Most olvasott cikk
Új kutatás: az egyetemi hallgatók a leginkább fogékonyak a növényi alapú étrendre

Új kutatás: az egyetemi hallgatók a leginkább fogékonyak a növényi alapú étrendre

Az egyetemi hallgatók 81 százaléka nem igényli a húsos menüt abban az esetben, ha a növényi alapút tüntetik fel alapértelmezett opcióként – mutat rá egy friss kutatás alapján készült tanulmány.

Megtalálhatta a megoldást a Sodexo Campus arra, miként terelje az egyetemi hallgatókat a növényi alapú étrend felé. Az étkeztetési szolgáltató a Better Food Foundation kutatóintézettel és a Food for Climate League nevű szervezettel összefogva végzett el egy kísérletet az általa ellátott három felsőoktatási intézményben:

  • a louisianai Tulane Egyetemen,
  • a pennsylvaniai Lehigh Egyetemen,
  • és a New York-i Rensselaer Műszaki Intézetben.

A kísérlet keretében összesen 35 alkalommal ebédeltették meg a diákokat. A növényi alapértelmezett napok során csak a növényi alapú opciót mutatták be, de a diákok megkapták a lehetőséget, hogy húsos ételt kérjenek. A kontrollnapon pedig a hús- és a növényi alapú ételeket együtt tüntették fel.

Amikor a növényi alapú volt az alapértelmezett opció, a diákok 81 százaléka választotta ezt a verziót – derül ki a kísérlet eredményeit bemutató tanulmányból. Ráadásul a diákok arról számoltak be – még a hagyományosan étkezők is –, hogy elégedettebbek voltak az étellel a kimondottan vegán napokon.

Megnyugtató eredmény, ambiciózus cél

Ez a kutatás igazolja, amelyet már számos esetben igazoltnak láttunk: azt, hogy a Z generációhoz tartozó hallgatók nem pusztán nyitottak a növényi alapú étkezésre, de jobban is érzik magukat, ha olyan helyeken ehetnek, ahol a növényi alapú ételeket helyezik a középpontba. Az ilyen felfedezések reménnyel vérteznek fel minket, hogy a növényi központú élelmezési rendszer elérése, amelyre a világunknak egyértelműen szüksége van, könnyebben elérhető, mint korábban gondoltuk

– mondta a Better Food Foundation ügyvezető igazgatója, Jennifer Channin.

A kísérletben részt vevő három iskola egyébként egy szélesebb körű kutatásban is vállalta a kísérleti nyúl szerepét, ebben azt vizsgálják, miként befolyásolja a növényi alapú étkezés a hallgatók viselkedését.

A drasztikus döntések nem mindig működnek

Az Egyesült Királyságban a Stirling Egyetem volt az első tavaly novemberben, amelynek hallgatói önkormányzata megszavazta, hogy kivezetik a húst, a tojást és a tejtermékeket az intézmény menzáiról. Azt vállalták, hogy 2025-től kizárólag növényi alapú ételeket szolgálnak majd fel.

Idén pedig a Cambridge Egyetem hallgatói önkormányzata is a vegánság mellett voksolt, így elindulhatnak a tárgyalások a brit egyetem étkezését biztosító cégekkel a teljes mértékben növényi menüről.

A példa azonban nem bizonyult ragadósnak az Edinburgh-i Egyetem esetében. A skót főváros egyetemistái nemet mondtak arra, hogy 2027-re bevezessék a növényi alapú menüt a kampusz menzáján. Ráadásul már második alkalommal utasították el ezt a lehetőséget. Talán érdemes lenne az edinburgh-i diákok esetében is kipróbálni a Sodexo kísérletében részletezett módszereket.

(VegNews)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.