Most olvasott cikk
A világon először: egy libanoni kórházban kizárólag vegán ételeket kapnak a betegek

A világon először: egy libanoni kórházban kizárólag vegán ételeket kapnak a betegek

Hayek Kórház vegán étrendet kínál

Amire oly régóta várunk, Libanonban március 1.-je óta végre valóság. A főváros egyik kórházában, ahol értelemszerűen beteg embereket kezelnek, többé nem szolgálnak fel állati eredetű termékeket.

A Bejrútban található Hayek Kórház Instagram-bejegyzésében található érv amilyen egyszerű, olyan meggyőző:

„Betegeink soha többé nem fognak arra ébredni a műtétjük után, hogy sonkával, sajttal, tejjel kínáljuk őket… vagyis éppen azokkal az ételekkel, amelyek egészségügyi problémáik legfőbb okozói, és a kórházi ágyba juttatták őket.”

Az intézmény azzal magyarázza döntését, hogy az állati termékeket már hivatalosan is rákkeltőnek minősítették, s mivel valóban javítani szeretnék pácienseik egészségi állapotát, ezért egészségtelen szokásaikat sem támogathatják tovább.

A bejrúti kórház ezzel a világon az első lett, amely kizárólag vegán ételeket kínál a betegeinek. A választás lehetősége eddig is megvolt, amit ismeretterjesztéssel kombináltak. Felhívták betegeik figyelmét a növényi ételek egészségügyi előnyeire, miközben az állati eredetű termékek kockázatairól is tájékoztatták őket.

Az átmeneti időszak március 1-jén járt le, amely azt jelenti a gyakorlatban, hogy a szükséges táplálkozástudományi információkat továbbra is a páciensek rendelkezésére bocsátják, ám az állati termékek felszolgálását egyszer s mindenkorra leállították.

Az intézmény közleményében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontjára hivatkozik:

„A WHO egyértelműen az 1A, vagyis a dohányéval azonos, leginkább rákkeltő csoportba sorolja a feldolgozott húsokat, míg a vörös húst a 2A csoportba tartozó karcinogén anyagnak minősíti. Ebből kiindulva felszolgálásuk gyakorlatilag olyan, mintha cigarettával kínálnánk a betegeinket. Ezzel szemben ma már tudományosan is bizonyított tény, hogy a növényi étrend nemcsak megállítja bizonyos betegségek kialakulását, de meg is fordítja ezt a káros folyamatot. A döntésünk tehát megalapozott és logikus.”

Hayek Hospital menu
Egy menü a Hayek Kórházban

Persze ma már az elismert egészségügyi szakemberek között is sokan felismerik a növényi étrend előnyeit. Közülük is kiemelkedik dr. Saray Stancic, aki saját példáját hozza fel bizonyítékként. A doktornőről még fiatal rezidensként mondták ki a félelmetes diagnózist, szklerózis multiplex-ben szenved és tíz-tizenöt éven belül tolószékbe kerül. A hivatalos álláspont szerint szinte semmi esélye sem volt a gyógyulásra.

A fiatal nő azonban másképp döntött és ahelyett, hogy a szomorú végre várt volna, életmódot váltott. Ebbe pedig a növényi étrendre való áttérés is szerepelt. Csodálatos gyógyulásáról film is készült Code Blue címen, amely azt mutatja be, hogy a betegségek megelőzésben és kezelésében milyen fontos az étkezés és a testmozgás. dr. Saray Stancic ugyanis nemhogy tolószékbe nem került, de 2010-ben lefutotta első maratonját, tavaly októberben, a félelmetes diagnózis felállításának 25. évfordulóján, pedig 25 mérföldet gyalogolt.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy amikor ezzel a problémával találkozott, egy újságcikkben olvasott egy orvosról, aki növényi étrenddel ért el sikereket a szklerózis multiplexben szenvedő betegeinél. Az ötlet tehát innen jött, a pontos étrend kidolgozásába azonban maga is rengeteg energiát és időt ölt. Sikerrel.

Világszerte egyre több kórházban ismerik fel a növényi étrend kedvező hatásait, ezért egyre-másra csökkentik az állati eredetű élelmiszerek mennyiségét a betegek étrendjében. A húsfogyasztás háttérbe szorítása olyan szakemberektől ered, akik felismerték a növényi eredetű ételek emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatását.

S bár egyelőre a Hayek Kórház az egyetlen, amely törölte az állati eredetű termékeket étlapjáról, egyre több és több kórházban és kormányzati intézményben változtatnak a régi szokásokon és kezdik előtérbe helyezni a növényi alapú étrendet.

(TheBeet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.