Bizonyos korlátozásokkal ugyan, de a növényi alapú étrenddel kiküszöbölhetők a reflux kíséretében megjelenő panaszok. A dietetikus a (nem citrusos) gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, dióféléket, magvakat és a növényi alapú fehérjeforrásokat javasolja megelőzésre.
Sokak életét keseríti meg a gyomorégés. Azoknak, akik ettől rendszeresen szenvednek, általában a tea, a kávé vagy a paradicsom szó hallatán valószínűleg nem éppen a finom ízek vagy a kellemes élmények ugranak be elsőre.
A refluxot (gastrooesophagealis reflux, GERD) az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarva annak belső falát. Ez hosszabb távon – megfelelő kezelés híján – nyelőcsőszűkületet vagy akár rákos megbetegedést is eredményezhet.
Több mint 60 millió amerikai életét keseríti meg a VegNews szerint a gyomorégés havonta legalább egyszer. De azok száma is meghaladja a 15 milliót, akik napi szinten küzdenek ezzel a problémával. Az Európai Bizottság adatai alapján mintegy 20-30 millió európai mindennapi gondjai közé sorolható a GERD. A világ népességének pedig becslések szerint 5-7 százalékát érinti ez a betegség.
A legtöbb egészségügyi szakértő abban egyetért, hogy a tünetek enyhíthetők bizonyos étkezési szokások megváltoztatásával.
A reflux ellen a növényi étrend is csak korlátozásokkal vethető be
A gyomorégést számos – egyénenként eltérő – tényező kiválthatja. Sokan az alkohol vagy a koffein, mások leginkább stressz hatására szembesülnek a probléma fellángolásával. A többségnél mindenesetre az elfogyasztott ételekre és italokra vezethető vissza a reflux. A fűszeres vagy citrusos, esetleg a zsíros, sült fogások mind lehetnek kiváltó okok. A Harvard Egészségügyi Intézet szerint ennek az az oka, hogy ezek az ételek tovább maradnak a gyomorban, a gyomorsav így nagyobb eséllyel szivárog vissza a nyelőcsőbe.
A nehéz, zsíros vagy éppen olajban sült ételek helyett a szakértők
- teljes kiőrlésű gabonaféléket,
- gyökérzöldségeket és
- zöld leveles zöldségeket
javasolnak, ami gyakorlatilag a növényi alapú étrend alapja.
A szakértő azonban leszögezte, önmagában a vegán étrend még nem jelent teljes körű megoldást a problémára. Aki például növényi alapú, de erősen fűszeres étellel próbálja kerülni a gyomorégést, az nem várhat csodát.
Bizonyos ételek növényi alapúnak tekinthetők, mint például a citrusfélék vagy a paradicsom, és kiválthatják a refluxot. Ennek a kezelésére a vegán étrendben jobbnak tartják a nem citrusos gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, dióféléket, magvakat és a növényi alapú fehérjeforrásokat, mint például a tofut és a hüvelyeseket
– nyilatkozta Ana Reisdorf dietetikus a VegNewsnak.
Hozzátette, a megfelelően összeállított növényi étrend mellett hasznos lehet még a gyomorégés megelőzésére a „többször kevesebbet”-elv betartása, valamint a lassú, komótos étkezés. Ahogy az is, ha a lefekvés előtti kétórás idősávban már nem eszel semmit.
Számos bajra megoldás lehet a növényi étrend
Több kutatás is igazolta már, hogy a jól összeállított növényi alapú étrend sokféle betegségre gyógyírt jelenthet, vagy éppen a megelőzésben segíthet:
- csökkentheti a csontritkulás kialakulásának kockázatát,
- segíthet távol tartani a demenciát,
- a depresszió leküzdésében is hatásos lehet, de
- a cukorbetegek inzulinszükséglete is jelentősen csökkenthető a segítségével.