A New York állambeli sikeres projekt nyomán folytatja a közös munkát a Sodexo és a Greener by Default. A francia élelmezési vállalat és a nonprofit szervezet azt szeretné elérni, hogy 2026 végére 400-ra emelkedjen azon egészségügyi intézmények száma az Egyesült Államokban, ahol a kórházi menü keretében választható növényi étkezés.
Jelenleg 131 kórház kínál növényi választékot az Egyesült Államokban. Ez a szám azonban 2026 végére 400-ra bővülhet a Sodexo francia élelmezési vállalat és a Greener by Default (GBD) összefogásának gyümölcseként. Utóbbi egy nonprofit szervezet, amely intézményekkel – például egyetemekkel, kórházakkal és vállalatokkal – együttműködve azon dolgozik, hogy a növényi alapú ételek váljanak az alapértelmezett választássá az étkeztetésben.
A Sodexo és a GBD 2022-ben kezdte meg a közös munkát. Az akkor indított program keretében elérték, hogy minden New York-i kórházban legalább egy étkezésnél növényi alapú étel legyen az alapértelmezett opció. A projekt pozitív fogadtatását látva pedig a kollaboráció folytatása és bővítése mellett döntöttek.
A növényi alapú ételeket alapértelmezettként kínáló menük tartós sikere világosan megmutatja, hogy már apró, költséghatékony változtatásokkal is jelentős hatást lehet elérni. Mindez úgy valósul meg, hogy megmarad a szabad választás lehetősége is, és a betegek tápláló, fenntartható, ugyanakkor ízletes ételekhez juthatnak
– idézi a Business Wire Katie Cantrellt, a GBD ügyvezetőjét és társalapítóját.
A New York-i startot követően azoknak a betegeknek, akik választhattak a menü opciói közül, a fele döntött a növényi étkezés mellett. Az állam egészségügyi rendszerének kibocsátása pedig harmadával csökkent már az első évben. Egy Sodexo által ellátott kórház előzetes adatai szerint 36 százalékkal több növényi ételt szolgáltak fel a program bevezetése óta. Mindeközben a húsos fogásokat 20 százalékkal kevesebb alkalommal választották.
A magyar állami kórházakban egyelőre problémás a növényi étkezés
Magyarországon jelen állás szerint nincs arra lehetőség, hogy növényi étrendnek megfelelő menüt igényeljünk az állami kórházakban. „A fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben, személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátást, gyermekvédelmi szakellátást, illetve szociális szakosított ellátást nyújtó intézményben, valamint a nevelési-oktatási intézményben minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő diétás étrendet kell biztosítani. Ezen felül alternatív diétákat nem kötelesek biztosítani” – olvasható az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tájékoztatójában.
A páciens esetleg gondoskodhat a saját élelmezéséről. Ehhez persze az előre becsomagolt ételek mellett a rokonok, barátok támogatására is szükség lehet. Ezen a ponton viszont felmerül a kérdés, minden kórházban van-e hűtő és mikrohullámú sütő, amelyet a betegek használhatnak.
A Magyar Kórházszövetség korábban arról tájékoztatta lapunkat, hogy erre vonatkozó információkkal nem rendelkeznek. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szintén nem tudott nyilatkozni a témában.
Jó hír mindenesetre, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint „élelmiszer-biztonsági szempontból jogszabályi tiltása nincs az étel egészségügyi intézménybe történő bevitelének. A konyha (ebben az esetben az egészségügyi intézmény konyhája) üzemi területére azonban tilos a saját ételt bevinni, például melegítés céljából”.
Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) szerint élelmiszer-tárolási kérdésekben minden esetben az adott intézménnyel kell egyeztetni, „tekintettel arra, hogy a nem megfelelően elkészített, tárolt, csomagolt vagy szállított élelmiszerek veszélyt hordozhatnak magukban”.
Arra is felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy „a páciensnek az egészségi állapota által indokolt étrendi előírásokat szükséges követnie és betartania”. Tehát „a növényi alapú étrend intézeti tartózkodása alatti követése is szakorvosi konzultációt igényel”.

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.