Zöld, mintás kerti kesztyűben gazol valaki guggolva

Te is szorgosan gyomlálsz? Pont ezzel ronthatod el a kertészkedést

Sokan a gyommentességet tartják a tökéletes kert ismérvének, a Zöldítő Civil Társaság egyik tagja szerint azonban a gazolás felborítja az ökológiai egyensúlyt, és természetes folyamatokat akaszt meg. Végső soron pedig ezzel újra és újra kezdődik elölről az egész procedúra.

Dús, zöld gyep, formára vágott, rendezett sövény, és gaz egy szál sem – a többség valószínűleg így képzeli el az álomkertjét. Ez azonban ökológiai szempontból problémás: ez a kép ugyanis a legkevésbé sem fedi a fenntartható kert fogalmát. Ahogy arra a Prove-nak korábban nyilatkozó környezetmérnök, Szebenyi Péter rámutatott, a klasszikus gyep elveszi a virágzó növényektől – ezzel párhuzamosan pedig a beporzó rovaroktól és egyéb életformáktól is – az életteret.

A közelmúltban pedig a Zöldítő Civil Társaság egyik tagja, Fekete László tartott előadást Kecskeméten arról, miért jelent gondot a szorgos gyomlálás.

A kopár talajból, ha a környezeti feltételek megfelelőek, előbb-utóbb fenyőerdő lesz – mondta a baon.hu szerint. A természet öngyógyító, hangsúlyozta, ha tönkretesszük a talajt és a növényzetet, akkor is újra növényekkel népesíti be.

A kopár talaj fejlődésének első fázisában pionír gyomok jelennek meg – magyarázta. A gyomok rengeteg cellulózt termelnek, ami a talajba jutva megváltoztatja annak biológiai összetételét. Ez táplálékot ad a paránylényeknek, így előbb a réti virágok, majd a füvek és káposztafélék tudnak megjelenni. A gyomok maguktól eltűnnek, ha már nincs rájuk szükség.

Két fehér kertészkesztyűs kéz egy apró zöld palátát ültet a földbe

Fotó: Getty Images

Hogy mik azok a paránylények?

A növény a gyökerén keresztül veszi fel a tápanyagot, amit a talajban lévő élet, a paránylények – baktériumok, fonálférgek és mikroízeltlábúak – táplálékhálózata állít elő. A növények a gyökereiken sok cukrot, egy kis fehérjét, és egy kis szénhidrátot választanak ki. Mindig más mennyiségben és arányban, attól függően, hogy mire van szükségük. Ezzel felébresztik a megfelelő baktériumokat vagy gombákat, hogy enzimeket termeljenek a tápanyagok – nitrogén, foszfor – feloldásához.

Ők el is végzik a feladatot, de a növények ettől még nem jutnak tápanyaghoz. Itt jönnek képbe a baktériumok és gombák ragadozói, a fonálférgek, egysejtűek és a mikroízeltlábúak. Ezek a ragadozók elfogyasztják a gombákat és baktériumokat, majd a növények számára hasznosítható formában ürítik ki. Ezek a paránylények a növények táplálása mellett légutakat, folyosókat és víz tárolására alkalmas szerkezeteket építenek, hogy tudjanak hol lakni.

Újra és újra megakasztjuk a körforgást

A kert igényességét a gyommentességben látó kertészek ott követik el Fekete László szerint a hibát, hogy kikapálják, kihúzzák a gyomnak titulált növényeket. Ezzel azonban kiirtják a talajban már kialakult életet, visszalépnek a folyamat elejére, és következő évben kezdődik minden elölről.

A gyomok eltávolítása helyett érdemes inkább visszaállítani a talaj természetes tápanyag-körforgási rendszerét

  • jó minőségű komposzt
  • vagy aerob komposzttea segítségével.

A gyomok így maguktól el fognak tűnni, ha már nincs „feladatuk” az adott területen.

Sárga fejű gereblyével húzza össze egy sárga pulóvert viselő személy a lehullott leveleket.

Fotó: Getty Images

Egy másik hiba is gyakori ősszel: a gereblyézés

Sokan a rendezettség híveként nem pusztán a gyomoktól szeretnének megszabadulni, hanem ősszel a lehullott falevéltől is. A Virginia Tech amerikai egyetem rovartani kutatói azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy ha háborítatlanul hagyjuk a leveleket, az döntő szerepet játszhat bizonyos bonyolult ökoszisztémák fenntartásában.

Az ősz beköszöntével a lehullott falevelekből táplálkozik sok rovar, ráadásul nemcsak táplálékforrást jelent ez számukra, hanem menedéket is. Később aztán – tavasszal – ezek a rovarok táplálékforrásként szolgálnak a madarak és más állatok számára, hozzájárulva az ökoszisztémák bonyolult kapcsolatrendszeréhez. Egyes rovarok döntő szerepet játszanak abban is, hogy visszajuttassák a tápanyagokat a talajba, ezzel pedig a virágok és fák növekedését segítik.

Ebbe a folyamatba szólsz bele azzal, ha összegereblyézed a lehullott leveleket. Ujj Zsuzsanna természetvédelmi szakértő, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) A mi sokszínű kertünk kampányának programfelelőse is felhívta már erre korábban a Prove olvasóinak figyelmét. Leszögezte, a természetes körforgást azzal tarthatod fent a legegyszerűbben, ha a szerves anyagot bent tartod a kertedben, nem viteted el konténerekben vagy bezsákolva, és persze nem is égeted el.

Ez a cikk is érdekelhet:

Fehér kakas piros taréjjal – közeli kép

Oscar-jelölést kapott a békéscsabai bántalmazott kakas, Sanyi

Holland dokumentumfilm főszereplőjeként kapott Oscar-jelölést a tavaly elpusztult békéscsabai „közösségi

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, majd gazdasági újságíróként dolgozott. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon. Nem sokkal azt követően pedig, hogy vegán lett, megjelent benne az igény, hogy a munkája is tükrözze az életmódját. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Quesadilla kapros uborkasalátával|Quesadilla piros színű szósszal|

Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla – laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás

Vegán Tom Kha leves fekete tányérban, mellette ázsiai asztaldíszekkel

Vegán Tom Kha leves – illatos és melengetően pikáns fúziós fogás

Panna cotta kék tányéron, körülötte fügék, fügelevelek

Fügés panna cotta – légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének