Férfi próbálja betolni a csónakot a vészesen apadó Tiszába

Idén is korábban mentünk el a falig, mint valaha – nem csoda, ha vízkorlátozások jönnek

Július 24-én érkezett el 2025-ben a túlfogyasztás napja – vagyis mindössze hét hónap alatt feléltük a bolygónk egy évre elegendő erőforrásait. Az, hogy ez a dátum évről évre korábbra esik, már most is érezhető következményekkel jár. A természeti erőforrások túlhasználata és az emberi tevékenységek környezeti terhei például hozzájárulnak ahhoz, hogy az aszályos nyarakon egyre több térségben vezetik be a vízhasználati korlátozásokat. Sürgős fellépés híján pedig a jövőben még súlyosabb következményekkel kell szembenéznünk.

Idén minden eddiginél korábban, július 24-én jött el a túlfogyasztás napja. Ez azt jelenti, hogy mindössze hét hónap alatt elfogyasztotta az emberiség azt a mennyiségű természeti erőforrást, amelyet a bolygó egy év alatt képes lenne újratermelni. 2024-hez képest ismét több mint egy héttel korábbra került a dátum – a tendencia tehát folytatódik, egyre hamarabb jön el ez a komoly figyelmeztetést jelentő nap.

A Global Footprint Network adatai szerint a túlfogyasztás napja nem csupán egy szimbólum, hanem a fenntarthatatlan gazdasági működés látványos következménye. Az erdők, vizes élőhelyek, termőtalajok – azok a rendszerek, amelyek az élet alapjait adják – ma már komoly nyomás alatt vannak.

A jelenlegi helyzet szerint 1,8 Földre lenne szükségünk, hogy az erőforrások lépést tudjanak tartani az emberiség igényeivel. A tendencia az 1970-es évek óta folyamatosan romlik.

2050-re már fél év alatt felélhetjük a bolygót

Ha nem történik radikális változás, 2050-re már az év első felében túlfogyasztásba kerülhetünk a WWF szerint.

Egy ilyen jövőben a természet csak halvány emléke lesz önmagának: termőtalajaink még inkább kimerülnek, természetközeli élőhelyeink tovább darabolódnak és elszegényednek, a veszélyeztetett fajok állományai pedig folyamatosan csökkennek – sőt, számos faj végérvényesen eltűnhet. Közben tovább halmozódik a rövid életű, feleslegesen gyártott termékekből származó hulladék, amely akár évszázadokig is velünk marad. Ez nem csupán környezeti, hanem súlyos társadalmi és gazdasági válságot is előrevetít – élelmiszer-ellátási zavarokkal, vízhiánnyal és egészségügyi kockázatokkal

figyelmeztet Fehér Zoltán, a WWF Magyarország természetvédelmi vezetője.

Ráadásul nemcsak globálisan, hanem itthon, Magyarországon is egyre inkább kézzelfogható és látványos problémalavinát indít el az, hogy felelőtlenül gazdálkodunk az erőforrásainkkal. A vizes élőhelyek kiszáradnak, szinte az egész országot aszály sújtja nyaranta, a védett erdőket kivágják, a természetes élőhelyek pusztulnak, valamint egyre extrémebb viharokkal és kiszámíthatatlan időjárással kell számolnunk.

Súlyos tévedés azt gondolni, hogy a tömeges kihalási hullám csak a növény- és állatvilág problémája. Az ember is saját bőrén tapasztalja az ökoszisztémák összeomlását. Egyre több térségben tapasztalhatók például vízhiányhoz köthető korlátozások, különösen a nyári aszályos időszakokban.

Te is tehetsz ellene!

A probléma enyhítéséhez mindenképp szükség van rendszerszintű döntésekre, azonban az egyéni felelősségvállalás szerepe sem elhanyagolható. A túlfogyasztás hátterében ugyanis a termelési és fogyasztási rendszerek fenntarthatósága áll. A mindennapi döntéseid – például hogy mennyit utazol autóval, mit vásárolsz meg, vagy milyen élelmiszereket fogyasztasz – közvetlen hatással vannak a környezetre.

Az étrend különösen jelentős tényező: nemcsak az egészséged, hanem a bolygó jövőjét is befolyásolja. Az egészségesebb étrendet úgy határozza meg a Közös Kutatóközpont (JRC) egy korábbi tanulmánya, hogy „csökkentsük az állati eredetű termékeket, a cukrot, az olajokat, és fogyasszunk több zöldséget és gyümölcsöt”.

A hús- és a tejipar jobban hozzájárul a klímaváltozáshoz, mint bármilyen más szektor, beleértve a köztudottan környezetszennyező olajipart is. 2050-re 38 milliárd tonnával kellene csökkentenünk az üvegházhatású gázok kibocsátását ahhoz, hogy a felmelegedés 1,5 Celsius foknál megálljon. Ha az összes többi szektor követi az erre szánt modellt, de közben a hús- és tejipar az előrejelzéseknek megfelelően nő, akkor az állati eredetű élelmiszerek előállítása a megengedhető kibocsátások 80 százalékát egymagában el fogja használni mindössze 32 év alatt.

Környezettudatos életmód mellett is érdemes azonban résen lenni. Az ELTE kutatói ugyanis hangsúlyozták, a zöld termékekhez is kapcsolódhat túlfogyasztás, nem csupán a „hagyományos” termékek kapcsán merülhet fel túlzott, felesleges vásárlás. A környezettudatosan gondolkodó magyarokat az ökotermékek csábítják könnyebben vásárlásra, arra pedig általában már nem gondolnak, hogy ez is túlfogyasztásnak számít.

Ez a cikk is érdekelhet:

Jávorszarvas néz bele a kamerába, mögötte erdős környezet

Különösen veszélyes besorolású állatokat fotózhattak Hatvanpusztánál

Különösen veszélyes állatfajok közé sorolt jávorszarvas is lehet Hatvanpusztán. Ezek

Sárdi Barbara gyermekkori álma volt, hogy sportújságíró legyen. Sok évig élte ezt az álmot, idővel azonban érdeklődése más irányt vett: a környezetvédelem, a veganizmus és az egészségtudatosság váltak a kedvenc témáivá. Korábban egy könyvben is mesélt arról, hogyan váltott erre az életmódra közel 10 éve, és több főzőkurzust tartott a növényi étrendet népszerűsítve. A Prove írójaként szeretne minél több információt átadni az arra nyitott közönségnek, miért éri meg ezt az utat járni. Otthonát Scialla cicával osztja meg, aki ugyancsak nagy rajongója a vegán konyhának: imádja a tofut és a reggeli smoothie-kat.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Egy tál kapros-olívás spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca, azaz az utcalányok tésztája – klasszikusan pikáns, halmentes verzióban

Két bao zöldségekkel

Zöldséges bao – ázsiai street food különleges eszközök nélkül

Madártej: vaníliaszósz tetején fehér habfelhők úsznak

Vegán madártej datolyakaramellel – nosztalgiadesszertezés csúcsra járatva

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének