az űrkutatók is érdeklődnek a sejtalapú húsgyártás iránt

Az Európai Űrügynökség is érdeklődik a sejtalapú húsgyártás iránt

Az ESA (European Space Agency) szeretné kideríteni, hogy milyen lehetőségeket rejt magában a sejtalapú húsgyártás az űrutazás szempontjából. Hiszen a sejtekből előállított állati szövetek nagyszerű fehérjeforrást jelenthetnének az asztronautáknak. Az ügynökség két éve már feladott egy álláshirdetést olyan szakemberek számára, akik ezzel a témakörrel foglalkoznának. A most publikált beszámoló alapján ígéretesnek tűnik a technológia űrben történő alkalmazása.

A sejtalapú húsgyártás nem csupán az élelmiszer-biztonságot tudná biztosítani az embereknek, akadnak más felhasználási területek is, ahol komoly előnyökkel járhat. Ilyen például az állateledel-ipar, ahol szintén nagyon előnyös fenntarthatósági és környezetvédelmi eredményeket érhet el a technológia. Ráadásul valószínűleg az engedélyeztetési eljárás sem annyira rigorózus, mint az emberi fogyasztása szánt élelmiszereknél. Amerikában például az állateledel gyártása az élelmiszeripar kibocsátásának 25-30 százalékáért felel.

A sejtalapú húsgyártás az űrhajósokat is segítheti

A másik terület, amire talán kevesebben gondolnak a laborhús technológiai előnyeit latolgatva, az űrutazás. Éppen emiatt az Európai Űrügynökség (ESA) már egy ideje foglalkozik a témával. Két évvel ezelőtt egy álláshirdetésben (már nem aktív) olyan szakértőket kerestek, akik a sejtkultivációs élelmiszergyártás űrutazásban történő megvalósításán fognak dolgozni.

A kutatási eredmények megérkeztek, és elég ígéretesnek tűnnek. Az elemzést követően mindkét csapat hasonló következtetésre jutott, és úgy gondolják, hogy a sejtalapú húsgyártás megvalósítása az űrutazásban egyáltalán nem elvetendő ötlet, érdemes tovább folytatni a kutatásokat

– mondta Paolo Corradi, az ESA egyik mérnöke.

A két csapat (a Yuri és a Reutlingen University, valamint a Kayser Space és a Campden BRI kutatóintézet) egymástól függetlenül vizsgálták a használni kívánt technológia megvalósítási lehetőségeit. Összevetették azt a jelenlegi élelmiszer-előállítási módszerekkel, és különböző laborhúskészítési módszereket javasoltak.

Az ügynökség nem csupán abban érdekelt, hogy az eljárást az űrben is megvalósíthassák. Szeretnék, ha sikerülne kifejleszteni egy olyan zárt láncú rendszert, ahol a sejtkultivációra használt tápanyagok és az emésztési végtermékek is újra felhasználhatók. Úgy gondolják, ezt a későbbiekben akár a földi gyártási eljárások is átvehetik.

Úgy érezzük, hogy egy olyan folyamat elején járunk, ami forradalmasíthatja az élelmiszergyártást és elavulttá teheti a hagyományos húselőállítást. A fejlett országok abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy eltávolodhatnak az állattartástól és a mészárlástól, ami nagyon nem hatékony módja az élelmiszer előállításának, ráadásul fenntarthatatlan, egészségtelen és erkölcsi aggályokat is felvet

– tette hozzá Corradi.

Az ESA-n kívül a SpaceX is érdeklődik a technológia űrben történő alkalmazása iránt. Ők azt vizsgálják, milyen módon hat a mikrogravitáció a szövetképződésre.

(Vegconomist)

Ez a cikk is érdekelhet:

Barna színű vándorpoloska mászik egy zöld levélen

Bosszantanak a poloskák? Most ellepik a kerteket a természetes ellenségeik

Sokakat dühít, hogy ahogy hűvösebbre fordul az idő ősszel, poloskák

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Szürke színű, fekete szezámos fagylalt egy fehér tálban

Szezám Éjszakája fagylalt – misztikus ízek nyárutóra

Sütőtökös risoni fehérbabbal és pirított laskagombával fekete tányéron

Sütőtökös risoni fehérbabbal és laskagombával – ősziesre hangolt mediterrán fogás

Két tányér nyári zöldbableves, mellette fokhagyma, répa, citrom

Krémes nyári zöldbableves – hidegen is fogyaszthatod

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének