Most olvasott cikk
Leszerepeltek a brit kórházak menüi fenntarthatósági szempontból

Leszerepeltek a brit kórházak menüi fenntarthatósági szempontból

A kép előterében egy kéz tart két tányért, egyiken saláta, másikon rizses étel, a háttérben egy idős nő fekszik egy kórházi ágyon

Egy friss felmérés azt vizsgálta, mennyire fenntarthatók a brit kórházak étlapjain szereplő fogások. Az ambiciózus klímacélok ellenére úgy tűnik, az intézmények nem különösebben igyekeznek megfelelni az ígéreteknek. A felméréshez készült értékelési keretrendszer alapján mindenhol leszerepelt az ételkínálat. Sok helyen nincs vegán ebéd- vagy vacsoraopció sem. A növényi étrend pedig nemcsak a klímacélok elérésében, de a lábadozásban is segíthetne.

A brit egészségügyi rendszer (NHS) 2045-re el szeretné érni a nettó zéró kibocsátást. Vagyis azt, hogy egyrészt csökkentse a kibocsátását, valamint a kibocsátott mennyiséget megfelelő módon ellentételezze. Ennek a célnak az eléréséhez viszont komoly működésbeli módosításokra lesz szükség, többek között a kórházakban kínált ételek tekintetében. Ezen a területen viszont minden kórház leszerepelt egy friss felmérés szerint – olvasható a Plant Based Health Professionals UK (PBHP UK) weboldalán.

A kutatás azt vizsgálta, mennyire fenntarthatók és környezetbarátak a kórházak által kínált fogások. Ehhez a vizsgálatot végzők összeállítottak egy értékelési sémát, ami különböző kategóriákban pontozta a 36 brit intézmény által kínált menüket és fenntarthatósági terveket. Az eredmények alapján azt lehet mondani, a kórházak nem különösebben feszültek neki a fenntarthatósági célok elérésének, és sok helyen elmaradások mutatkoznak.

Növényi étrend nélkül ebből nem lesz nettó zéró kibocsátás 2045-re

A vizsgált intézmények fenntarthatósági tervei minimális mértékben utaltak csak a növényi étrend bevezetésére és népszerűsítésére. A kórházak menüi pedig átlagosan csupán 20 pontot értek el a maximális 100 pontból. A leggyengébben szereplő menü 9 pontot kapott, de még a legjobb sem érte el a 40 százalékot (38 pont). A felmérés alapján a következő megállapításokat tette a PBHP UK:

  • Az intézmények kevesebb mint fele vette bele a növényi étrend arányának növelését a fenntarthatósági tervezetbe.
  • Minden vizsgált kórház ételkínálata tartalmazott feldolgozott húskészítményeket, annak ellenére, hogy ezeket 1-es típusú rákkeltő anyagként jegyzi a Nemzetközi Rákkutató Intézet.
  • Az intézmények 42 százalékában, illetve felében nincs teljesen növényi alapú ebéd-, valamint vacsoralehetőség.
  • Minden kórházi étlap tartalmazott húst kérődző állatoktól, amelyek a legnagyobb karbonlábnyommal bíró élelmiszerek.
  • Azok a kórházak, ahol az étkeztetést kiszervezik, jobban teljesítenek a fenntarthatósági méréseken.
  • A legtöbb intézmény semmilyen módon nem bátorítja a pácienseket a fenntartható élelmiszerek választására.

Az NHS klímavédelmi célkitűzéseinek ellenére az elemzésünk azt mutatja, hogy a kórházi ételkínálat nagyon kis mértékben felel csak meg a fenntarthatósági irányelveknek. Az egészségügyi rendszer évente 140 millió fogást szolgál fel a betegeknek, ezért hatalmas kiaknázatlan lehetőség van a környezeti terhelés csökkentésére a kórházi menükön keresztül

– nyilatkozta Isabelle Sadler, az elemzés egyik szerzője.

Az elemzés során fény derült egy érdekes paradoxonra is. Míg a kórházak a páciensek kívánalmaival magyarázzák a rákkeltő feldolgozott húskészítmények felszolgálását, addig a betegek számára nem jelentene gondot, ha ezek lekerülnének a menüről. Erről egy 2023-as felmérés ad tanúbizonyságot, míg a PBHP UK 2024-es felmérése alapján a betegek egyharmada a teljesen növényi alapú étrendre is nyitott lenne.

Bármennyire is rossz a helyzet a növényi étkezés tekintetében a szigetországban, itthon még talán ennél is nagyobb kihívás vegánként kórházban étkezni. A legbiztosabb módja annak, hogy ne kelljen állatot fogyasztanunk, de ne is jelentsen kényszerböjtöt a kórházi tartózkodás, ha mi magunk viszünk be élelmiszert, vagy megkérjük a barátokat, ismerősöket, hogy csinálják ugyanezt.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

//Hide "HIRDETÉS" label if Google ad is empty

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének