Lisszabon négy vezető kórháza úgy döntött, a jövőben több növényi alapú étel kerül az intézmények kínálatába. Hasonló kezdeményezés indult már az Egyesült Államokban is. Magyarországon azonban jelenleg hivatalosan még azt is szakorvosnak kellene jóváhagynia, hogy a beteg a kórházi tartózkodás alatt fogyaszthasson növényi étrendet.
Frissítés (2025.10.09.): a magyarországi állami kórházakban elérhető növényi alapú menüvel kapcsolatos újításokról ebben a cikkben számoltunk be.
Egészségesebb és környezettudatosabb étkezés valósulhat meg Lisszabon négy vezető kórházában. A kezdeményezés a növényi étkeztetés népszerűsítését célzó ProVeg Portugal és az ITAU portugál közétkeztető együttműködésének gyümölcse. A program keretében nem pusztán több növényi alapú étel kerülhet a betegek elé, hanem
- a konyhai dolgozók is képzést kapnak,
- a dietetikusok személyre szabott növényi receptúrákat dolgoznak ki,
- továbbá szemléletformáló tevékenységek zajlanak majd a kórházi szakemberek bevonásával.
A kórházi menük zöldítésének előzményeként a ProVeg Portugal Fenntartható Ételek néven indított el egy programot 2022-ben. Azóta több mint 58 ezer növényi alapú ételt szolgáltak fel 90 iskolában országszerte.
Nem csak egészséges, környezettudatos is
A növényi étrend térnyerésében szerepet játszik az egészségtudatosság mellett az a tényező is, hogy egyre több kutatás bizonyítja, a veganizmus a bolygónk megóvásában kiemelt szerepet játszik. Nem egyedi tehát a portugál példa: New York 11 állami kórházában 2022 óta alapértelmezett opció a növényi étel – 95 százalékos elfogadottság és 90 százalékos elégedettség mellett. Ráadásul az intézmények kibocsátását 36 százalékkal csökkentették, miközben az étkezési költségek is csökkentek.
A növényi ételek bevezetésével nemcsak az emberek egészségéért, hanem a klímáért is sokat tehetünk, az intézményi közétkeztetés pedig kulcsfontosságú eszköz ebben a folyamatban
– idézi a Vegconomist Joana Oliveirát, a ProVeg Portugal igazgatóját.
A portugál kezdeményezés egyértelmű üzenetet hordoz: az étkezés forradalma már nemcsak az otthonainkban zajlik, hanem ott is, ahol a legnagyobb szükség van a gyógyító, tápláló, fenntartható megoldásokra.
Van, ahol már alap, máshol még elképzelhetetlen a növényi kórházi étkezés
Egyelőre nagy a szórás az országok kórházaiban fellelhető vegán, egészségtudatos és fenntartható menük tekintetében. Portugáliához hasonlóan az Egyesült Államokban is cél, hogy 2026 végére 400-ra emelkedjen azon egészségügyi intézmények száma, ahol a kórházi menü keretében választható növényi étkezés.
Van, ahol már teljesen megszokott dolog az állati eredetű élelmiszerek mellőzése: 2021-ben egy libanoni kórházban elsőként álltak át teljesen növényi étrendre. A kórház azzal indokolta a döntést, hogy nem szeretnének többé olyan ételeket felszolgálni a betegeiknek, amelyek az egészségügyi problémáik fő okozói.
Az Egyesült Királyságban ezzel szemben egyelőre sok helyen nincs vegán ebéd- vagy vacsoraopció sem. A növényi étrend pedig nemcsak a lábadozásban segíthetne, hanem a vágyott klímacélok elérésében is. Magyarországon ugyancsak álom egyelőre, hogy növényi étrendnek megfelelő menüt igényeljünk a kórházakban. Hazánkban jelenleg hivatalosan még azt is szakorvosnak kellene jóváhagynia, hogy a beteg a kórházi tartózkodás alatt fogyaszthasson növényi étrendet.