelentette, hogy 20 ezer élő elefántot küldenek Németországba, hogy átérezzék, mekkora galibát okozhat a mindennapi életben ezeknek az állatoknak a jelenléte.

A németeknek kellene úgy együtt élni az elefántokkal, ahogy azt tőlünk elvárnák. Ez nem vicc. Felajánljuk ezt az ajándékot Németországnak, és nem fogadunk el nemleges választ

– idézi a politikust az Euractiv.

Botswanában összesen mintegy 130 ezer elefánt él, ebből felajánlottak már nyolcezer példányt Angolának, ötszázat pedig Mozambiknak. Masisi szerint már most is komoly gondokat okoz számukra az elefántok túlnépesedése. Kiemelte, a fajvédelmi törekvések hatására úgy megugrott a számuk, hogy csak vadászattal lehet kordában tartani a populációt. A botswanai elnök szerint az elefántok kárt tesznek a lakosság tulajdonában, lelegelik vagy éppen eltapossák az ültetvényeket, ráadásul az emberekre is veszélyt jelentenek.

Botswana 2014-ben betiltotta a trófeavadászatot, 2019-ben viszont – a helyi lakosság nyomására – feloldotta a korlátozásokat. Az afrikai országban most évente adnak ki vadászati kvótákat.

Nem véletlen, hogy Németország terve, miszerint szigorítanák a vadásztrófeák importját, érzékenyen érintette Botswanát. A német környezetvédelmi minisztérium szóvivője szerint ugyanis Németország az Európai Unió egyik legnagyobb vadásztrófea-importőre volt az elmúlt évek során.

Az Egyesült Államok meglépte – ismét

Miközben Németország hezitál, milyen formában és milyen mértékben korlátozza a vadásztrófeák importját, az amerikaiak már léptek is az elefántok védelmében. Az Egyesült Államok Hal- és Vadgazdálkodási Szolgálata bejelentette az afrikai elefántok importjára vonatkozó végleges szabályokat. Ez kitér az élő állatokra és a vadásztrófeákra egyaránt.

Barack Obama elnöksége alatt, 2014-ben felfüggesztették a tanzániai és zimbabwei elefánttrófeák importálását az Egyesült Államokba. 2018-ban azonban, amikor Donald Trump volt az amerikai államfő, a Hal- és Vadgazdálkodási Szolgálat visszavonta ezt a szabályt. Ekkor eseti alapon engedélyezték az elefánttrófeák importját. Most pedig, immár Joe Biden elnöksége alatt újfent szigorítottak az importtal kapcsolatban.

Az elefántok komplex gondolkodású, családközpontú állatok, kiemelt szerepük van az ökoszisztémákban, az egész világon tisztelt és kedvelt lények. Az Amerikai Hal- és Vadgazdálkodási Szolgálat lépése jelentős előrelépés az afrikai elefántok kihalásának megakadályozásában

– üdvözölte a döntést Kitty Block, a Humane Society állatvédő szervezet amerikai elnök-vezérigazgatója.

Máshol is okoznak problémákat az elefántok

Nem kizárólag Botswana panaszkodik az elefántok miatt. Egy 2022-es vadvédelmi projekt keretében elefántokat költöztettek egyik nemzeti parkból a másikba Malawiban. A program célja az volt, hogy ezeknek az állatoknak nagyobb tér álljon rendelkezésükre a kóborlásra. Végül azonban úgy alakult, hogy a kelleténél sokkal több helyen kóborolnak az áttelepített elefántok.

Már a költöztetést követő napokban két embert megöltek az állatok új élőhelyükön, egy harmadikat pedig 2022 szeptemberében. A helyi közösségek arra panaszkodtak, hogy egyre többször kerülnek konfliktushelyzetbe ezekkel a hatalmas emlősökkel, leginkább azért, mert gyakran fosztogatják a termést.

Egy közösségi vezető azzal vádolta a vadvédelmi projektben szerepet vállaló civil szervezeteket, hogy jobban törődnek az állatokkal, mint az emberekkel. Rámutatott, hogy a parkot az eredeti tervekkel ellentétben végül nem vették körül elektromos kerítéssel, az nem készült el időre. Az elefántokat azonban olyan területről telepítették át, ahol volt kerítés.

A felek közötti ellentétek idén újabb halálesetek miatt lángoltak fel. Újabb négy embert öltek meg elefántok, a halálos áldozatok száma így hétre emelkedett. A civil szervezetek megítélését és helyzetét rontja, hogy az ígért kerítés egyes részei még mindig nem készültek el, a halálesetek miatt pedig több gyermek is árván maradt, néhány család pedig a megélhetésért küzd.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.