A következő öt évre szóló táplálkozási útmutatóban felértékelné a növényi fehérjék szerepét az egészségügyi minisztérium tanácsadó bizottsága. A szakértők azt is javasolják, hogy a növényi fehérjék kerüljenek át a zöldségek kategóriájából a fehérjék kategóriájába.
Továbbra sincsenek egységes európai táplálkozási irányelvek, ám az egyes országok javaslatai egyre inkább hasonlítanak egymásra. Több helyen megfigyelhető a növényi fehérjék és élelmiszerek kiemelt szerepe az új étkezési javaslatokban. Legutóbb Ausztria útmutatóját vettük górcső alá, előtte pedig Németország ajánlásaival is foglalkoztunk, de hasonló javaslatokat fogalmaztak meg a dán, svéd, holland és spanyol szakbizottságok is.
Sőt, itthon sem maradunk el a nemzetközi trendtől. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége már 2016-ban javasolta a növényi fehérjeforrások arányának növelését az állatiakkal szemben. Erről Szűcs Zsuzsanna, a szövetség elnöke nyilatkozott lapunknak.
Az új amerikai táplálkozási útmutató is beáll a sorba
A táplálkozási irányelvek tanácsadó bizottsága decemberben kiadott jelentésében azt tanácsolja, hogy a növényi fehérjék kerüljenek túlsúlyba az amerikaiak étrendjében – írja a Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM). Emellett nem javasolják a vörös húsok, tojás és tejtermékek túlzott fogyasztását. Illetve tanácsolják még az egészségügyi minisztériumnak azt is, hogy a jelenlegi útmutatóban elsődleges folyadékforrásként szereplő tejet cseréljék le a vízre. Az amerikai étrendi ajánlásokban ugyanis túlreprezentált a tej szerepe, amely a telített zsírsavak első számú forrása az országban.
Arra biztatni az amerikaiakat, hogy kerüljék feldolgozott és vörös húsokat, helyettük pedig a babféléket, borsókat és lencséket tekintsék elsődleges fehérjeforrásnak, emberek százezreinek életét mentheti meg a vastagbélráktól, szív- és érrendszeri megbetegedésektől és más, étrendhez kapcsolódó betegségektől, amelyek az országunkat sújtják
– mondta Dr. Anna Herby, a PCRM táplálkozástudományi specialistája.
A növényi fehérjeforrások fogyasztásának növelésével egyetemben a bizottság azt is javasolja, hogy a hüvelyesek kerüljenek át a zöldségek kategóriájából a fehérjék kategóriájába.
Az egészségügyi és a mezőgazdasági minisztérium jelenleg vizsgálja a tanácsadó bizottság jelentésének tartalmát, és az egyes államok észrevételeivel, javaslataival együtt dolgozzák ki a végleges útmutatót. Ezt várhatóan az év folyamán teszik majd közzé, és 2030-ig lesz érvényben.