Két kéz tart egy vegán húshelyettesítő terméket, amin a "Plant-based meat" felirat olvasható

Az olasz kormány betiltja, pedig a fogyasztókat nem zavarja a zabtej és a tofubacon elnevezés

A Good Food Institute (GFI) által megrendelt piackutatás alapján az olaszok közel háromnegyede észszerűnek találja a növényi készítmények állati eredetű termékekhez hasonló elnevezését. Ezek a címkék segítenek abban, hogy a fogyasztó tudja, mire számíthat a termék megvásárlásakor. Mindeközben Thaiföldön az elnevezések szabályozását helyezték kilátásba.

Régóta napirenden van egyes országokban a vegán készítmények állati eredetű termékeket idéző elnevezése, mint például a tofubacon, zabtej vagy gabonakolbász. Egyre több ország dönt úgy – vagy legalábbis fontolgatja –, hogy megtiltja az élelmiszergyártóknak az állati eredetű termékekre hajazó nevek használatát ezeknél a készítményeknél. Ez főleg az állattenyésztési lobbinak tudható be.

Olaszország az egyike azon kormányoknak, akik a tiltás mellett tették le a voksukat. Pedig az olasz vásárlók nagy részét nem zavarják ezek az elnevezések – számolt be az eredményről a Good Food Institute.

A felmérés 2024 áprilisában zajlott 1046 olasz vásárló bevonásával. A válaszok reprezentatívnak tekinthetők a 18. életévüket betöltött olaszországi lakosok tekintetében. Ennek alapján az emberek 69 százaléka találja megfelelőnek az állati eredetű termékekhez hasonló elnevezést (tej, hamburger stb.) a vegán készítményekre. A válaszadók 68 százaléka pedig úgy gondolja, a cégeknek lehetőséget kéne adni, hogy olyan elnevezéseket használjanak, amilyeneket szeretnének.

A felmérésünk igazolja, hogy a vásárlók értik a növényi kolbász és sonka elnevezéseket, vagyis ezek tiltása nem jelent védelmet számukra. Éppen ellenkezőleg, ezen elnevezések betiltása csak zavart szül a fejekben. Ezáltal nehezebben elérhetővé téve olyan élelmiszereket, amelyek alapját képezik a fenntartható és változatos étrendnek

– mondta Francesca Gallelli, a GFI közügyi tanácsadója. Véleményét tudományos kutatás is megerősíti.

Olaszország korábban több hasonló lépést tett már az élelmiszeripari újítások ellen. Nemcsak a növényi termékek elnevezését szabályozzák, de a sejtalapú húsok gyártását is tiltják. Hasonló lépésre szánta el magát nem olyan régen Florida is.

Az indok mindkét esetben a tradicionális mezőgazdálkodás megóvása volt, amely a kormányok szemében előnyt élvez a környezetvédelmet célzó innovációkkal szemben. Olaszország egyébként a harmadik legnagyobb piaca a növényi alapú termékeknek Európában, így az ehhez hasonló intézkedések az ország gazdaságára és a fogyasztókra feltehetően jelentős hatással lesznek.

A húsos elnevezések betiltására készülnek Thaiföldön is

Némi engedménnyel ugyan, de Thaiföldön is szigorítanának a vegán húskészítmények nevein egy új törvényjavaslat értelmében. A termékek formájára és állagára utaló megnevezések (darált, kolbász, bacon) maradhatnának. Viszont tilos lenne a hús fajtájára (csirke, sertés, wagyu) utalást tenni a csomagoláson. Az alternatív tejtermékek használhatnák a „tej” megnevezést, viszont a „sovány” vagy „teljes” kiegészítéseket kerülni kéne.

Kikötés továbbá, hogy a termékek elnevezését thai nyelven kell feltüntetni. Az angol szavak egyes esetekben megengedhetők, ha azok jelentése megegyezik a thai nyelvben használt szavakkal. Továbbá kötelező lenne feltüntetni az alternatív növényi fehérjeforrásokon a tápanyagtartalmat is.

Ez a cikk is érdekelhet:

Sárga fejkendős nő lehunyt szemmel áll zöld levelek között

Riasztóan megugorhat a rákos halálesetek száma – a megelőzés fontosabb, mint valaha

A rákos megbetegedések miatti halálozás világszerte közel 75 százalékkal emelkedhet

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Vegán Tom Kha leves fekete tányérban, mellette ázsiai asztaldíszekkel

Vegán Tom Kha leves – illatos és melengetően pikáns fúziós fogás

Körtés galette dióval és fahéjjal megszórva

Körtés galette dióval – rusztikus, gyorsan elkészíthető őszi desszert

Panna cotta kék tányéron, körülötte fügék, fügelevelek

Fügés panna cotta – légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének