Az Impossible Foods alapítója, Pat Brown arra vállalkozott, hogy egy szarvasmarha-tenyészet helyére erdőt telepít. A korábban a Stanford Egyetemen tanító elismert biokémikus a Wild Hope dokumentumsorozat egyik adásában mutatja be legújabb projektjét.
Az egyik legnépszerűbb növényi húsalternatívákat gyártó cég, az Impossible Foods alapítója szerepel a Wild Hope dokumentumsorozat egyik epizódjában. Pat Brown, aki 2011-ben alapította a mostanra sokak által ismert márkát, arra vállalkozott legújabb projektjében, hogy erdőt telepít egy korábban szarvasmarha-tenyészetként használt területen. Az Arkansas államban lévő négy négyzetkilométeres telek a „The Carbon Ranch” (széntanya) nevet kapta, mivel többek közt a szén-dioxid megkötésével fog hozzájárulni a klímavédelemhez.
Miután úgy érezte, hogy a nagyipari állattenyésztés környezetre és biodiverzitásra gyakorolt hatása elfogadhatatlan, Pat úgy döntött, tesz valamit ellene. Otthagyta a labort, és elkezdett dolgozni az Impossible Burgeren. Egy növényi húsalternatíván, ami 96 százalékkal kevesebb földet és 87 százalékkal kevesebb vizet használ, és 89 százalékkal kisebb a kibocsátása, mint a hagyományos hamburgerhúsnak. Pat korszakalkotó tudományos munkája és megingathatatlan elszántsága nemcsak az ételpalettát újította meg, hanem az etikus és fenntartható élelmezési rendszer reményét is életben tartja
– olvasható a videó leírásában az Impossible Foods alapítójáról.
Az erdő a biodiverzitás visszaállításában is nagy szerepet fog játszani
A Wild Hope dokumentumsorozatban olyan projekteket mutatnak be a készítők, amelyek célja a biológiai sokféleség megóvása és visszaállítása. A személtetett megoldásokkal szeretnék tudatosítani a nézőkben, hogy az egyéni kezdeményezésekből elképesztő eredmények születhetnek. Az Impossible Foods alapítójával készült rész már a harmincötödik a sorozatban.
Tizenöt évvel ezelőtt elhatároztam, hogy a tudományos munkásságom fennmaradó részét annak fogom szentelni, hogy az emberiség legpusztítóbb találmányára – ami az állatok alkalmazása az élelmezésben – alternatívát találjak. Akkoriban úgy gondoltam, hogy az állatok kiiktatása az élelmezési rendszerből és az állattenyésztés okozta károk kijavítása a legfontosabb dolog volt, amit kezdhettem az életemmel. És most is ugyanolyan elszánt és határozott vagyok ezzel kapcsolatban, mint annak idején
– nyilatkozta Brown.
Környezeti és éghajlatvédelmi szempontból előnyös, ha egy tehenészet helyére erdő kerül. De nemcsak fákkal lehet hozzájárulni a nagyüzemi állattenyésztés által okozott károk helyreállításához, hanem az állatok megóvásával is: volt már arra is példa, hogy a korábbi állattartók farmjukat menhellyé alakították. Norfolkban pedig egy korábbi csirkeüzemben folyik most már gombatermesztés, ami növényi alapú, állathasználat nélküli, kisebb környezeti hatással járó fehérjealternatívát jelent.