A vegán Nutella immár Magyarországon is kapható, de a vásárlókat meglepte a termék ára: a növényi változat csaknem kétszer annyiba kerül, mint a hagyományos. A Ferrero Magyarország lapunknak elárulta, mi áll a különbség mögött.
Karácsonyi csodaként ünnepelhették 2023 decemberében a növényi étrendet követők a hírt, hogy érkezhet a Nutella hivatalos vegán verziója. Erre az olasz szabadalmi hivatalhoz benyújtott védjegyből lehetett következtetni.
Tavaly szeptemberben aztán lehullott a lepel az új termékről, és egyes európai országokban már fel is került a boltok polcaira a híres mogyorókrém tisztán növényi változata. Magyarországra hivatalosan 2025 augusztusában érkezett meg, a Ferrero Magyarország Kft. forgalmazásában. A magyar vásárlók azonban csalódottan láthatták, hogy a hagyományos és a vegán termékek ára között jelentős a különbség.
Még azonos kiszerelések esetében, számos különböző bolt kínálatát összevetve is kijelenthető, hogy míg a hagyományos Nutella egységára 3-4 ezer forint/kilogramm, addig a vegán alternatíváé 6-7 ezer forint/kilogramm. Megkérdeztük a Ferrero Magyarországtól, hogy mire vezethető vissza ez az árkülönbség.
A Nutella Plant-Based árképzését egyszerre több tényező is befolyásolja. Az előállítás során használt alapanyagok eltérnek a klasszikus Nutelláétól: a Nutella Plant-Based termékünk a jellegzetes Nutella-élményt nyújtja, de a tej helyett növényi összetevőket tartalmaz, így megfelel a növényi alapú és vegán étrendeket követőknek. Ezenkívül a Nutella Plant-Based egy teljesen új termék, amelynek előállítása még nem rendelkezik a nagy volumenű gyártás előnyeivel
– tájékoztatta a cég a Prove-ot.
Hozzátették, hogy „a bolti fogyasztói ár kialakítása minden esetben teljes mértékben a kereskedő autonóm döntése – legyen az akciós- vagy normál polci ár”.
Miben más a vegán Nutella, mint a hagyományos?
A hagyományos Nutella alapanyagai közül csak a sovány tej az, ami miatt a mogyorókrém nem fér bele a növényi alapú étrendbe. Ezt leszámítva viszont minden összetevő vegán, és ez nem is változott a Nutella Plant-Based esetében sem. Ugyanúgy a cukor és a pálmaolaj a két legnagyobb mértékben jelen lévő összetevő. Mellette pedig 13 százalék mogyoró, 7,4 százalék kakaópor és szójalecitin alkotják a krémet. Tej helyett pedig csicseriborsó és rizsszirup került a vegán verzióba.
Ahogy elődje sem, úgy a vegán Nutella sem egészséges, ugyanis nagy mennyiségű cukrot és zsiradékot tartalmaz. A pálmaolaj használata pedig további aggályokat vethet fel azok számára, akiket a hozzávalók környezeti terhelése is foglalkoztat.
Ha egészségesebb és természetesebb mogyorókrémet szeretnél enni, kipróbálhatod a „Notella”-receptünket. Nem csupán krémes és csokisan mogyorós, hanem növényi fehérjével, rosttal és jó zsírokkal is tele van.