Két szelet káposztás rétes fehér tányéron

Káposztás rétes – pikk-pakk betölti a konyhád a füstösen édeskés, nosztalgikus illata

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Mogyorókrém egy barna tálban, benne habverő

Egészséges mogyorókrém házilag – így készül a „Notella”

Édesburgonyás pásztorpite fekete tepsiben

Édesburgonyás pásztorpite – tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt

Quesadilla kapros uborkasalátával|Quesadilla piros színű szósszal|

Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla – laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás

A klasszikus káposztás rétes teljesen növényi alapokon is hozza a gyerekkor ízeit. Pirított szezámmag, füstölt paprika és aranybarnára sült réteslap gondoskodik róla, hogy minden falat egyszerre legyen ismerős és meglepően új.

A káposzta a magyar konyha számos fogásának kulcsfontosságú összetevője. Elég csak a paradicsomos káposztára, a töltött vagy a székelykáposztára gondolni. Most is egy ilyen káposztás klasszikus tisztán növényi változatát hozzuk el nektek.

A káposztás rétest pirított szezámmaggal és egy leheletnyi füstölt paprikával bolondítottuk meg, hogy a végeredmény egyszerre legyen ismerős, mégis izgalmasan újszerű. A tésztája kívül ropogós, belül szaftos, a káposztás töltelék pedig füstösen édes, illatos.

Ebben a receptben készen kapható réteslapot használunk az egyszerűség és gyorsaság kedvéért, ugyanis a végeredményt tekintve ez nem fog feltűnni. A boltokban kaphatók többsége vegán, de a biztonság kedvéért ezt mindig ellenőrizd vásárláskor!

Hozzávalók

A töltelékhez:

  • 1 közepes fej fehér káposzta (kb. 1 kg)
  • 3 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj
  • 1-2 evőkanál nádcukor vagy agávészirup
  • őrölt bors
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 2-3 evőkanál pirított szezámmag
  • 1 evőkanál szezámolaj (opcionális, de erősen ajánlott)

A réteshez:

  • 1 csomag vegán réteslap
  • 3-4 evőkanál olaj a kenéshez
  • 2 evőkanál darált zabpehely vagy zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál szezámmag a tetejére (fehér, fekete vagy vegyesen)

A káposztás rétes elkészítése

  1. Gyaluld vagy reszeld le a káposztát, sózd be, és hagyd állni kb. 10 percet, hogy levet eresszen. Ezután alaposan nyomkodd ki.
  2. Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olíva- vagy kókuszolajat, dobd rá a káposztát, fűszerezd köménnyel, füstölt paprikával és borssal, majd pirítsd kevergetve kb. 20-25 percig, amíg aranybarnára sül. A pirítás vége felé add hozzá a cukrot vagy az agávészirupot. A végén keverd bele a pirított szezámmagot, és ha van, egy kevés szezámolajat. Hagyd langyosra hűlni.
  3. Teríts ki egy nedves konyharuhát, fektess rá egy réteslapot, és kend meg vékonyan olajjal. Rétegezz egymásra három lapot, szórj a tetejére egy kevés őrölt zabpelyhet vagy zsemlemorzsát, majd halmozd rá a töltelék felét. Tekerd fel szorosan, a széleit hajtsd be. Ugyanígy készítsd el a másik rudat is.
  4. Helyezd a rudakat sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg a tetejüket olajjal, és szórd meg szezámmaggal.
  5. Süsd 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig, amíg aranybarnák lesznek.
  6. Hagyd langyosra hűlni, majd szeleteld. Kínálhatod magában, vagy vegán tejfölös-mustáros mártogatóval.

Ez a cikk is érdekelhet:

Szigligeti vár, háttérben a Balatonnal

Balatoni horgászparadicsomot ígér a beruházó – a civilek természetrombolástól tartanak

Lajos Laura több mint hét éve élvezi a vegán életmódot, amely számára nemcsak táplálkozási forma, hanem tudatos döntés a bolygó, az állatok és a saját egészsége érdekében. Vegán séfként és életmód tanácsadóként nap mint nap azon dolgozik, hogy megmutassa: az etikus étkezés lehet változatos, izgalmas és nagyon is finom. Hiszi, hogy a jövő kulcsa a fenntarthatóságban, a tudatosságban és az együttérzésben rejlik – ezek az értékek pedig minden egyes receptjében ott vannak.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének