Egy kesztyűt viselő tudós petricsészét tart az egyik kezében, amiben sejtalapú hús van, a másik kezével egy pipettából csepegtet valamit a petricsészére

Karnyújtásnyira a sejtalapú hús, pár éven belül akár Európában is vehetünk

Az Egyesült Királyságban már most több sejtalapú húskészítmény várja, hogy az élelmiszer-biztonsági hivatal, a Food Standard Agency elbírálja az engedélyeztetésüket. Mivel a következő években sok hasonló megkeresésre számít a kormány, komoly anyagi támogatással igyekeznek segíteni a hivatal munkáját. Ennek célja, hogy mielőbb kidolgozhassanak egy gyors és hatékony engedélyeztetési eljárást.

Állati sejtekből, de állatok lemészárlása nélkül készült marha- és csirkehús, de még hízott libamáj is várja, hogy az Egyesült Királyság élelmiszer-biztonsági hivatala, a Food Standards Agency (FSA) engedélyt adjon a termékek forgalomba hozatalára. A hasonló megkeresések pedig a következő években csak gyarapodni fognak. Ahogy az egykor csak a science fiction regények hasábjain létező sejtalapú húskészítmények egyre inkább valósággá válnak, a brit kormány október elején több mint 700 millió forintnak megfelelő fontot ítélt az FSA-nak, hogy a hivatal ki tudjon dolgozni egy hatékony engedélyeztetési eljárást – írta meg a The Guardian.

A kezdeményezés nem teljesen új keletű. Már tavaly októberben felröppentek olyan hírek, hogy a britek szeretnék meggyorsítani az új technikai eljárásokkal készült élelmiszerek forgalomba hozatalának folyamatát. Bár az akkori elképzelésekhez képest az új tervek nem tűnnek kifejezetten gyorsabbnak. Az FSA-nak nagyjából két évig fog tartani az eljárás kidolgozása, amit az egyes vállalatok szintén nagyjából két év alatt tudnak majd teljesíteni a tervek szerint. A már beadott kérvényekre ez természetesen nem vonatkozik.

Prof. Robin May, az FSA vezető tudományos tanácsadója a The Guardiannek arról is beszélt, miért nem lehet elsietni az eljárást.

Az élelmiszergyártók persze azon igyekeznek, hogy a termékeik megkülönböztethetetlenek legyenek az állatok levágásával készült húskészítményektől. De az gyártónként eltérő, hogyan érik ezt el. A sejtalapú termékeket egy speciális tápoldatban növesztik, különböző növekedést serkentő adalékokkal. Biztonságosak ezek? Mert ezekből visszamaradhat valamennyi a termékben. Történik genetikai módosítás a sejtekben, amik károsak lehetnek?

Illő, hogy a szigetországban jelenjenek meg először a sejtalapú húsok

London a világ nem hivatalos vegán fővárosa, de az egész országban elég magas a növényi és vegetáriánus étrendet követők száma. Az új élelmiszeripari termékekkel kapcsolatos nyitottság, valamint a tény, hogy Európában itt engedélyeztek először sejtalapú állateledelt, mind arra utalnak, hogy az Egyesült Királyság nagyszerű helyszín lehet az európai sejtalapú húskészítmények debütálására.

Az állati sejtekből, tápoldatban, laboratóriumi körülmények között készített, a hagyományos húskészítményekkel sejtazonos, de sokkal fenntarthatóbb, vágásmentes készítmények története tizenegy éve indult. Azóta már Szingapúrban és az Egyesült Államokban is engedélyeztek ilyen eljárással készült terméket emberi fogyasztásra. Bár a hozzáférhetőségük a nagy tömegek számára továbbra is nehézkes, a tömeges fogyasztás eléréséhez pedig az engedélyeztetési eljárások mellett a termelés felskálázása is jelent némi problémát, az jól látszik, hogy a technológia egyre közelebb kerül ahhoz, hogy rövidesen a mindennapi életünk részévé váljon.

Persze nem mindenki lelkesedik az környezetkímélő, erőszakmentes megoldások iránt. A húslobbi sok helyen megpróbálja elgáncsolni az élelmiszeripari fejlesztéseket, és igyekszik akadályokat görgetni az újítások elé. Florida államban már betiltották a sejtalapú húskészítményeket, és Nebraskában is tiltani tervezik. Eddig úgy néz ki, itthon sem sokkal jobb a helyzet.

Ez a cikk is érdekelhet:

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Kóstold meg a klasszikus magyar túrós csusza vegán változatát! Krémes

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Két szelet káposztás rétes fehér tányéron

Káposztás rétes – pikk-pakk betölti a konyhád a füstösen édeskés, nosztalgikus illata

Madártej: vaníliaszósz tetején fehér habfelhők úsznak

Vegán madártej datolyakaramellel – nosztalgiadesszertezés csúcsra járatva

Szilvás morzsasüti felszeletelve, mellette egész és felezett szilvák

Szilvás morzsasüti – a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének