A kép előterében egy kéz tart két tányért, egyiken saláta, másikon rizses étel, a háttérben egy idős nő fekszik egy kórházi ágyon

Vegán kórházi étkezés: nálunk orvosi engedély kell hozzá, Portugália nyit felé

Lisszabon négy vezető kórháza úgy döntött, a jövőben több növényi alapú étel kerül az intézmények kínálatába. Hasonló kezdeményezés indult már az Egyesült Államokban is. Magyarországon azonban jelenleg hivatalosan még azt is szakorvosnak kellene jóváhagynia, hogy a beteg a kórházi tartózkodás alatt fogyaszthasson növényi étrendet.

Frissítés (2025.10.09.): a magyarországi állami kórházakban elérhető növényi alapú menüvel kapcsolatos újításokról ebben a cikkben számoltunk be.

Egészségesebb és környezettudatosabb étkezés valósulhat meg Lisszabon négy vezető kórházában. A kezdeményezés a növényi étkeztetés népszerűsítését célzó ProVeg Portugal és az ITAU portugál közétkeztető együttműködésének gyümölcse. A program keretében nem pusztán több növényi alapú étel kerülhet a betegek elé, hanem

  • a konyhai dolgozók is képzést kapnak,
  • a dietetikusok személyre szabott növényi receptúrákat dolgoznak ki,
  • továbbá szemléletformáló tevékenységek zajlanak majd a kórházi szakemberek bevonásával.

A kórházi menük zöldítésének előzményeként a ProVeg Portugal Fenntartható Ételek néven indított el egy programot 2022-ben. Azóta több mint 58 ezer növényi alapú ételt szolgáltak fel 90 iskolában országszerte.

Nem csak egészséges, környezettudatos is

A növényi étrend térnyerésében szerepet játszik az egészségtudatosság mellett az a tényező is, hogy egyre több kutatás bizonyítja, a veganizmus a bolygónk megóvásában kiemelt szerepet játszik. Nem egyedi tehát a portugál példa: New York 11 állami kórházában 2022 óta alapértelmezett opció a növényi étel – 95 százalékos elfogadottság és 90 százalékos elégedettség mellett. Ráadásul az intézmények kibocsátását 36 százalékkal csökkentették, miközben az étkezési költségek is csökkentek.

A növényi ételek bevezetésével nemcsak az emberek egészségéért, hanem a klímáért is sokat tehetünk, az intézményi közétkeztetés pedig kulcsfontosságú eszköz ebben a folyamatban

– idézi a Vegconomist Joana Oliveirát, a ProVeg Portugal igazgatóját.

A portugál kezdeményezés egyértelmű üzenetet hordoz: az étkezés forradalma már nemcsak az otthonainkban zajlik, hanem ott is, ahol a legnagyobb szükség van a gyógyító, tápláló, fenntartható megoldásokra.

Van, ahol már alap, máshol még elképzelhetetlen a növényi kórházi étkezés

Egyelőre nagy a szórás az országok kórházaiban fellelhető vegán, egészségtudatos és fenntartható menük tekintetében. Portugáliához hasonlóan az Egyesült Államokban is cél, hogy 2026 végére 400-ra emelkedjen azon egészségügyi intézmények száma, ahol a kórházi menü keretében választható növényi étkezés.

Van, ahol már teljesen megszokott dolog az állati eredetű élelmiszerek mellőzése: 2021-ben egy libanoni kórházban elsőként álltak át teljesen növényi étrendre. A kórház azzal indokolta a döntést, hogy nem szeretnének többé olyan ételeket felszolgálni a betegeiknek, amelyek az egészségügyi problémáik fő okozói.

Az Egyesült Királyságban ezzel szemben egyelőre sok helyen nincs vegán ebéd- vagy vacsoraopció sem. A növényi étrend pedig nemcsak a lábadozásban segíthetne, hanem a vágyott klímacélok elérésében is. Magyarországon ugyancsak álom egyelőre, hogy növényi étrendnek megfelelő menüt igényeljünk a kórházakban. Hazánkban jelenleg hivatalosan még azt is szakorvosnak kellene jóváhagynia, hogy a beteg a kórházi tartózkodás alatt fogyaszthasson növényi étrendet.

Ez a cikk is érdekelhet:

Vegán sushi, mellette evőpálcikák

Vegán sushi – a hagyomány és a kreativitás izgalmas ötvözete

Korábban ettél hagyományos sushit, de azóta növényi étrendre váltottál, és

Sárdi Barbara gyermekkori álma volt, hogy sportújságíró legyen. Sok évig élte ezt az álmot, idővel azonban érdeklődése más irányt vett: a környezetvédelem, a veganizmus és az egészségtudatosság váltak a kedvenc témáivá. Korábban egy könyvben is mesélt arról, hogyan váltott erre az életmódra közel 10 éve, és több főzőkurzust tartott a növényi étrendet népszerűsítve. A Prove írójaként szeretne minél több információt átadni az arra nyitott közönségnek, miért éri meg ezt az utat járni. Otthonát Scialla cicával osztja meg, aki ugyancsak nagy rajongója a vegán konyhának: imádja a tofut és a reggeli smoothie-kat.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Madártej: vaníliaszósz tetején fehér habfelhők úsznak

Vegán madártej datolyakaramellel – nosztalgiadesszertezés csúcsra járatva

Gombakrémleves fekete tányérban, szürke felületen

Gombakrémleves csicseriborsóval – tápláló és melengető komfortfogás

Szendvicskrémek három variációban, három külön tálkában, mellettük csicseriborsó

Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel!

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének