Most olvasott cikk
Egyre több amerikai kórházban lehet opció a növényi étkezés

Egyre több amerikai kórházban lehet opció a növényi étkezés

A kép előterében egy kéz tart két tányért, egyiken saláta, másikon rizses étel, a háttérben egy idős nő fekszik egy kórházi ágyon

A New York állambeli sikeres projekt nyomán folytatja a közös munkát a Sodexo és a Greener by Default. A francia élelmezési vállalat és a nonprofit szervezet azt szeretné elérni, hogy 2026 végére 400-ra emelkedjen azon egészségügyi intézmények száma az Egyesült Államokban, ahol a kórházi menü keretében választható növényi étkezés. 

Jelenleg 131 kórház kínál növényi választékot az Egyesült Államokban. Ez a szám azonban 2026 végére 400-ra bővülhet a Sodexo francia élelmezési vállalat és a Greener by Default (GBD) összefogásának gyümölcseként. Utóbbi egy nonprofit szervezet, amely intézményekkel – például egyetemekkel, kórházakkal és vállalatokkal – együttműködve azon dolgozik, hogy a növényi alapú ételek váljanak az alapértelmezett választássá az étkeztetésben.

A Sodexo és a GBD 2022-ben kezdte meg a közös munkát. Az akkor indított program keretében elérték, hogy minden New York-i kórházban legalább egy étkezésnél növényi alapú étel legyen az alapértelmezett opció. A projekt pozitív fogadtatását látva pedig a kollaboráció folytatása és bővítése mellett döntöttek.

A növényi alapú ételeket alapértelmezettként kínáló menük tartós sikere világosan megmutatja, hogy már apró, költséghatékony változtatásokkal is jelentős hatást lehet elérni. Mindez úgy valósul meg, hogy megmarad a szabad választás lehetősége is, és a betegek tápláló, fenntartható, ugyanakkor ízletes ételekhez juthatnak

– idézi a Business Wire Katie Cantrellt, a GBD ügyvezetőjét és társalapítóját.

A New York-i startot követően azoknak a betegeknek, akik választhattak a menü opciói közül, a fele döntött a növényi étkezés mellett. Az állam egészségügyi rendszerének kibocsátása pedig harmadával csökkent már az első évben. Egy Sodexo által ellátott kórház előzetes adatai szerint 36 százalékkal több növényi ételt szolgáltak fel a program bevezetése óta. Mindeközben a húsos fogásokat 20 százalékkal kevesebb alkalommal választották.

A magyar állami kórházakban egyelőre problémás a növényi étkezés

Magyarországon jelen állás szerint nincs arra lehetőség, hogy növényi étrendnek megfelelő menüt igényeljünk az állami kórházakban. „A fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben, személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátást, gyermekvédelmi szakellátást, illetve szociális szakosított ellátást nyújtó intézményben, valamint a nevelési-oktatási intézményben minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő diétás étrendet kell biztosítani. Ezen felül alternatív diétákat nem kötelesek biztosítani” – olvasható az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tájékoztatójában.

A páciens esetleg gondoskodhat a saját élelmezéséről. Ehhez persze az előre becsomagolt ételek mellett a rokonok, barátok támogatására is szükség lehet. Ezen a ponton viszont felmerül a kérdés, minden kórházban van-e hűtő és mikrohullámú sütő, amelyet a betegek használhatnak.

Magyar Kórházszövetség korábban arról tájékoztatta lapunkat, hogy erre vonatkozó információkkal nem rendelkeznek. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szintén nem tudott nyilatkozni a témában.

Jó hír mindenesetre, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint „élelmiszer-biztonsági szempontból jogszabályi tiltása nincs az étel egészségügyi intézménybe történő bevitelének. A konyha (ebben az esetben az egészségügyi intézmény konyhája) üzemi területére azonban tilos a saját ételt bevinni, például melegítés céljából”.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) szerint élelmiszer-tárolási kérdésekben minden esetben az adott intézménnyel kell egyeztetni, „tekintettel arra, hogy a nem megfelelően elkészített, tárolt, csomagolt vagy szállított élelmiszerek veszélyt hordozhatnak magukban”.

Arra is felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy „a páciensnek az egészségi állapota által indokolt étrendi előírásokat szükséges követnie és betartania”. Tehát „a növényi alapú étrend intézeti tartózkodása alatti követése is szakorvosi konzultációt igényel”.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének