Gluténmentes paradicsomos káposzta – tálalhatod akár zöldségfasírttal is

Egy tányér paradicsomos káposzta piros-fehér alátéten.

A paradicsomos káposzta egy olyan klasszikus, amely javarészt eleve növényi alapokra épül, a mi verziónkban pedig glutén sem kerül bele. Tökéletesen passzol mellé a zöldségfasírt, ha a menzaidéző hatásra gyúrnál, csak immár vegán köntösben.

A káposzta fogyasztása egészségügyi szempontból rendkívül előnyös. Megfőzve ugyan C-vitamin-tartalmából sokat veszít, de még ezzel együtt is értékes tápanyagforrás, és bizonyos erényei a hőkezeléssel még jobban ki is domboríthatók. Rostban gazdag, kiváló K-vitamin-forrás, alacsony a kalóriatartalma, antioxidánsokat tartalmaz, káliumtartalma pedig segíthet a vérnyomás szabályozásában.

A paradicsomos káposzta azon klasszikus fogások közé sorolható, amely már hagyományosan is szinte teljesen növényi alapokra épül. Sokan zsírral készítik, ezt kell csak kicserélni olívaolajra, és már kész is az étel veganizált változata.

A hagyományos verziót rendszerint finomliszttel sűrítik, a mi receptünk azonban gluténmentes. Az étel sűrűségét a hagyma, a paradicsom és a megfelelően beállított folyadékmennyiség adja.

Gyakran fasírt kíséretében kerül az asztalra, de ez is könnyen megoldható növényi kereteken belül. Összeállíthatsz például egy zöldségfasírtot szinte bármiből, amit otthon találsz. De készíthetsz mellé zabpelyhes lencsefasírtot, magyaros szójafasírtot vagy tofufasírtot is.

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 közepes fej fejes káposzta
  • 1 teáskanál só
  • ¾ teáskanál őrölt kömény
  • csipetnyi őrölt bors
  • ½ teáskanál fűszerpaprika
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 liter víz
  • 280 g 28-30%-os sűrített paradicsom
  • opcionális: víz vagy extra sűrített paradicsom az ideális sűrűség beállításához

A paradicsomos káposzta elkészítése

  1. Egy nagyobb lábasban hevítsd fel az olívaolajat, szórd bele a cukrot, és karamellizáld aranybarnára. Vigyázz, hogy ne kapjon oda, mert akkor keserű lesz.
  2. Dobd rá a felaprított vöröshagymát, és pirítsd aranybarnára.
  3. Mehet rá a só, aztán a vékonyra csíkozott káposzta. Sercegős, pattogós hangot kell hallanod – amíg ez van, addig jól pirul. Mikor elhalkul, akkor a káposzta már kiengedte a levét, a hagyma már kezd szétmállani és sűríteni.
  4. Szórd bele a fűszerpaprikát, köményt és egy kis borsot, keverd össze.
  5. Öntsd fel a liter vízzel, forrald fel, majd vedd le kisebb lángra, és főzd, míg a káposzta majdnem teljesen megpuhul.
  6. Ekkor jön a sűrített paradicsom, jól keverd bele, forrald össze pár perc alatt.
  7. Állítsd be a sűrűségét: ha szükséges, vízzel lazítsd; ha pedig túl híg, forralj el belőle, vagy rakhatsz bele plusz sűrített paradicsomot.
  8. Ha kész, 10 perc pihentetés jót tesz neki.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének