Vegán életmód lemondások nélkül.

Tudd meg, hogy miért választják évente több millióan a vegán életmódot. Összegyűjtöttünk neked mindent, ami az elkezdéshez szükséges.
Sok sikert!

Oszd meg ismerőseiddel:

Megosztás itt: facebook
Facebookon
Megosztás itt: twitter
Twitteren
Megosztás itt: email
Emailben
Megosztás itt: pinterest
Pinteresten
Megosztás itt: reddit
Reditten

Mit jelent az, hogy vegán?

A veganizmus egy olyan filozófiai és életmódbeli irányzat, amely arra törekszik – amennyire lehetséges és megoldható –, hogy kizárja az állatok kizsákmányolásának, kihasználásának minden formáját, illetve a velük szemben elkövetett kegyetlenségeket étkezési, ruházkodási vagy más célokból.

Miért legyél vegán?

Az állatokért

Évente 1.6 billió érző
élőlényt mészárolnak le szörnyű körülmények között azért, hogy az emberek étkezési, ruházkodási és egyéb szokásait kielégítsék.

a bolygóért

Az állattenyésztés jobban hozzájárul a klímaváltozáshoz, mint bármi más a világon. Több üvegházhatású gázt bocsát ki, mint az összes közlekedési eszköz (autó, hajó, repülő, stb) összesen.

az egészségedért

A világ legnagyobb egészségügyi és dietetikai szervezetei szerint a növényi étrenddel több krónikus népbetegséget kerülhetünk el, vagy gyógyíthatunk meg.

Szeretsz filmezni?

Az állathasználat árt az állatoknak, a Földnek és az egészségednek. Az alábbi dokumentumfilmek mindent elmagyaráznak. Kérlek nézd végig őket!

Videó lejátszása

URALOM - Film az állatokról (szinkronos)

Az Uralom (Dominion) egy ausztrál dokumentumfilm, amely drónokkal, valamint kézi és rejtett kamerás felvételekkel mutatja be az állattenyésztés sötét oldalát, amit a reklámok nem szívesen mutatnak meg a fogyasztóknak. A film 7 évig készült, és a standard eljárásokat mutatja be, amit a világ legtöbb országában használnak. Egyszerre sokkoló és érdekes, garantáltan megérinti az igazi állatbarátokat.

TheGameChangers
Videó lejátszása

The Game Changers - Film a vegán sportolókról (feliratos)

James Cameron új filmje, a The Game Changers szó szerint összezúzza a tévhiteket, miszerint állati eredetű ételeket kell ennünk egy erős és kitartó test eléréshez. A film bemutatja a világ legjobb növényi étrenden élő sportolóit, többek között Lewis Hamiltont, Morgan Mitchellt, Kendrick Farrist, Scott Jureket, és még a legendás Arnold Schwarzenegger is elmondja, hogy hús nélkül is lehet izmot építeni. A film tudományos kutatásokra alapozza állításait, amit rengeteg orvos is alátámaszt.

Videó lejátszása

Land of Hope and Glory- Film az állatokról (feliratos)

A Land of Hope and Glory bemutatja napjaink standard eljárásait az állattenyésztésben. Az állatok szenvedése, csonkítása és megölése által betekintést nyerhetünk abba, milyen lehet haszonállatként létezni egy olyan világban, ahol a jogainkat megfosztotta tőlünk egy erősebb faj.

Videó lejátszása

73 Cows - Film egy állattenyésztőről, aki vegán lett (angol)

A legtöbb állattenyésztő vagy vágóhídi munkás ugyanolyan ember, mint mi – azzal a különbséggel, hogy belőlük már elvett egy kis darabot az állatok használata. A kutatások szerint rengeteg mentális szenvedést okoz az embereknek az állatokkal szembeni kegyetlenség. Viszont ennek nem muszáj így lennie: a díjnyertes 73 Cows megmutatja, hogy bárki képes változtatni, még egy idős úr is, aki egész életében állatokat tenyésztett és ítélt levágásra.

Videó lejátszása

What The Health - Film az egészségről (feliratos)

Kip Andersen filmrendező megpróbálja kideríteni, hogy a legnagyobb egészségügyi szervezetek miért ajánlanak a betegeknek húsban, tejben és tojásban gazdag étrendet, miközben a tudomány szerint ezek az ételek nem egészségesek. A legtöbb vezető szervezet elutasítja az interjút, titkolózik vagy mellébeszél, és mint kiderült, anyagi támogatást kapnak a legnagyobb húsipari cégektől. Mi a fene folyik itt, amiről nem tudunk?

Cowspiracy
Videó lejátszása

Cowspiracy - Film a bolygó megmentéséről (feliratos)

Miért nem beszélnek a legnagyobb környezetvédő szervezetek az igazi problémáról – az állattenyésztésről? Kip Andersen feltérképezi a világ legfenntarthatatlanabb iparát, és a háttérben meghúzódó hatalmas üzletet.

Oszd meg ismerőseiddel:

Megosztás itt: facebook
Facebookon
Megosztás itt: twitter
Twitteren
Megosztás itt: email
Emailben
Megosztás itt: pinterest
Pinteresten
Megosztás itt: reddit
Reditten

Meg tudod őket cáfolni?

Olyan érdekes előadásokat hoztunk neked, amelyek garantáltan elgondolkodtatnak. Kapcsold be a magyar feliratot, ha szükséges!

Earthling Ed a legjobb beszéd a veganizmusról
Videó lejátszása
Videó lejátszása
Az igazi Mátrix - 101 ok, hogy vegán legyél
Videó lejátszása
Videó lejátszása
Gary Yourofsky, a legjobb beszéd amit valaha hallottál - vegán életmód
Videó lejátszása
Dr. Michael Greger legjob előadása magyarul
Videó lejátszása
Fogyás vegánként - Dr Michael Greger
Videó lejátszása
Videó lejátszása

Oszd meg ismerőseiddel:

Megosztás itt: facebook
Facebookon
Megosztás itt: twitter
Twitteren
Megosztás itt: email
Emailben
Megosztás itt: pinterest
Pinteresten
Megosztás itt: reddit
Reditten

VEGANUÁR KIHÍVÁS

Létrehoztunk egy programot, ami lefedi a teljes vegánná válás minden lépését. Bekerültünk vele a médiába, a résztvevők 98%-a elégedett volt és közel 14.000 ember csinálta végig 2020. január óta. Most rajtad a sor!

Vegán buddha bowl

LENNÉL VEGÁN 30 napig?

A Veganuár egy ingyenes program, amiben
35 vegán receptet és részletes útmutatókat küldünk minden nap. Emellett csatlakozhatsz Magyarország legbarátságosabb vegán közösségéhez is, ahol több ezer ember osztja meg a napi ételeit és motivációját.

13.970+ magyar MÁR KIPRÓBÁLTA

(melyből a megkérdezettek 98.1%-a ajánlaná másoknak is)

1

100% INGYENES, ÖRÖKRE

Szívből hiszünk az állatok felszabadításában, ezért a teljes program ingyenes. Nem kell megadnod fizetési adatokat sem.

2-2-2

MEGBÍzható HÍRFORRÁS

100.000 karakternyi naprakész információ a klímaváltozásról, állatjogokról, vegánokról, egészséges életmódról - magyarul.

Icon 3Created with Sketch.

Bárhol, bármikor

Napi e-maileket küldünk, melyek cikkekre és filmekre irányítanak át. Bármilyen eszközről kényelmesen olvashatod és nézheted őket.

Néhány visszajelzés azoktól,

AKIK MÁR VÉGIGCSINÁLTÁK a 30 napot.

Q

Ismered a modern kutatásokat?

Ma már az orvostudomány is megerősíti, hogy a teljes értékű növényi étrend minden életkorban, minden embernek megfelelő. Olvasd el a saját szemeddel!

A Pécsi Tudományegyetem állásfoglalása a növényi étrendről

A növényi alapú étrend egy régi-új táplálkozási irányzat. Jelen összefoglaló tanulmányban történeti alapokból kiindulva kívánjuk ismertetni ezt a napjainkban egyre népszerűbb táplálkozási törekvést. 

 

Célunk bemutatni a növényi alapú táplálkozást mint primer prevenciós eszközt. Irodalmi adatok alapján kritikusan elemezzük a növényi alapú étrendhez kapcsolódó korábbi téves vélekedéseket (fehérje-, B12-vitamin-, folsav-, vasbevitel), és megfelelő fogalmi alapot teremtünk ezen étrend értelmezéséhez, amelynek gerincét a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek és az olajos magvak alkotják. Ismertetjük a növényi alapú étrend pozitív élettani és betegségkockázatcsökkentő hatását. 

 

Az elhízás talaján kialakuló metabolikus és szív-ér rendszert érintő betegségek nagyrészt megelőzhetőek lennének egy helyesen összeállított növényi alapú étrenddel. A daganatos megbetegedésben szenvedő betegek esetén az állati eredetű élelmiszerek háttérbe szorítása a növényi alapúakkal szemben is igazoltan pozitív hatású. 

 

Áttekintésünk bemutatja, hogy ez a fajta táplálkozás számos egészségügyi probléma esetén alkalmazható, és hosszú távon is fenntartható megoldást biztosít a legújabb kor egészségügyi kihívásaira.

Gyümölcsök és Zöldségek

A John Hopkins Közegészségtudományi Iskola állásfoglalása a növényi étrendről

Meggyőző tudományos bizonyítékok rámutatnak a túlzott húsfogyasztás, különösen a vörös- és a feldolgozott húsok és a szívbetegségek, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, bizonyos típusú rákos megbetegedések és korai elhalálozások kapcsolatára. 

 

A zöldségben, gyümölcsben, teljes kiőrlésű gabonákban, hüvelyesekben gazdag étrend segíthet megelőzni ezeket a betegségeket, és számos más egészségügyi előnnyel is járhat. […] 

 

Az USA-ban fogyasztott a fehérjetartalmú ételek többsége hús, vagy egyéb állati eredetű termék, melyekben gyakran magas a telített zsír és koleszterin tartalma, ellentétben a tápanyagban gazdag, és az egészségünkre jó hatással lévő növényi alternatívákkal (pl. bab, borsó, lencse, szójatermékek, diófélék és magvak).

Az Ausztrál Dietetikusok Szövetségének állásfoglalása a növényi étrendről

A vegán étrend a vegetáriánus étrendhez hasonló étkezés, amelynek követői kizárólag növényi ételeket esznek. Megfelelő tervezéssel minden tápanyagszükséglet kielégíthető, de van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni:

 

Vas: Az emberek, akik vegán étrendet követnek, elég vasat kaphatnak növényi ételekből, például hüvelyesekből, tofuból, diófélékből és magokból, teljes kiőrlésű gabonafélékből (különösen amarantából és quinoából), szárított gyümölcsökből és sötétzöld leveles zöldségekből. A növényi ételekben a vas típusa (a nem heme vas) azonban nem szívódik fel ugyanolyan hatékonysággal, így érdemes C-vitamint tartalmazó ételekkel együtt fogyasztani. Ilyen például a bogyók, citrusfélék, kivi, paprika, paradicsom vagy brokkoli. 

 

B12: Érdemes B12-vel dúsított élelmiszereket fogyasztani (például növényi tejek) vagy a B12 táplálékkiegészítő bevétele. 

 

Kalcium: Mivel a vegán étrend nem foglalja magában a tejtermékeket, ezért fontos, hogy más kalciumban gazdag ételeket is tartalmazzon. Néhány jó növényi kalciumforrás a kalciummal dúsított szója- vagy mandulatej, tofu, mandula, hántolt tahini (szezámmag paszta) és zöld leveles zöldségek, például kelkáposzta és ázsiai zöldek (például bok choy, kínai brokkoli).

 

Omega-3 zsírok: A testünk nem tudja előállítani az omega-3 zsírokat, ezért fontos, hogy étkezés útján juttassuk be őket. A legjobb növényi források közé tartozik a lenmag, dió, chia mag, szójabab-olaj és repceolaj. Vannak azonban vegán omega-3 táplálékkiegészítők is, amennyiben ez valakinek könnyebb.

Az Academy of Nutrition and Dietetics állásfoglalása a növényi étrendről

A megfelelően összeállított vegetáriánus étrend, beleértve a teljes növényi alapú (vegán) étrendet, egészséges, táplálkozási szempontból megfelelő, és egészségügyi előnyöket jelenthet bizonyos betegségek megelőzésében és kezelésében. 

 

A teljes értékű vegán étrend megfelelő minden életkorban, beleértve a terhességet, a szoptatást, a csecsemőkort, a gyermekkort és a serdülőkort, emellett a sportolók számára is kielégítő. 

 

Ez az állásfoglalás a vegetáriánusok és vegánok tápanyagokkal kapcsolatos aktuális adatait tartalmazza, beleértve a fehérjét, az n-3 zsírsavakat, a vasat, a cinket, a jódot, a kalciumot, valamint a D- és a B-12-vitamint. A vegetáriánus és vegán étrend megfelel az ezen tápanyagokra vonatkozó jelenlegi ajánlásoknak. Egyes esetekben a bizonyos tápanyagokkal dúsított termékek (pl. növényi tejek) hasznos és könnyű tápanyagforrást jelenthetnek.

 

A tényeken alapuló áttekintés kimutatta, hogy a növényi étrend táplálkozási szempontból megfelelő lehet a terhesség alatt, és pozitív hatással lehet az anyák és a csecsemők egészségére. A bizonyítékokon alapuló felülvizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a növényi étrend alacsonyabb halálozási kockázatot jelent, valamint alacsonyabb vérnyomást, alacsonyabb koleszterinszintet eredményez, amely megelőzheti a 2-es típusú cukorbetegség, elhízás vagy bizonyos fajta rákbetegségek kialakulását.

A British Dietetics Association állásfoglalása a növényi étrendről

Alacsonyabb kockázattal jár a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, egyes rákos megbetegedések és a magas koleszterin szint tekintetében.

 

Ez amiatt lehet, mert ezek az étrendek kevesebb telített zsírt, kevesebb kalóriát tartalmaznak, és gazdagabbak rostokban, fitonutriensekben (ezek védő tulajdonságokkal rendelkezhetnek), mint a nem-vegetáriánus étrendek.

A Kína Tanulmány

A valaha elvégzett legátfogóbb táplálkozástudományi vizsgálat eredményei és annak megdöbbentő következtetései a táplálkozással, fogyókúrával és a hosszú távú egészséggel kapcsolatban.

Népszerű vegán sportolók

Testépítők, ultramaratonisták, hegymászók, teniszezők, súlyemelők, boxolók, és még sok más vegán sportoló létezik. A növényi étrend elegendő tápanyagot biztosít mindenkinek.

Oszd meg ismerőseiddel:

Megosztás itt: facebook
Facebookon
Megosztás itt: twitter
Twitteren
Megosztás itt: email
Emailben
Megosztás itt: pinterest
Pinteresten
Megosztás itt: reddit
Reditten

Vegán receptek

Hogyan legyél egészséges vegán?

Egy világszerte elismert, non-profit orvosi szervezet leírta, hogy mik az egészséges életmód alapjai. Töltsd le magyar nyelven az e-bookot!

AJÁNLOTT E-BOOK

A magyar vegánok ajándéka.

Az egyik leghitelesebb non-profit orvosi szervezet, a NutritionFacts.org elkészítette neked a tökéletes táplálkozási útmutatót, néhány kedves és lelkes hazai vegán pedig lefordította magyarra, hogy garantáltan hasznos és érthető legyen mindenki számára.

 

Elfogadod teljesen ingyen?

Gyakori kérdések/érvek

Nem értesz valamit? Segítünk. Megválaszolunk minden olyan kérdést vagy tévhitet, amit általában vegánként hallunk.

A tejiparban mesterségesen megtermékenyítik a teheneket, hogy folyamatosan utódokat szüljenek. Az újszülötteket elrabolják az édesanyjuktól, hogy nemük szerint felhasználják őket: ha nőstény, akkor az anyjához hasonlóan, egész életében fejik és megtermékenyítik, ha hím, akkor bébikorban lemészárolják, hogy borjúhús legyen belőlük.

 

A tehenek – mivel szoros kapcsolatot ápolnak utódjaikkal -, napokig hangosan bőgnek az elrabolt kölykeik után. Míg a természetes élettartamuk 20 év lenne, addig a tejiparban 4-5 évet bírnak ki, majd összeesnek vagy csökkenni kezd a tejmennyiségük.

 

Ekkor elviszik őt a húsiparba, hogy az egész életen át tartó szenvedés és testének kihasználása után fellógassák, és elvágják a torkát – hiszen minden profitot ki kell szedni belőlük a tejipar szerint. Pont ezt csinálták a rabszolgákkal is a múltban.

 

További információért kattints ide.

Mivel a veganizmus az elkerülhető állathasználat bojkottálásáról szól, így egyértelműen a méhek kihasználása, tárgyiasítása és megölése is “tiltólistás” az ő érdekükben.


Emellett jó okunk van elhagyni a mézet, ugyanis a mézipar kegyetlen és etikátlan az állatokkal szemben. Sorolunk néhány standard eljárást:


A méhkirálynő szárnyainak csonkítása, hogy megakadályozzák a méhek elvándorlását, ugyanis azok a méhkirálynőt követik.


Sok esetben a mézet kicserélik cukros szirupra, hogy ne éhezzenek a méhek, ám valójában tápanyaghiányban szenvednek, ami hozzájárul a gyengülésükhöz és kihalásukhoz.


Előfordul az is, hogy a méhtartók egész kolóniákat ölnek meg azért, hogy megakadályozzanak egy terjedő betegséget. Ahelyett, hogy kezelnék őket a gyógyulás reményében, gazdaságosabb megölni őket és új kolóniát létrehozni/vásárolni.


Az állatbarát emberek – mint minden másban –, ebben is úgy érhetnek el változást, ha bojkottálják az adott terméket (jelen esetben a mézet), illetve más, a méhek kihasználásával készült termékeket, mint a lépesméz, méhpempő, virágpor vagy a propolisz.


Ma már nagyon finom és természetes alternatívák vannak a mézre, nem szükséges bántanunk a méheket. 


További információért kattints ide
.

A tojásiparban tartott tojókat a domesztikáció során addig módosítottuk, hogy évi 12 tojás helyett ma 300-at várnak el tőlük. Mivel a tojással együtt kalcium is távozik a szervezetükből, a tojók gyakran szenvednek csontritkulásban, amely miatt hamar eltörnek a lábaik. Mikor ez megtörténik, már csak feküdni tudnak, vízhez és élelemhez nem jutnak, esetleg belehalnak az ammóniával teli épületek mérgező levegőjébe.

 

A hím kiscsibéket pedig néhány napos korban élve ledarálják, vagy gázkamrákba zárják őket több százasával, míg meg nem fulladnak. Csináltunk már ilyet emberekkel is a történelem során, és nem vagyunk rá túl büszkék.

Tedd fel magadnak a kérdést: hogyan ölnél meg szépen valakit, aki nem akar meghalni? Mitől lesz szép, és kinek?

 

Ha gyorsan ölünk meg valakit, az felment minket a gyilkosság bűne alól? Ha igen, érvényes lesz ez a kutyára és az emberre is? Aki gyorsan öl, az nem kerül börtönbe? Ha neked szép életed van és élni akarsz, de valaki meg akar ölni, megnyugtatna téged, hogy “gyors és humánus” lesz? Mi dönthetünk úgy, hogy nem ölünk meg senkit.

 

Az állatok kihasználására és megölésére nincs többé szükségünk, ezért semmilyen formában nem lesz etikus vagy indokolt a tejük, tojásuk, mézük, bőrük, szőrméjük, szabadságuk vagy életük elvétele. 

Mindenevők vagyunk, de nem muszáj mindent ennünk. Inkább csak tudunk enni mindent, de nem kötelező.

 

A vezető dietetikai szervezetek szerint a növényi étrend minden életkorban, minden élethelyzetben, minden ember számára tartalmazza a szükséges tápanyagokat. 

 

Neked fehérje kell, nem hús. Neked kalcium kell, nem tej. Érted a lényeget, ugye?

Nagyon szép dolog, hogy már csökkentetted a fogyasztásodat, gratulálunk!

 

Ugyanakkor arra biztatunk, hogy azt a keveset is cseréld le inkább növényi alapú ételekre, hiszen az állatok nem tudnak kevésbé meghalni.

 

Amíg fizetsz valamennyi állati termékért, addig állatokat fognak ölni vagy használni, ami nem helyes.

Csak szeretnék, ha nem mészárolnánk le többé érző, öntudattal rendelkező élőlényeket, hiszen nem muszáj ezt tennünk.

 

A vegánok együtt éreznek a “haszon”állatokkal úgy, ahogy a társadalom nagy része együtt érez egy megkínzott kutyával. Mindössze annyi történik, hogy mi nem csak 2-3 fajta állatot sajnálunk és szeretünk, hanem kiterjesztjük az empátiánkat több állatra is.

 

Hogyan éreznéd magad, ha mindenki meg akarná ölni a kutyát, akit szeretsz? Milyen lennél, ha te megpróbálnád megmagyarázni, hogy a kutyus érez, gondolkodik és élni akar, de a társadalom utálna téged ezért, kinevetne és élvezetből megölné a kutyát? Valószínűleg te sem lennél “békés” vagy “pozitív”, hanem minden erőddel meg akarnád állítani más kutyák lemészárlását.

 

Ez az igazságról, az életről, a békéről szól, nem rólunk.

Legyünk őszinték: a gyorséttermekben hamburgert faló családoknak semmi köze a tápláléklánchoz. Mi, emberek csak zabálunk. Nem a túlélésért eszünk, a többség nem is a tápanyagok miatt, hanem mert szereti az ízeket. 

 

Ma már annyira fejlett fajjá váltunk, hogy nincs sok közünk a természethez. Internetet használunk, kocsit vezetünk, rakétát küldünk az űrbe – ezek egyike sem része a táplálékláncnak.

 

Minket általában nem fal fel más állatfaj, a haszonállatainkat pedig csak mi esszük meg. Ez egy eléggé mesterséges láncnak tűnik, ami kettő végpontból áll, elkülönülve a természetes tápláléklánctól.

 

Ne hasonlítsuk magunkat a vadon élő állatokhoz, mert nem vagyunk azok. Erősek és fejlettek vagyunk, és ezt mások védelmére kellene használnunk, nem a kegyetlenségre.

Én csúcsragadozóként inkább megvédem a gyengébbeket. És te?

Gyakori (és megcáfolt) tévhit, hogy csak a húsban van fehérje, vagy csak az a megfelelő nekünk.

 

Valójában a fehérje az egyik legkönnyebben pótolható tápanyag, hiszen minden növényben megtalálható. A fehérjéket aminosavak alkotják (20 db), melyből 9 esszenciális, a szervezetünk nem tudja előállítani, ezért ételekből kell pótolnunk.

 

Szerencsére mind a 9 megtalálható növényekben, így könnyen megszerezhetjük a teljes értékű fehérjét.

 

Amennyiben változatosan étkezünk (tehát nem csak salátán élünk, hanem változatos növényi ételeket eszünk), a fehérjehiány esélytelen.

 

Tanulmányok sincsenek fehérjehiányos vegánokról, mert ez nem egy létező probléma.

 

További információért kattints ide.

Ma évente 70 milliárd szárazföldi állatot mészárolnak le, főleg étkezési célból. A haszonállatok többségét az ember tenyészti mesterségesen, nem maguktól szaporodnak; tehát ha csökken a kereslet az állati termékekre és egyre kevesebbet fognak tenyészteni, akkor le fog csökkenni a számuk.

 

Két opció vár rájuk a jövőben:

1.) nem születnek meg, ami egy semleges dolog, hiszen mindenképp jobb meg sem születni, mint megszületni és elszenvedni egy kínhalált.


2.) megszületnek (de már jóval kevesebben), és leélik az életüket az emberek mellett úgy, ahogy ma a kutya vagy a macska. Azoknak az embereknek, akiknek lesz lehetőségük jó életet biztosítani az állatoknak, azok megosztják az otthonukat egy nagyobb testű állattal (pl marha vagy disznó), akinek nincs nagy területe vagy elég pénze, az élhet csirkével, kacsával vagy maradhat a kutyánál/macskánál – ha akar egyáltalán állatokkal élni. Semmi sem kötelező.

Az őseink egy csomó fura és gonosz dolgot tettek: rabszolgákat tartottak, állatokat áldoztak Istennek, nőket erőszakoltak, gyerekeket dobtak le a szakadékba. Ugye nem egy több ezer évvel ezelőtti, kevésbé fejlett ember alapján akarjuk meghatározni a mai erkölcsöt?

 

Ráadásul gondoljunk bele: az őseink a túlélésért táplálkoztak, hiszen akkoriban még nem volt világgazdaság, bőséges áruházak, fejlett mezőgazdaság és technológia. Ettek, amit tudtak, öltözködtek, ahogy tudtak, közlekedtek, ahogy tudtak – de ma már nem kell beérnünk a kevéssel és az etikátlannal; dönthetünk a modern és jobb alternatívák mellett. 

 

Internet sem volt az ősemberek idejében, mégsem mondjuk rá, hogy “nem kell ez nekünk, mert régen sem volt.”

Nem, nem, nem. 

 

A veganizmus az emberiségre vonatkozik, hiszen nekünk van erkölcsünk, magas intelligenciánk, fejlett mezőgazdaságunk, technológiánk és gazdaságunk.

 

Mi dönthetünk úgy, hogy megkímélünk másokat, de a vadon élő állatok azt esznek, amit tudnak.

Kezdjük a választ a Teremtés Könyvénél. Talán a teremtés történetének legfontosabb része a Teremtés Könyve 1:29-30:

„Azután ezt mondta Isten: „Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen. A mező vadjainak, az ég madarainak s mindennek, ami a földön mozog és lélegzik, minden zöld növényt táplálékul adok. Úgy is történt.”

Emellett tegyük fel a kérdést: miért akarná Isten, hogy évente 1.6 billió érző élőlényt – a saját teremtményeit – lemészároljunk, kivéreztessünk, gázkamrákba zárjunk, elszakítsunk gyermekeiktől?

 

Miféle Isten akarna gyilkolásra kényszeríteni minket a béke, szeretet és törődés helyett? Ez sokkal inkább hangzik a gonosz parancsának. Ha hívő vagy, a legalapvetőbb dolog, amit megtehetsz Istenért és a saját békédért, hogy nem gyilkolsz és használsz ki más, érző élőlényeket.

 

További információért kattints ide.

A növények nem rendelkeznek központi idegrendszerrel, aggyal és fájdalom receptorokkal, ezáltal nincsenek érzéseik, gondolataik és öntudatuk sem. Képesek reagálni külső ingerekre, de nem tudatos és érző élőlények.

 

A leggyakoribb érv a “növények érzéseire” a Vénusz légycsapója, ami “megeszi a bogarakat”. Ám ha utánajárunk, rájövünk, hogy nem tudatosan eszik bogarakat, hanem a “szájában” lévő receptorok ingerlésével reflexszerűen összecsukódik a “száj”, elkapva ezzel a benne lévő akármit – és hogy miért mondjuk, hogy akármit?

Mert ha cigarettát teszünk a szájába, arra is ugyanúgy össze fog csukódni, lásd itt.

 

Nem hasonlíthatunk össze egy paradicsomot egy kutyával, vagy egy répát egy csirkével, hiszen alapvető biológiai különbségek vannak közöttük. 

 

Az pedig csak (vegán)hab a tortán, hogy a felhizlalt állatok sokkal több növényt esznek meg, mint mi; így tehát ha védeni akarjuk a növényeket, és minél kevesebbet akarunk megölni, akkor ne etessünk világszerte több billió tonna növényt az állatokkal, hanem ennek töredékét fogyasszuk el mi. 

Olyan szép és érdekes kulturális szokások vannak a világon, és a magyaroknál is akad bőven. De van pár, ami egyszerűen elavult, kegyetlen és felesleges. Mi lenne, ha ezeket megszüntetnénk és új szokásokat alakítanánk ki? 

 

Tényleg szükség van arra a disznóvágásra? Nem lehetne inkább összeülni a barátokkal és a családdal, beszélgetni, enni valami finom növényi kaját, zenét hallgatni, táncolni, filmezni, játszani, és nem megölni senkit?

Nekünk semmibe sem kerül kedvesnek lenni az állatokhoz, nekik viszont ez jelentheti a megváltást.

 

A szokások mindig is változtak a történelem során, ideje most is szintet lépni. Benne vagy?

Valójában már most megtermelünk elképesztő mennyiségű növényt, csak azt az állatokkal etetjük meg, hogy fehizlaljuk őket a húsukért.

 

Ha ugyanazon a területen emberi fogyasztásra szánt növényt termelnénk, nem pedig állati takarmányt, akkor nem csak a 7.5 milliárd embert (beleértve a jelenlegi 1 milliárd éhezőt is), de még több milliárd éhes szájat tudnánk táplálni.

 

A növénytermesztés sokkal kevesebb vizet és földterületet igényel, csökkenthetjük az erdőirtásokat, a fajok kihalását, az elsivatagosodást és még sok más természeti katasztrófát.

 

További információért kattints ide.

Légy része a magyar vegán közösségnek.

Csatlakozz a legnagyobb vegán csoportokhoz, ahol bátran kérdezhetsz, megoszthatod az ételeidet vagy elmondhatod a történetedet.

Ajánlott Facebook csoportok:

Érdekes cikkek

Hírek az Amazonasról, cruelty-free márkák listája, fenntartható növényi étrend megvalósítása és még sok más fontos téma, amiről tudnod kell.

Mit tesz a húsipar a férfiak lelkével?

Sokan gondolják, hogy a vegetáriánusok és a vegánok elrontották a fontossági sorrendet – miért fontosabbak az állatok, mint az emberek? Pedig a nagyüzemi állattartás ellen nagyon komoly emberi jogi szempontok szólnak: tönkreteszi a benne dolgozókat, olyannyira, hogy a vágóhidak környékén az erőszakos bűnözés is bizonyíthatóan nagyobb.

Biofizikai lehetőségeink a világ élelmezésére további erdőirtások nélkül

2016 áprilisában publikáltak egy tanulmányt, amely 67 forrásra támaszkodva vezeti le, hogy fenntarthatóság szempontjából melyik étrend az, amelyik a bolygónk maradék erdeinek védelmében a legmegfelelőbb. Ebben azt találták, hogy a VEGAN forgatókönyvek tűnnek leginkább megvalósíthatónak, míg a hús alapú étkezésünk nem fenntartható többé.

Cégek, amelyek nem tesztelik állatokon a termékeiket

Egy Excel táblázat, amiben megnézheted, hogy mely cégek végeznek állatkísérleteket, mely cégek CF-ek és árulnak vegán teremékeket is, és melyek azok a cégek, amelyeknek csak állati eredetű összetevőktől mentes termékeik vannak és állatkísérleteket sem végeznek.

Az Amazonas felgyújtásáért a húsipar lehet a felelős

Sokak számára új információ, hogy a szarvasmarha-tenyésztés felelős az amazonasi erdőirtások 80 százalékáért. Csak a szarvasmarha-tenyésztés miatti erdőirtás évi 340 millió tonna szén-dioxidot termel, ami a világ évi szén-dioxid-kibocsátásának 3.4%-a. A trópusi erdőirtások a globális üvegházhatású gázkibocsátások 20 százalékáért felelősek, ami több, mint az egész közlekedési szektoré.

Hogyan torzítják el az állatkertek a természetről alkotott képünket?

Az állatkertek azáltal, hogy mesterséges környezetet teremtenek az állatoknak, amely megpróbálja imitálni a természetes élőhelyüket, és azáltal, hogy ebben a mesterséges környezetben szaporítják őket, hamis képet teremtettek arról, milyennek kell lennie a természetnek, és azt a benyomást keltik, hogy az állatok teljesen jól élhetnek fogságban is. De ha egy lépést hátralépünk, és megnézzük, hogyan is működik valójában egy állatkert, egyből egyértelművé válik, mi a valódi ára az állatok fogságban tartásának.

Az 50 legjobb vegán étterem Magyarországon

Ez a cikk összeszedi Magyarország 50 legjobb vegán és vegánbarát éttermét.  A lista adatait a veganvaros.hu biztosította, ahol megtalálhatod az összes hazai vegán és vegánbarát éttermet, desszertezőt, kávézót és italozót. Országszerte több száz vegánbarát étterem található, és évről-évre egyre több nyílik, ahogy a veganizmus központi témává és normává válik. Kóstold meg az igazi, növényi alapú ételeket és járd be a kedves, tudatos, fenntartható éttermeket országszerte.

Mi a különbség a vegetáriánus és a vegán között?

Gyakran keverik a médiában vagy a szóbeszédben a vegetáriánusokat és a vegánokat. Bár gyakran a vegetáriánus táplálkozás a vegán szemléletmód megértésének első lépése, mégis nagy különbség van a két életmód között. Míg a vegetáriánusok csak a húsról mondanak le, addig a vegánok az elkerülhető és felesleges állathasználat teljes bojkottálását tűzték ki céljukként. Szerencsére utóbbi ma már nagyon egyszerűen megvalósítható, így a legetikusabb életmód a teljes vegán életmód elsajátítása.

10 különleges karácsonyi recept, ami a húsevőket is lenyűgözheti

A karácsony talán mindannyiunk egyik kedvenc ünnepe. Eltekintve attól, hogy egy vegánnak néha nagy kihívás lehet a családi muri a folyamatos kérdés- és viccáradat miatt, mind szeretünk együtt lenni családunkkal. A pihenés, ünnepi hangulat és a szeretteink mellett azonban elengedhetetlen a tökéletes karácsonyi vegán ételek elkészítése, kóstolása, bemutatása.

A világ legjobb sportolói növényeket esznek - ezt a dokumentumfilmet látnod kell!

James Cameron új filmje, a The Game Changers szó szerint összezúzza a tévhiteket, miszerint állati eredetű ételeket kell ennünk egy erős és kitartó test eléréshez. Mától Netflixen is nézhető, több mint 190 országban, akár magyar felirattal is. Ultramaratonisták, testépítők, olimpiai bajnokok mesélnek arról, hogy változott meg pozitív irányba az egészségük és a sportteljesítményük, miután növényi étrendre váltottak. A film alapjaiban változtatja meg azt, amit eddig a húsról, fehérjéről és fizikai erőről tudtunk.

12.000 orvos egy véleményen: a tehéntej ártalmas számunkra

Az Egyesült Államokban 12.000 orvos követelte, hogy ne javasolják többé a tehéntej fogyasztását gyermekek számára. A PCRM állítása szerint a tehéntej a telített zsírok elsődleges forrása a gyermekek étrendjében, és számos tanulmány rámutatott arra, hogy a tehéntej nem járul hozzá a csontok egészségéhez, sőt, összefügg az elhízással, a cukorbetegséggel, a szívbetegséggel és néhány rákos megbetegedéssel is.

A Vegan Startról

A Vegan Start oldal a magyarországi vegán aktivisták által létrehozott információs lap. Célja, hogy az utcai aktivizmus során érdeklődő járókelőknek további segítséget nyújtson a vegánná válásban. A Vegan Start és a Prove.hu projekt ugyanazért a célért küzd, de a mögötte álló csapat eltérő.

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.