Most olvasott cikk
Magabiztosak az elemzők: 2040-re olcsóbbak lehetnek a tejalternatívák a hagyományosnál

Magabiztosak az elemzők: 2040-re olcsóbbak lehetnek a tejalternatívák a hagyományosnál

Egy kis üveg szójatej egy fa tálcán, rózsaszín háttéren, mellette egy fakanálaban és egy fehér tálban száraz szójabab

Rövidesen mind a növényi tejalternatívák, mind a precíziós fermentációval készült tejtermékek olcsóbbak lehetnek, mint a tehéntej, aminek az előállítási költségei jelentősen növekednek majd a közeljövőben, állítja egy új kutatás. A Big Green Partners legújabb piaci elemzése a tejalternatívák dominanciáját jósolja 2040-re Európában.

Az alternatív fehérjeforrások közül a növényi tej menetelése régóta töretlen. A precíziós fermentáció színre lépésével pedig rövidesen azok is élvezhetik a hamisítatlan tejes (sajtos, joghurtos, tejszínes stb.) élményt, akik a növényi tejalternatívák között eddig nem találták meg a számukra megfelelőt.

A termelési eljárások fejlesztése következtében elért költségcsökkenés pedig nemcsak környezeti szempontból, de anyagilag is kedvezőbbé teheti ezeket a termékeket a tehéntejből készültekkel szemben. Olyannyira, hogy a piacot 2040-re teljesen leuralhatják az alternatív tejtermékek – olvasható a Big Green Partners (BGP) elemzésében.

Ez a jelentés kötelező olvasmány minden piaci vezető számára, akik meg szeretnék érteni, mit tartogat a jövő, és megfelelően tájékozott stratégiai döntéseket szeretnének hozni. A következő évtized villámgyorsan végbemenő változásokat tartogat a tejszektor számára. Most van itt az ideje a cselekvésnek! Azok a vezetők, akik felismerik a fenntarthatóságban rejlő előnyöket, sokkal fényesebb jövő felé kormányozhatják az iparágat

– olvasható Floor Buitelaar, a BGP managing partnerének véleménye az elemzés kapcsán.

A tejipar számos területen lemaradhat a következő évtizedben

A jelentés fő pontjait összegző weboldalon kicsit lejjebb görgetve több infografikát is láthatunk. Ezek közül az első azt vetíti előre, hogy egy liter szójatej, illetve 500 gramm szójajoghurt olcsóbb lesz, mint a tehéntejből készült verziók.

A második grafikán az látszik, hogy 2040-re a növényi tejalternatívák előállítási költsége közel 10 százalékkal alacsonyabb lehet, mint a tehéntejé.

A legutolsó grafika pedig azt mutatja meg, hogy a tejipar legambiciózusabb 2040-es kibocsátási értékeinél a tejalternatívák aktuális értékei már most jobbak, hogy a 2040-es mutatókat már ne is említsük.

A válogatott kiemelések között még szerepel az is, hogy 2020 és 2022 között 25 százalékkal nőtt Európában a növényi tejfogyasztás. Ez jól mutatja, hogy az európai fogyasztók érdeklődnek az állatmentes alternatívák iránt.

A jelentésben megírják azt is, hogy a tej előállítási költsége 2040-re a mostanihoz képest akár egyharmadával is növekedhet. Ez a kibocsátási értékek leszorításához szükséges technológiai fejlesztések miatt következhet be. Ez ugyanis nem realizálódik extra profitként a gazdáknak, viszont komoly anyagi beruházásokat igényel.

Nem csak Európában van erős piaca van az állatmentes módon készült tejalternatíváknak. Regionális szinten a tavalyi évben Ázsiában volt a legmagasabb a növényi tejek piaca. Az egy főre jutó átlagos bevétel azonban Európában és Észak-Amerikában is nagyobb mértékben növekedhet a jövőben.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.