Az egyetemi hallgatók 81 százaléka nem igényli a húsos menüt abban az esetben, ha a növényi alapút tüntetik fel alapértelmezett opcióként – mutat rá egy friss kutatás alapján készült tanulmány.
Megtalálhatta a megoldást a Sodexo Campus arra, miként terelje az egyetemi hallgatókat a növényi alapú étrend felé. Az étkeztetési szolgáltató a Better Food Foundation kutatóintézettel és a Food for Climate League nevű szervezettel összefogva végzett el egy kísérletet az általa ellátott három felsőoktatási intézményben:
- a louisianai Tulane Egyetemen,
- a pennsylvaniai Lehigh Egyetemen,
- és a New York-i Rensselaer Műszaki Intézetben.
A kísérlet keretében összesen 35 alkalommal ebédeltették meg a diákokat. A növényi alapértelmezett napok során csak a növényi alapú opciót mutatták be, de a diákok megkapták a lehetőséget, hogy húsos ételt kérjenek. A kontrollnapon pedig a hús- és a növényi alapú ételeket együtt tüntették fel.
Amikor a növényi alapú volt az alapértelmezett opció, a diákok 81 százaléka választotta ezt a verziót – derül ki a kísérlet eredményeit bemutató tanulmányból. Ráadásul a diákok arról számoltak be – még a hagyományosan étkezők is –, hogy elégedettebbek voltak az étellel a kimondottan vegán napokon.
Megnyugtató eredmény, ambiciózus cél
Ez a kutatás igazolja, amelyet már számos esetben igazoltnak láttunk: azt, hogy a Z generációhoz tartozó hallgatók nem pusztán nyitottak a növényi alapú étkezésre, de jobban is érzik magukat, ha olyan helyeken ehetnek, ahol a növényi alapú ételeket helyezik a középpontba. Az ilyen felfedezések reménnyel vérteznek fel minket, hogy a növényi központú élelmezési rendszer elérése, amelyre a világunknak egyértelműen szüksége van, könnyebben elérhető, mint korábban gondoltuk
– mondta a Better Food Foundation ügyvezető igazgatója, Jennifer Channin.
A kísérletben részt vevő három iskola egyébként egy szélesebb körű kutatásban is vállalta a kísérleti nyúl szerepét, ebben azt vizsgálják, miként befolyásolja a növényi alapú étkezés a hallgatók viselkedését.
A drasztikus döntések nem mindig működnek
Az Egyesült Királyságban a Stirling Egyetem volt az első tavaly novemberben, amelynek hallgatói önkormányzata megszavazta, hogy kivezetik a húst, a tojást és a tejtermékeket az intézmény menzáiról. Azt vállalták, hogy 2025-től kizárólag növényi alapú ételeket szolgálnak majd fel.
Idén pedig a Cambridge Egyetem hallgatói önkormányzata is a vegánság mellett voksolt, így elindulhatnak a tárgyalások a brit egyetem étkezését biztosító cégekkel a teljes mértékben növényi menüről.
A példa azonban nem bizonyult ragadósnak az Edinburgh-i Egyetem esetében. A skót főváros egyetemistái nemet mondtak arra, hogy 2027-re bevezessék a növényi alapú menüt a kampusz menzáján. Ráadásul már második alkalommal utasították el ezt a lehetőséget. Talán érdemes lenne az edinburgh-i diákok esetében is kipróbálni a Sodexo kísérletében részletezett módszereket.
(VegNews)
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.