A klasszikus káposztás rétes teljesen növényi alapokon is hozza a gyerekkor ízeit. Pirított szezámmag, füstölt paprika és aranybarnára sült réteslap gondoskodik róla, hogy minden falat egyszerre legyen ismerős és meglepően új.
A káposzta a magyar konyha számos fogásának kulcsfontosságú összetevője. Elég csak a paradicsomos káposztára, a töltött vagy a székelykáposztára gondolni. Most is egy ilyen káposztás klasszikus tisztán növényi változatát hozzuk el nektek.
A káposztás rétest pirított szezámmaggal és egy leheletnyi füstölt paprikával bolondítottuk meg, hogy a végeredmény egyszerre legyen ismerős, mégis izgalmasan újszerű. A tésztája kívül ropogós, belül szaftos, a káposztás töltelék pedig füstösen édes, illatos.
Ebben a receptben készen kapható réteslapot használunk az egyszerűség és gyorsaság kedvéért, ugyanis a végeredményt tekintve ez nem fog feltűnni. A boltokban kaphatók többsége vegán, de a biztonság kedvéért ezt mindig ellenőrizd vásárláskor!
Hozzávalók
A töltelékhez:
- 1 közepes fej fehér káposzta (kb. 1 kg)
- 3 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj
- 1-2 evőkanál nádcukor vagy agávészirup
- só
- őrölt bors
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 2-3 evőkanál pirított szezámmag
- 1 evőkanál szezámolaj (opcionális, de erősen ajánlott)
A réteshez:
- 1 csomag vegán réteslap
- 3-4 evőkanál olaj a kenéshez
- 2 evőkanál darált zabpehely vagy zsemlemorzsa
- 1 evőkanál szezámmag a tetejére (fehér, fekete vagy vegyesen)
A káposztás rétes elkészítése
- Gyaluld vagy reszeld le a káposztát, sózd be, és hagyd állni kb. 10 percet, hogy levet eresszen. Ezután alaposan nyomkodd ki.
- Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olíva- vagy kókuszolajat, dobd rá a káposztát, fűszerezd köménnyel, füstölt paprikával és borssal, majd pirítsd kevergetve kb. 20-25 percig, amíg aranybarnára sül. A pirítás vége felé add hozzá a cukrot vagy az agávészirupot. A végén keverd bele a pirított szezámmagot, és ha van, egy kevés szezámolajat. Hagyd langyosra hűlni.
- Teríts ki egy nedves konyharuhát, fektess rá egy réteslapot, és kend meg vékonyan olajjal. Rétegezz egymásra három lapot, szórj a tetejére egy kevés őrölt zabpelyhet vagy zsemlemorzsát, majd halmozd rá a töltelék felét. Tekerd fel szorosan, a széleit hajtsd be. Ugyanígy készítsd el a másik rudat is.
- Helyezd a rudakat sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg a tetejüket olajjal, és szórd meg szezámmaggal.
- Süsd 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig, amíg aranybarnák lesznek.
- Hagyd langyosra hűlni, majd szeleteld. Kínálhatod magában, vagy vegán tejfölös-mustáros mártogatóval.