Az Egyesült Királyság meggyorsítaná a sejtalapú húsok engedélyezését

Az ország egy kétoldali egyezmény keretében felgyorsítaná az új élelmiszer-technológiai eljárásokkal készült ételek engedélyezését. Mindezt az élelmiszer-biztonság, valamint a környezeti károk enyhítése érdekében. Így az Egyesült Királyság lehet az első olyan európai ország, ahol engedélyezik a sejtalapú húsok forgalmazását, ami az Egyesült Államokban és Szingapúrban már megtörtént.

Az Aleph Farms, egy izraeli élelmiszergyártó az első olyan cég, amelyik európai országban – egészen pontosan Svájcban – kezdeményezett engedélyeztetési eljárást a sejtalapú marhahústermékükre idén júliusban. Alig, hogy híre ment az első európai engedélyeztetési kérelemnek, az Aleph Farms augusztusban az Egyesült Királyságban is benyújtott egy kérelmet az FSA-nak (Food Standards Agency) az Aleph Cuts néven futó termékükre.

Didier Toubia, a cég ügyvezetője úgy nyilatkozott, hogy tisztában van az eljárás hosszadalmas folyamatával, ezért arra számít, hogy évekbe is beletelhet, amíg hivatalosan engedélyezik a termék árusítását az Egyesült Királyságban. De úgy néz ki, hamarabb megszülethet az engedély, mint előzetesen remélték.

A The Telegraph úgy tudja, hogy az élelmiszer-biztonsági szempontok, valamint az alternatív húskészítmények kedvező környezeti hatásai miatt a kormány meggyorsíthatja az engedélyeztetési eljárást.

Az FSA engedélyeztetési eljárása – habár az Egyesült Királyság már nem tagja az EU-nak – továbbra is az uniós elvek mentén működik, így legalább 18 hónapot venne igénybe. Az ügynökség most fontolóra vette, hogy a szükségtelen eljárási lépéseket kivéve a jövőben meggyorsítsák a laborhúsok engedélyeztetési eljárását.

Ha nem rukkolunk elő különböző módszerekkel arra, hogy olcsón előállítható fehérjét gyártsunk, annak hatalmas következményei lesznek. A jelenlegi állattenyésztési módszer egész egyszerűen nem lesz alkalmas arra, hogy 2050-re, az akkor már 9 milliárd ember számára elegendő mennyiségű húst termeljünk

– mondta George Freeman tudományokért és innovációért felelős miniszter.

Sokan támogatják a sejtalapú húsok engedélyezését

A szigetország lakói nyitottan állnak a kérdéshez, 34 százalékuk úgy nyilatkozott, kipróbálnák a sejtalapú húskészítményeket, és még a hagyományos állatipar is érdeklődik a technológia iránt. Idén a kormány 12 millió fonttal támogatta egy sejtalapú technológiával és precíziós fermentációval foglalkozó kutatási központ megalakulását.

„Freeman miniszter meglátása helyes: az alternatív fehérjék mint tenyésztett húsok átalakíthatják a nemzeti és globális élelmiszer-biztonságot. A más nemzetekkel való együttműködés segíthet a nemzet fejlődő alternatív húsiparának növekedésben és új zöld álláshelyek teremtésében” – mondta Linus Pardoe a GFI Europe-tól.

„Jó látni, hogy a kormány felismerte, a szabályozási folyamatok optimalizálásával kedvezővé teheti az Egyesült Királyságot mint elsődleges piacot a cégek számára” – tette hozzá.

(Vegconomist)

Ez a cikk is érdekelhet:

Vörös macska felfelé néz

Kerested már az igazi macskanyelvet a csokis dobozban? A politikusok ettől tartanak

Újra nekiment az Európai Parlament a növényi alapú termékeknek: egy

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Madártej: vaníliaszósz tetején fehér habfelhők úsznak

Vegán madártej datolyakaramellel – nosztalgiadesszertezés csúcsra járatva

Mogyorókrém egy barna tálban, benne habverő

Egészséges mogyorókrém házilag – így készül a „Notella”

Egy tál színes paella, rajta pár gerezd lime, a háttérben zöldségek

Vegán paella – színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének