Növényi alapú húshelyettesítő egy fekete műanyag tálcán

Átfogó elemzés bizonyítja: a vegán alternatívák akkor is előnyösebbek, ha feldolgozottak

A London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatói szerint az ő szisztematikus áttekintésük az első, amely a növényi alternatívák előnyeire vonatkozó szakirodalom eredményeit elemzi.

A környezettudatos és a fenntartható étkezés elterjedésével nemcsak a teljes értékű növényi élelmiszerek, de a feldolgozott, alternatív fehérjeforrások is egyre többször kerülnek a vizsgálódás középpontjába. Mivel számos termék feldolgozott, ami a klasszikus, állati alapú élelmiszereket hivatott leváltani, ezek egészségügyi hatásai egyre sűrűbben merülnek fel a fogyasztókban.

A London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatóinak legfrissebb vizsgálata alapján viszont sok növényi alapú feldolgozott élelmiszer több szempontból is egészségesebb, mint az állati eredetű változataik – adta hírül a Sky News.

A kutatók több mint 90 szakirodalmi forrás eredményeit elemezték. Azt írják, tudomásuk szerint ez az első szisztematikus áttekintés, amely a növényi alternatívák tápanyagtartalmáról, valamint egészségügyi és környezeti hatásairól és előnyeiről szóló szakirodalmat elemzi.

Az áttekintés alapján nem csak a kevesebb telített zsírsav és a több élelmi rost az, ami miatt a növényi alapú alternatívák egészségesebbek lehetnek. Környezeti terhelés szempontjából is sokkal kedvezőbbek az állati megfelelőikhez képest, különösen az üvegházgázok kibocsátása, de a föld- és vízhasználat tekintetében is.

A feldolgozott növényi élelmiszertől nem kell félni

A kutatók elismerik, hogy sok növényi alternatíva tartozik papíron az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé. Ám ezek közt van olyan, amelyik tápanyagprofilja megfelel az egészségügyi szervezetek által közzétett étkezési javaslatoknak. Persze ez nem minden termékre igaz, ezért az áttekintés felhívja a figyelmet ezeknek az élelmiszereknek a gondos megválasztására.

Egyes növényi sajtok akár ugyanis 50 százalékkal több telített zsírsavat is tartalmazhatnak, mint a tehéntejalapú verziók. A növényi húskészítmények sótartalma pedig sok esetben megegyezik az állati verziókéval, és a cukortartalmuk is nagyobb lehet. Bizonyos növényi húsalternatívák azonban jelentős mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket és/vagy dióféléket tartalmaznak, amelyek sokszor nem kapnak elég fontos szerepet a fogyasztók étrendjében. Így ezeknek a termékeknek fontos szerepe lehet az egészségesebb étrendre való áttérésben.

Miközben a teljes értékű növényi élelmiszerek továbbra is a leginkább ajánlottak egészégügyi szempontból, a feldolgozott növényi alternatívák jó kiindulópontot jelenthetnek az étrend átalakításához. Ha jól megválogatjuk őket, egészséges és fenntartható opcióként szolgálhatnak az állati eredetű élelmiszerek helyett

– fejtik ki a kutatók.

A vizsgálódásból kimaradt a – szintén feldolgozott ételnek számító – tofu, tempeh és szejtán, hiszen az ázsiai étrendben hosszú ideje jelen lévő növényi fehérjék pozitív egészségügyi hatásait régóta ismerjük már.

Ez a cikk is érdekelhet:

Barna ló szeme közelről||

Rábízta a menhelyre a magyar állam az elkobzott lovakat, de a tartásukért már nem fizet

A Dharma Állatmenhely már nyolc éve gondozza az államilag elkobzott

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Vegán Tom Kha leves fekete tányérban, mellette ázsiai asztaldíszekkel

Vegán Tom Kha leves – illatos és melengetően pikáns fúziós fogás

Két bao zöldségekkel

Zöldséges bao – ázsiai street food különleges eszközök nélkül

Szendvicskrémek három variációban, három külön tálkában, mellettük csicseriborsó

Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel!

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének