Immár gombatermesztés folyik egy norfolki épületben, ahol korábban csirkéket tartottak tojástermelői és baromfi-feldolgozói céllal. Az átalakítás gondolata egy vegán séftől, Derek Sarnótól származik, aki a húsos textúrák kiváló alternatíváját ismerte fel a kései laskagombában.
Alaposan felforgatott egy addig csirkeüzemként működő épületet az angliai Norfolkban a The Little Mushroom Company. Elérték, hogy továbbra is élelmezési célokat lásson el a létesítmény, ám úgy, hogy ehhez ne legyen szükség állattenyésztésre. Úgy alakították át, hogy alkalmas legyen a gombatermesztésre – írta meg a Vegan FTA.
Az ötlet Derek Sarno, egy amerikai vegán séf fejéből pattant ki. „Korábban rengeteg vágóhidat, csirketenyésztő és növénytermesztő üzemet, valamint gombafarmot bejártam, és hirtelen bevillant, mennyire hasonlóan néz ki egy csirkeüzem és egy gombafarm. Arra gondoltam, miért ne válthatnánk csirkéről gombára?” – magyarázta.
Összefogott a Smithy Mushrooms nevű, Egyesült Királyságban működő, 1989 óta gombatermesztéssel foglalkozó céggel, és közös erővel belevágtak a projektbe. A profilváltáshoz komolyabb átalakításra sem volt szükség a norfolki épületen: napelemeket szereltek a tetejére, és gondoskodtak a megfelelő világításról, valamint az egyéb, kisebb változtatásokról.
Ez a vállalkozás arról szól, hogy mit érhetünk el, ha összefognak a gazdák, a szakácsok és a közösség a fenntarthatóság és a tápláló ételek létrehozásának közös céljával. Évek óta dolgozom ezzel a típusú gombával, így tudom, hogy szinte minden értelemben képesek helyettesíteni a húsos textúrákat. Olyannyira, hogy sokszor a séfeket és az otthon főző átlagembert is meglepik. Itt nem pusztán arról van szó, hogy gombára cseréljük a csirkét; újraértelmezzük azt, ahogy gazdálkodunk, és ahogy főzünk. Ez az átalakulás nem lett volna lehetséges a háttérben folyó hihetetlen csapatmunka nélkül
– nyilatkozta Sarno.
A norfolki gombatermesztés nem csak a csirkéknek kedvez
Az amerikai séf a kései laskagombára utalt, erre specializálódott a The Little Mushroom Company. A cég hivatalos oldalán kiemeli, az összes ehető gombafajta, így a kései laskagomba is nagyon egészséges.
Az ausztrál nemzeti tudományos ügynökség, a CSIRO vizsgálta például azt is, hogy összefüggésbe hozható-e a gombafogyasztás a jó agyi egészséggel. Korábbi tanulmányok alapján mindenesetre az már bizonyos, hogy a benne található ergotionin jó eséllyel segíthet a demencia elleni harcban, valamint az alvásminőséget is javíthatja.
A gomba egyedülálló egészségügyi előnyökkel rendelkező élelmiszer, állítja Flavia Fayet-Moore táplálkozási szakértő, aki a Hort Innovation kutatási és fejlesztési vállalat megbízásából végez tanulmányokat a témában.
Kijelentette: amellett, hogy könnyen produkálható a felhasználásával a húshoz hasonló textúra és íz, egyedülálló egészségügyi előnyökkel is rendelkezik.
- Kitinben gazdag, ennek köszönhetően jó élelmirost-forrás.
- Béta-glükánokat is tartalmaz, ami csökkenti a koleszterinszintet.
- Ráadásul azon kevés élelmiszerek egyike, amely képes D-vitamint felvenni, még ha csak tíz percig is éri a napfény, így természetes módon tartalmazza ezt a vitamint.
Olaszországban is történt hasonló átalakulás
Miközben az Egyesült Királyságban a norfolki csirketenyésztői üzem helyén gombatermesztés indult el, Olaszországban lejátszódott egy némiképp hasonló profilváltás. Annyi különbséggel, hogy ott még tulajdonosváltás sem történt.
A marhahús-kereskedő Gruppo Tonazzo vállalat vezetősége döntött úgy, hogy év végéig felszámolják hagyományos tevékenységüket, hogy ezentúl a növényi alapú piacra koncentrálhassanak. A cégcsoport nem az ismeretlenbe ugrik: a Kioene márkanév alatt már negyven éve gyárt növényi alternatívákat.
A húsipari alkalmazottaitól sem válik meg automatikusan a vállalat. Miután a Tonazzo család a Kioene fejlesztését és bővítését szeretné a húsipari tevékenység felszámolásával párhuzamosan megvalósítani, szükség lesz a munkaerőre ezen a területen. Ezért azoknak a munkavállalóknak, akiket érint az átállás, a cégcsoporton belül fel tudnak ajánlani más pozíciót.
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.