Két tálca egymás mellett egy menzán, az egyiken kivehető egy zöldalma és saláta, a háttérben üdítő

Kétszer annyian választottak vegetáriánus ételt egy francia egyetemen, miután megduplázták a kínálatot

Észre sem vették a diákok, hogy több a vegetáriánus opció, mégis kétszer annyian választottak ilyen főételt egy francia egyetemen. A kutatást végzők arra voltak kíváncsiak, ha megnövelik a vegetáriánus ételek arányát, az milyen módon befolyásolja a diákok választását és elégedettségét az étterem kínálatával szemben.

Kutatók egy csoportja érdekes dolgot tárt fel egy francia egyetem étkezdéjében végzett négyhetes kísérlet alapján. Az érdekelte őket, hogy mi történik, ha az étkezde vegetáriánus kínálatát növelik, erről viszont nem tájékoztatják a diákokat. A változást követően a vegetáriánus ételekből kétszer annyi fogyott, mint a korábbi kínálat alatt – írja a Plant Based News.

A kutatás négyhetes időtartama alatt két hétig a főételek 24 százaléka volt csupán húsmentes az egyetem étkezdéjében. Ezt követte két olyan hét, amikor a vegetáriánus főételek arányát 48 százalékra növelték, vagyis megduplázták a kínálatot. A változtatásról a diákok nem tudtak, ráadásul a kutatást követő kérdőív alapján mindössze 6 százalékuk vette észre, hogy növekedett a vegetáriánus kínálat. A húsmentes főételek arányának megduplázása végül 96 százalékos növekedést eredményezett a vegetáriánus főételek választásában. Tehát lényegében kétszer annyian választották a húsmentes ételeket a megnövekedett kínálat következtében, mint korábban.

A vegetáriánus főételek számának megduplázása következtében kétszer annyian választották ezeket az ételeket, a diákok pedig elégedettebbek voltak és jobban kedvelték a fogásokat ebben az időszakban. Az eredmények alapján feltételezhető, hogy ha egyenlő arányban kínálunk húsos és húsmentes ételeket, az a francia egyetemi étkezdékben jó módszer lehet a környezeti károkozás csökkentésére

– olvasható a tanulmány absztraktjának eredményeket összefoglaló részében.

A vegetáriánus étrend környezeti hatását is vizsgálták

A tanulmány nemcsak a diákok elégedettségét vizsgálta a kísérleti periódus után, hanem a főételek környezeti hatásával kapcsolatban is felmérte a változásokat. Ezek alapján pedig az az eredmény született, hogy a vegetáriánus fogások arányának növekedésével az étkezések által okozott környezeti károkozás csökken.

A vegetáriánus étkezés alacsonyabb környezeti hatását a húsos étrendhez képest több tanulmány is alátámasztja. Tavaly az Oxfordi Egyetem kutatói az egyik legátfogóbb tanulmányt készítették a témában, amiben a vegetáriánus akár 60 százalékkal, a vegán étkezés pedig akár 75 százalékkal kisebb szén-dioxid-kibocsátással járhat, mint a húsos étrend.

Mivel az egyetemi korosztály az egyik leginkább befogadó réteg a növényi étkezésre, nem meglepő, hogy a kampuszok az étkezési reformok forrópontjai is. Idén a Lancasteri Egyetem hallgatói önkormányzata döntött úgy, hogy 2027-re teljesen vegán menzát alakítanak ki. A Plant-Based Universities szervezet pedig azt a célt tűzte ki maga elé, hogy minél több egyetemen érjenek el hasonló változásokat.

Ez a cikk is érdekelhet:

Skandináv városi látkép, előtte pedig hajó siklik a vizen

Futurisztikus, sci-fibe illő módon szabadul meg a szemetétől egy európai város

Bergen ultramodern fegyvert vetett be a hulladékkal szemben: vákuumcsövek húzódnak

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Sültpaprika-krémleves díszes tálban

Sültpaprika-krémleves fűszeres pirított csicseriborsóval

Egy tál színes paella, rajta pár gerezd lime, a háttérben zöldségek

Vegán paella – színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

Vegán sushi, mellette evőpálcikák

Vegán sushi – a hagyomány és a kreativitás izgalmas ötvözete

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének