Most olvasott cikk
Vegán menzára vált a világ egyik legnevesebb egyeteme

Vegán menzára vált a világ egyik legnevesebb egyeteme

Vegán ételek a berlini egyetemek menzáin

Ismét vállalta egy felsőoktatási intézmény diákszövetsége, hogy az egyetemi menza fokozatosan teljesen vegánná váljon. A tervek szerint 2027-re érhetik el ezt a célt. Az egyetem vezetősége nyitott az együttműködésre ebben a kérdésben, elsősorban környezetvédelmi szempontból látják ebben a potenciált.

Növényi alapú étkeztetésre való átállásról szóló indítványt fogadott el a Lancasteri Egyetem hallgatói önkormányzata – írta meg a Vegconomist. Terveik szerint tehát az egyetem menzáján kizárólag vegán ételeket kínálnának. Az ezzel kapcsolatos szavazáson meglehetősen nagy volt az egyetértés a megjelentek között: 95 százalékuk támogatta a kezdeményezést.

A hallgatók a fokozatos átállás mellett döntöttek. Ez a gyakorlatban úgy nézne ki, hogy 2025-re a kínálat fele lenne növényi alapú, és 2027-re valósítanák meg a teljesen vegán menzát.

A Lancasteri Egyetem szorosan együttműködik a hallgatói önkormányzattal a diákjainknak biztosított ételválaszték ügyében. Jelenleg a lehetőségek széles választékát kínáljuk, arra törekszünk, hogy minden étlapon legyen vegetáriánus és növényi alapú opció is. Van egy külön vegetáriánus és vegán kávézónk is az egyetemen, amely minden diák, munkatárs és látogató előtt nyitva áll

– mondta egy egyetemi szóvivő.

Hozzátette, az intézmény vezetői tisztában vannak azzal, hogy környezetvédelmi szempontból is felelősség nyomja a vállukat, cselekedniük kell. Ennek megfelelően „jelentős lépéseket teszünk az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövő felé” – jelentette ki.

A növényi alapú egyetemi menza kontinenseken átívelő cél

A Lancasteri Egyetem a Plant-Based Universities (PBU – Növényi alapú egyetemek) kampány keretében fordul el az állati eredetű ételektől. Ezt a projektet az Animal Rising állatjóléti és klímaügyi szervezet népszerűsíti, és világszerte immár 80 egyetemet tudott behúzni a programba.

A közelmúltban egyébként Hollandiában is munkához láttak a PBU aktivistái

  • az amszterdami,
  • az utrechti
  • és a wageningeni egyetemeken.

„Az étkezési szokásoknak jelentősen meg kell változniuk ahhoz, hogy az egyének, a társadalom és a bolygó egészségével kapcsolatos kihívásokat mielőbb kezelni tudjuk. Az egyetemeknek élen kellene járniuk az étrendi átállásban, bemutatva a tápláló és fenntartható növényi alapú élelmiszerek nyújtotta lehetőségeket” – mondta Pieter van ‘t Veer professzor, a Wageningeni Egyetem táplálkozással, közegészségüggyel és fenntarthatósággal foglalkozó tanszékének vezetője.

De Peruban is megjelent az igény a vegánkompatibilis egyetemi menzákra. A dél-amerikai országban folyamatban is van már az első olyan per, amelyet vegánok diszkriminációja miatt indítottak. A San Marcos Egyetem (Universidad Nacional Mayor de San Marcos, UNMSM) két hallgatója szánta el magát jogi lépésre, amiért az oktatási intézmény menzája nem biztosít napi szinten növényi alapú alternatívát.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.