Két kéz fog egy szupermarketben egy becsomagolt növényi húspogácsát, amire a "Plant-based meat" felirat van írva

Döntött az Európai Bíróság a húsos címkéjű növényi alternatívák kapcsán

Nem tekinthető a vásárló megtévesztésének, ha húsos elnevezés kerül egy növényi alapú helyettesítő termék csomagolására – mondta ki az Európai Bíróság. Ezzel a döntéssel pedig az Európai Unió számos tagállamában válnak jogilag támadhatóvá az ilyen téren tervezett szigorítások.

A vásárlók megtévesztése, ha egy növényi alternatívát hagyományos eredetijére hajazó névvel árulnak, csőbe húzzák a vevőt a gabonakolbász és a tofubacon kifejezésekkel. Azokban az országokban, ahol elszabadult már a címkeháború, rendszerint ezzel az érvvel támadják a növényi helyettesítők gyártóit.

Ezt elégelték meg érdekvédelmi csoportok, köztük az Európai Vegetáriánus Unió (European Vegetarian Union, EVU) és a Franciaországi Vegetáriánus Szövetség (Association Végétarienne de France, AVF). Közösen támadták meg azt a 2021-es franciaországi rendeletet, amellyel megtiltották volna, hogy húsos elnevezés kerülhessen egy növényi alternatívára. A francia indítványt végül nem léptették érvénybe, időközben azonban már az Európai Bíróság elé került. Az érdekvédelmi csoportok arra hivatkozva támadták a rendeletet, hogy az nem egyeztethető össze az uniós jogrendszerrel.

Nem tiltható el a gyártó az „állati” címkék használatától

Az Európai Bíróság most ítéletet hozott az ügyben. Kimondta, hogy a tagállamok nem akadályozhatják meg a gyártókat abban, hogy a hagyományos ételekre emlékeztető névvel dobják piacra növényi eredetű termékeiket – írta meg a Euronews. A bíróság hozzátette, amennyiben valóban félrevezető reklámról van szó, a tagállami hatóságoknak fel kell lépni a fogyasztók védelmében. A húsos elnevezés azonban önmagában nem tekinthető a vásárló megtévesztésének.

Az élelmiszerek világos címkézésével elősegíthető a növényi alapú alternatívák népszerűsítése. Ezzel dolgozhatunk a környezetvédelmi célok elérésén, valamint fokozhatjuk az uniós versenyképességet és az innovációt

– mondta Rafael Pinto, az EVU vegetáriánus szervezet uniós szakpolitikai vezetője az ítéletre reagálva.

Az igazsághoz mindeközben hozzátartozik az is, hogy a környezetvédelmi célok elérésének és a növényi innovációk térnyerésének egy uniós kerékkötője is van. Mégpedig az, hogy az EU 2013-ban a mezőgazdasági támogatások 80 százalékát az állattenyésztésbe öntötte, és a helyzet azóta nem sokat változott. 2022-ben az uniós agrárszubvenciók mintegy fele továbbra is az állati eredetű élelmiszerek előállítását könnyítette meg.

A belga kormányt végül nem zavarja a húsos elnevezés

A növényi alapú húshelyettesítők címkézését érintő vita Franciaországon kívül fellángolt már

Utóbbi országban a 2020 óta húzódó vita végére az év elején tett pontot a kormány. Pierre-Yves Dermagne gazdasági miniszter jelentette be, hogy a kabinet nem dolgoz ki a vegetáriánus és vegán termékek elnevezésére és címkézésére vonatkozó irányelveket. Pedig a gazdák külön munkacsoportot hoztak létre – a Boerenbond belga gazdaszövetség, valamint a henteseket és vendéglátósokat tömörítő nemzeti szövetség együttműködésének gyümölcseként – annak érdekében, hogy megtörténjen a szigorítás.

Ez a cikk is érdekelhet:

Egy kék-piros kockás inget viselő nő tart egy friss zöldségekkel teli ládát|Keresztesvirágú zöldségek egy tálban|

Ezek a zöldségek segíthetnek stabilizálni a vércukorszinted kutatók szerint

Ha a vércukorszinted szinten tartása a cél, egy friss kutatás

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, majd gazdasági újságíróként dolgozott. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon. Nem sokkal azt követően pedig, hogy vegán lett, megjelent benne az igény, hogy a munkája is tükrözze az életmódját. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Quesadilla kapros uborkasalátával|Quesadilla piros színű szósszal|

Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla – laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás

Két szelet káposztás rétes fehér tányéron

Káposztás rétes – pikk-pakk betölti a konyhád a füstösen édeskés, nosztalgikus illata

Dióval megszórt sütőtökös-spenótos saláta fekete tányéron, mellette villa

Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval – könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének